Kolik stojí výplata nemocenských dávek přes Českou poštu?

03.06.2022 | , Finance.cz
Spotřebitel


Česká pošta loni zdražovala. Kolik si letos za doručení nemocenského anebo zaslání dopisu připlatíte? A jak změnit výplatu nemocenského?

Zvýšení cen u České pošty začalo platit od 1. dubna 2021 a dotklo se nejen osob, které se rozhodly poslat doporučené psaní, ale např. i příjemců dávek.

Jaké služby u České pošty zdražily?

Zvýšení ceny se promítlo především do zásilek, které jsou označovány jako doporučené nebo cenné psaní. Ceny se pak nijak neměnily u cen obyčejných a doporučených balíčků. Stejná sazba pak zůstala ještě i u obyčejného psaní (50 g), a to u ekonomického, ale i prioritního.

Dále však bohužel došlo k podražení poštovních poukázek, prostřednictvím kterých jsou vypláceny např. dávky nemocenského pojištění. Příjemci tak za výplatu dávky v hotovosti zaplatí více peněz, než tomu bylo před 1. dubnem 2021.

Jaké máme dávky nemocenského pojištění?

Mezi dávky nemocenského pojištění, které jsou vypláceny okresní správou sociálního zabezpečení, můžeme zařadit nemocenské, ošetřovné, otcovské, mateřskou, vyrovnávací příspěvek anebo dlouhodobé ošetřovné.

Ceny služeb České pošty

Doporučené psaní (ekonomické, 50 g)

52 Kč

Dříve 47 Kč

Doporučené psaní (prioritní, 50 g)

59 Kč

Dříve 54 Kč

Cenné psaní (50 g)

57 Kč

Dříve 52 Kč

Poštovní poukázka A (1– 5000 Kč)

44 Kč

Dříve 39 Kč

Poštovní poukázka B – písemně (1–5000 Kč)

37 Kč

Dříve 32 Kč

Poštovní poukázka B – datově (1–5000 Kč)

35 Kč

Dříve 30 Kč

Poštovní poukázka C

53 Kč

Dříve 48 Kč

Poštovní poukázka D

112 Kč

Dříve 107 Kč

Z tabulky pak můžeme jasně vyčíst, že psaní, ale i poštovní poukázky podražily o 5 Kč.

Čtěte také: Jak je to se změnou výplaty peněz u elektronické neschopenky

Výplata nemocenských dávek poštovní poukázkou, složenkou

Zdroj: Shutterstock

 

Jak se zvýšila cena za výplatu nemocenských dávek složenkou?

Základní cena tzv. poukázečného vzrostla na 35 Kč. Pokud by se však výše vyplácené částky měla pohybovat od 5001 Kč do 50 000 Kč, cena za poukázečné se zvýší na 45 Kč. Za každých dalších 10 000 Kč (i započatých) se pak poukázečné navýší o dalších 7 Kč.

Jak si změnit způsob výplaty nemocenské a neplatit nic

U nemocenských dávek od zavedení eNeschopenky platí, že mají být vypláceny stejným způsobem jako mzda nebo plat. Je to totiž právě zaměstnavatel, kdo příslušné OSSZ uvádí údaje pro výplatu nemocenského. Pokud by vám z nejrůznějších důvodů však bylo vypláceno poštovní poukázkou a vy byste raději chtěli, aby vám peníze byly doručeny bankovním převodem zdarma na účet, lze to samozřejmě změnit.

Budete k tomu potřebovat Žádost o změnu způsobu výplaty při dočasné pracovní neschopnosti, kterou najdete na portále ČSSZ. Přes počítač ji můžete vyplnit a poté ji vytištěnou nebo podepsanou doručit příslušné OSSZ. Odeslat ji pak můžete i přes datovou schránku anebo s elektronickým podpisem.

Obdobně pak můžete postupovat i v případě, pokud dostáváte výplatu na účet, ale chcete, aby vám byla vyplácena poštovní poukázkou na vámi zadanou adresu. Nechat si vyplatit nemocenské pak lze i na účet u banky v cizině.

Stejným způsobem pak může o změnu výplaty zažádat i OSVČ.

Čtěte také: Kdo dostane poloviční nemocenskou, krácenou, nebo rovnou žádnou?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 102 krát

Články ze sekce: Spotřebitel