Chcete doma šetřit emise? Rozsviťte si zelenou elektřinou

03.05.2021 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Domácnosti si už několik let mohou vybrat, jestli dají přednost klasické elektřině nebo energii vyrobené v obnovitelných zdrojích. Ze zásuvek jde sice stále ten samý proud, lidé ale mají jistotu, že byl vyrobený ekologicky.

České domácnosti velmi dobře třídí odpad. Podle posledních statistik společnosti EKO-KOM, která třídění zajišťuje, vytřídí za rok každý z nás v průměru přes 51 kilogramů recyklovatelného odpadu. V domácnostech ale zaostáváme ve využívání zelené energie.

Čtěte také: Jak správně třídit odpad

Emise jako při letu do Ameriky

Spotřeba domácností přitom není zanedbatelná. Rodina, která používá elektřinu na svícení a běžný provoz spotřebičů, spotřebuje ročně energii, při jejíž výrobě bylo do vzduchu uvolněno kolem 1,3 tuny oxidu uhličitého. To je zhruba tolik, kolik má na svědomí zpáteční let z Prahy do New Yorku. V rodinách, kde energií také topí nebo ohřívají vodu, objem oxidu uhličitého narůstá na zhruba 6 tun.

„V Česku jsme se za poslední desítku let naučili třídit odpad a stali jsme se v tomto odvětví světovou špičkou. Bohužel v jiných oblastech, které mají taktéž velký dopad na životní prostředí, stále zaostáváme. Čistou energii přitom může odebírat každá rodina, aniž by v domácnosti poznala jakýkoliv rozdíl,“ vysvětluje Robert Chmelař ze startupu bezDodavatele.

Elektřina se zeleným certifikátem

Lidé, kteří by doma chtěli svítit nebo topit zelenou elektřinou, která byla vyrobená například v solárních, větrných nebo vodních elektrárnách, o ni mohou požádat u svého dodavatele. Ten pak domácnosti nejčastěji vystaví certifikát.

„Neznamená to, že do zásuvky proudí jen ‚zelená energie‘, to technicky není možné, elektřina v síti je jen jedna. Odběratelům ale nabízíme, že pokud chtějí obnovitelné zdroje zcela transparentně podpořit, zajistíme jim zelené certifikáty od výrobců z obnovitelných zdrojů v objemu odpovídajícím jejich spotřebě,“ uvádí Libor Holub, obchodní ředitel Bohemia Energy.

Zelenou elektřinu je možné pořídit jak u velkých dodavatelů, k nimž patří třeba společnosti ČEZ nebo E.ON, tak u menších, takzvaných alternativních dodavatelů.

Čtěte také: Kolik stojí zelená elektřina?

Jak si zařídit zelenou elektřinu: proč svítit zeleně

Zdroj: Depositphotos

 

Zelenější a levnější energii

Zatímco dříve si domácnosti za zelenou elektřinu musely připlatit, nyní jsou na trhu i produkty, s nimiž mohou ušetřit. Příkladem je tarif „Zelená“ od společnosti E.ON. Zákazník si ho může sjednat ke svému běžnému produktu a podle dodavatele ušetří až 10 procent oproti původní ceně.

„Chceme motivovat zákazníky, aby využívali energii z obnovitelných zdrojů. Navíc, jako jediný z velkých dodavatelů v České republice dáváme lidem možnost, aby si vybrali, z jakého zdroje budou energii využívat. Vybírat mohou z větru, vody, slunce, bioplynu nebo biomasy,“ konstatuje Roman Šperňák ze společnosti E.ON. Domácnosti si ale podle něho zatím zdroje nevybírají a nechávají rozhodnutí na dodavateli. Pokud už si zdroj zvolí, vybírají hlavně energii ze slunce. Druhým nejoblíbenějším zdrojem je voda.

Také E.ON pak vystavuje zákazníkům certifikát, který má zaručit původ elektřiny. „Zelenou energii vykupujeme z 10 tisíc zdrojů, přednostně od tuzemských výrobců. Elektřina z obnovitelných zdrojů tvoří 25 procent celého objemu, který vykoupíme a každý rok se zvyšuje.Nejvyšší zastoupení mají fotovoltaické elektrárny, následují větrné, vodní elektrárny a zdroje na bioplyn nebo biomasu,“ dodává Roman Šperňák.

O desítky korun dražší elektřina

Na výkup elektřiny z obnovitelných zdrojů vsadila i společnost ČEZ, která nabízí ekologické produkty jak domácnostem, tak firmám a municipalitám. Zelenou elektřinu rovněž sami vyrábíme ve vodních, solárních, větrných nebo biomasových elektrárnách. Každá vyrobená jednotka zelené elektřiny má vlastní certifikát původu. Nákupem zelené elektřiny tak zákazník podporuje podmínky, aby ekologický elektráren v Česku přibývalo,“ říká Roman Gazdík ze společnosti ČEZ. Zároveň upozorňuje na to, že cena zeleného produktu je kvůli svému původu o něco vyšší – důvodem je pokrytí nákladů na pořízení certifikátu.

Odběratelé, kteří chtějí ve svých domácnostech „svítit zeleně“, si za certifikát připlácí i u největšího alternativního dodavatele, společnosti Bohemia Energy. „Zelený certifikát lze sjednat k našemu libovolnému produktu. Cena za jednu megawatthodinu je navýšena o částku 36,30 korun. Novým zákazníkům stačí, aby si na smlouvě zaškrtli, že chtějí odebírat elektřinu se Zeleným certifikátem, stávající zákazníci si mohou službu sjednat telefonicky či e-mailem,“ vysvětluje Libor Holub. Například domácnost využívající elektřinu v bytě spotřebuje v průměru kolem 1,5 až 2 megawatthodin elektřiny ročně, což představuje navýšení ceny o necelých 55 až 73 korun ročně.

Čtěte také: Ceny elektřiny a fixace v roce 2021

Ekologický proud vede u mladších lidí

O zelenou elektřinu mají podle nedávnéhoprůzkumu Bohemia Energy zájem převážně lidé z průmyslověji zaměřených regionů a z Prahy. Například v Ústeckém kraji by si energie z obnovitelných zdrojů zvolilo až 67,5 procent respondentů. Ve věkové skupině 18 až 35 let by si částku do 30 korun za megawatthodinu připlatilo až 80 procent lidí.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ