Sčítání lidu 2021: Co dělat, když se nechcete sečíst přes internet?

12.04.2021 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Nechcete se sečíst přes internet? Zúčastnit se povinného sčítání lidu nemusíte jen online. Pokud se nesečtete přes počítač, jaké máte možnosti? Sečte vás ještě někdo? A hrozí vám pokuta?

Letos je možné se sčítání lidu zúčastnit přes internet. Občané, ale i osoby s povolením k trvalému pobytu mají možnost tak učinit od soboty 27. března do úterý 11. května 2021. Pokud se sečíst přes internet nechcete, ještě pořád máte možnost se sčítání zúčastnit, aniž byste dostali pokutu. Jak na to?

Sčítání lidu: Jak se sečíst a jak a kde seženete formulář

K tomu, abyste se mohli sečíst, potřebujete listinný sčítací formulář, který vyplníte a následně odevzdáte. Tím vaše povinnosti končí.

Základní sčítací formulář má 16 stran a v první části obsahuje údaje o bydlení (plocha bytu, počet místností) a o složení domácnosti. Ve druhé části je pak pozornost věnována pouze členům domácnosti a jejich osobním údajům. Lze jej vyplnit za všechny členy domácnosti, pouze však za 5 osob. Pokud by vás doma bylo víc, budete potřebovat tzv. dodatečný formulář pro domácnost.

Jestliže by se měla sečíst pouze jedna osoba, která žije v ubytovacím nebo jiném zařízení, vystačí si se samostatným formulářem pro osobu. Ten má pouze 4 strany.

Základní sčítací formulář vám pak doručí sčítací komisař anebo jej najdete na kterémkoliv kontaktním místě sčítání.

Mohlo by vás zajímat: Kdo se musí zúčastnit sčítání lidu 2021?

Formulář ke sčítání lidu - kdy přijde komisař, kontaktní místa

Zdroj: Shutterstock

 

Kde najdu kontaktní místa pro sčítání lidu?

Kontaktní místa najdete na vybraných pobočkách České pošty (ke sčítání jich bude sloužit přes 800) a na všech krajských správách Českého statistického úřadu. Vaše nejbližší možné kontaktní místo si můžete zjistit v aplikaci pro vyhledávání kontaktních míst a sčítacích komisařů.

Na kontaktním místě si můžete vyzvednou základní sčítací formulář s odpovědní obálku, popř. ten dodatečný pro domácnost, která má více než 5 členů anebo tištěné překlady. Pokud si budete chtít formulář vyzvednout touto cestou, budete muset příslušnému pracovníkovi sdělit adresu anebo případně byt, aby věděl, ke komu formulář přiřadit.

Kdy budou kontaktní místa otevřená?

Kontaktní místa se prvně otevřou v sobotu 17. dubna a fungovat budou až do úterý 11. května 2021. Otevírací doba pak bude totožná s pobočkami ČP nebo krajských správ ČSÚ. Příslušná přepážka vždy bude označena.

Kdy formulář ke sčítání lidu donese sčítací komisař?

Další možností, jak listinný sčítací formulář s obálkou získat, je, že vám jej donese pověřený sčítací komisař. Sčítací komisaři začnou domácnosti obcházet od 17. dubna. Termín a čas vám bude předem oznámen, informace dostanete do schránky, popř. je najdete vyvěšené na nástěnce domu nebo na vstupních dveřích. Přesný termín pak lze ještě zjistit telefonicky anebo osobně na kontaktním místě sčítání.

Sčítací komisař by pak měl mít viditelně umístěný průkaz sčítacího komisaře a dále by se vám měl prokázat i osobním dokladem, a to občanským průkazem nebo cestovním pasem.

Co dělat, když vám termín návštěvy sčítacího komisaře nevyhovuje?

Termín návštěvy změnit nelze, nemůžete se na něm ani nijak domluvit. Pokud nebudete zastiženi, můžete si počkat ještě na náhradní čili druhý termín doručení. O dalším termínu byste měli být také informování předem.

Pokud se vás ani jednou komisaři nepodaří zastihnout, budete si muset pro sčítací listinný formulář s odpovědní obálkou skočit na kontaktní místo.

Jak a do kdy listinný formulář odevzdat?

Vyplněný formulář je možné odevzdat na kontaktním místě sčítání anebo také na kterékoliv pobočce České pošty. Dále jej také můžete odeslat. Obálku s formulářem stačí vhodit do poštovní schránky, neboť má na zadní straně předtištěnou adresu. Odeslání je pak zdarma.

Listinný sčítací formulář pak musíte odevzdat do 11. května 2021. Zúčastnit se sčítání lidu je pak vaše zákonná povinnost. Za neposkytnutí potřebných údajů lze udělit pokutu až do výše 10 000 Kč.

Zdroj: scitaci.cz

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 43 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU