Pracující starobní důchodci a zákoník práce: Na co mají nárok?

06.06.2022 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Jste starobní důchodce a pracujete? Anebo do důchodu teprve půjdete a už teď víte, že si při něm chcete přivydělávat? Kolik si můžete vydělat, máte nárok na dovolenou a po skončení zaměstnání na podporu v nezaměstnanosti?

Mnoho důchodců pracuje i po dosažení důchodového věku, a to i v již samotné penzi, někteří si pak „nadělávají“ i nějakou dobu navíc. Řada osob tak ale bohužel činí i proto, že i když pracovali celý život, měsíční částka důchodu jim zkrátka jen tak nevystačí. Co by měli vědět, pokud pracují i v penzi?

Na jakou smlouvu může důchodce pracovat

Dá se říct, že důchodce není ze zákona limitován typem smlouvy. V penzi si může přivydělávat takřka jakýmkoliv způsobem bez ohledu na to, zdali se jedná o klasickou pracovní smlouvu, brigády jako DPP nebo DPČ, či se dokonce rozhodne podnikat prostřednictvím živnosti.

Roli nehraje ani délka úvazku, počet odpracovaných hodin anebo druh povolání. Tohle vše záleží jen na dohodě se zaměstnavatelem a také na tom, kolik si hodláte vydělat.

Mohlo by vás zajímat: Jaká smlouva je výhodná pro starobního důchodce

Je nějak omezen přivýdělek ve starobním důchodu?

Ne, ve starobním důchodu si můžete přivydělat k dobru, kolik peněz chcete. Např. u dohody o pracovní činnosti a dohody o provedení práce se vám však začne odvádět sociální a zdravotní pojištění až ve chvíli, kdy si vyděláte nad limit. U DPP je hranice 10 001 Kč a více hrubého měsíčně, u DPČ zase 3500 Kč a více hrubého měsíčně.

Lidé ve starobní penzi jsou pro účely zdravotního pojištění státními pojištěnci, sociální si platit nemusí, odvody tedy v podstatě nemusí nijak řešit. Pokud se pak rozhodnou vydělávat jen několik tisíc měsíčně, bude pro ně s ohledem na peníze výhodnější volit dohody než třeba klasickou pracovní smlouvu na zkrácený úvazek, neboť u té se pojištění odvádí vždy, a zůstane jim tedy i méně peněz.

Srovnejte si čistý výdělek:

Nutné je ale zmínit, že u pracovního poměru jsou naopak daleko více chráněni zákoníkem práce.

Práce ve starobním důchodu: výše výdělku, na co je nárok

Zdroj: Depositphotos

 

Výdělek je omezen v předčasném důchodu

Každý rok se mnoho osob rozhodne pro předčasný důchod. Ten je sám o sobě často nevýhodný z hlediska krácení penze. Další nevýhodou pak je, že osoby v předčasném důchodu, které si zároveň hodlají přivydělávat, nesmějí mít do řádného důchodového věku příjem, ze kterého by se odvádělo nemocenské pojištění. To je odváděno u pracovního poměru vždy, u dohod pak nad limit.

Pracující starobní důchodci a zákoník práce

Starobní důchodci pracující na klasickou pracovní smlouvu jsou stejně jako ostatní zaměstnanci chráněni zákoníkem práce. Týká se jich tedy nárok na dovolenou i na případné příplatky, odstupné nebo cestovní náhrady. Dodržena musí být i minimální a zaručená mzda. Zaměstnavatel jim může dát výpověď jen z důvodů uvedených v zákoně. Funguje pro ně i výpovědní lhůta.

Důležité je dodat, že dosažení důchodového věku anebo podání žádosti o důchod není zákonný důvod pro rozvázání pracovního poměru ze strany zaměstnavatele.

Při práci na dohodu jste pak chráněni zákoníkem práce podstatně méně. Zde není nárok na příplatky za víkend a další ani na dovolenou. Zaměstnavatel vás může propustit i bez uvedení důvodu a výpovědní doba činí pouze 15 dní. Nelze zde aplikovat ani měsíční hrubou minimální mzdu. Platit pro vás však samozřejmě bude dodržení minimální hodinové mzdy platné v daném roce (zaručené však nikoli).

Má starobní důchodce nárok na podporu v nezaměstnanosti?

Ne, starobní důchodce, který dal v práci výpověď, popř. ji dostal anebo došlo k ukončení pracovního poměru vzájemnou shodou obou smluvních stran, ze zákona nemá nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Jak práce v penzi zvyšuje důchod?

Pokud starobní důchodce pracuje a je mu odváděno sociální pojištění, může si požádat o zvýšení důchodu. Výpočtový základ se za každých odpracovaných 360 dní zvyšuje o 0,4 %. Zvyšovat se pak samozřejmě může vícekrát a o „přiznání“ zvýšení si budete muset zažádat na příslušné OSSZ.

Čtěte také: Proč nepracovat na procenta?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 83 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY