Jak poroste HDP Česka v tomto roce? Budeme premianti či propadlíci v regionu?

27.04.2021 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Podívejte, jak rostlo HDP minulý rok. Jaké jsou odhady růstu českého HDP na rok 2021? Jak jsou na tom sousední státy - Německo, Slovensko, Polsko a Rakousko? Jaký dopad má pandemie koronaviru na české HDP? A jaké jsou prognózy na rok 2022?

Česká ekonomika se potýká s pandemií koronaviru, který ochromil téměř celý civilizovaný svět a veskrze všechny hrubé domácí produkty evropských států klesaly.

Zdroj: Shutterstock

Jaký byl růst HDP v roce 2020?

V roce 2020 zažila Česká republika největší propad hrubého domácího produktu v historii samostatné České republiky.

Hrubý domácí produkt klesl v roce 2020 podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) o 5,6 %, v čemž se ČSŮ shoduje s odhadem Mezinárodního měnového fondu (MMF).

Dle ČSÚ byl pokles HDP ovlivněn především spotřebou domácností, investičními výdaji, ale i propadem zahraniční poptávky v první polovině roku. Růst zaznamenaly výdaje vládních institucí. Pokles hrubé přidané hodnoty nejvýrazněji ovlivnil vývoj v skupině odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství. Nedařilo se také průmyslu, stavebnictví a většině odvětví služeb.

Z okolních zemí zaznamenalo větší ekonomický propad pouze Rakousko, kde HDP v roce 2020 poklesl o 6,6 %.

Naopak ekonomicky nejlépe z koronavirového roku 2020 vyšlo Polsko, jehož HDP se snížil o 2,7 %.

Největší ekonomika Evropské unie, Německo zažilo pokles HDP o 4,9 %.

Slovenské HDP se v roce 2020 snížilo o 5,2 %.

Všechny země střední Evropy pocítily pandemii koronaviru poměrně tvrdě, nicméně většina ekonomik světa zažila pokles.

Pro vybarvení situace dodejme, že jednou z několika rostoucích zemí byla Čína, tedy původce COVIDU-19, čínský HDP se zvýšil o 2,3 %. Nicméně se jedná o nejnižší růst čínského HDP za posledních 44 let, ale i tak se stala jedinou "velkou" ekonomikou, která dokázala i v době pandemie růst. Letos již má čínský obr růst o "obvyklejších" 8,4 % HDP.

Jaký bude růst HDP v Česku v tomto roce?

Mezinárodní měnový fond (MMF) na podzim odhadoval růst reálného českého HDP v roce 2021 na 5,1 %, nicméně kvůli pandemii koronaviru tuto predikci na jaře snížil na 4,2 %.

Naopak MMF zvýšil odhad růstu HDP celosvětového, v únoru odhadoval 5,5 %, v dubnu potom již 6,0 %.

Evropská unie predikuje růst českého HDP v roce 2021 v hodnotě 3,2 %

Podobný odhad uvádí i ministerstvo financí ČR, které očekává letošní nárůst ekonomického výkonu o 3,1 %. Ten by měl být tažen tvorbou hrubého fixního kapitálu, obnovením zásob a spotřebou sektoru vládních institucí.

Díky oživení v zahraničí by mělo pozitivně působit i saldo zahraničního obchodu. Naopak spotřeba domácností by měla víceméně stagnovat.

Nejskeptičtěji se k růstu českého HDP staví Deloitte, podle analýzy jejich ekonomického týmu společnosti bude mít růst české ekonomiky hodnotu 2,8 %.

Jaký bude růst HDP v sousedních zemích? Vytáhne si ČR Černého Petra?

Mezinárodní měnový fond predikuje pro tento rok růst slovenského HDP na 4,7%, což je o půl procentního bodu více než je predikce pro Českou republiku.

Vypadá to, že slovenské HDP tedy v rámci regionu střední Evropy poroste nejrychleji.

Náš největší soused, Německo, na tom bude ohledně růstu HDP lehce za Českou republikou, MMF odhaduje růst německého HDP na 3,6 %.

Podobně je na tom i náš jižní soused, Rakousko, kterému podle MMF poroste HDP kolem 3,5 %.

Stejný růst HDP, tedy 3,5 %, je predikován i Polsku, které loni z pandemie koronaviru vyšlo z našich sousedních zemí nejlépe.

Celkový hrubý domácí produkt všech států Evropské unie klesl v roce 2020 o 7,1 %, nicméně predikce hovoří, že HDP EU vzroste tento rok o 4,8 %.

Tip: Růst HDP v roce 2019 v Česku a v sousedních státech

Ze zemí Evropy má nejlepší výhled na ekonomický růst Španělsko, kterému MMF predikuje růst 6,4 % HDP. Z Evropy jako celku na tom bude nejlépe Černá hora, které se predikuje 9% růst HDP.

Naopak nejhůře na tom bude Bělorusko, jehož pokles HDP je predikován na 0,4 %, ale bude záležet na politickém vývoji uvnitř Běloruska. Nicméně se zdá, že dlouholetý prezident Běloruska Alexandr Lukašenko bouřlivou situaci s podporou Ruska ustojí, a to i za cenu zatýkání, střílení a poklesu ekonomiky.

 

Jaký je odhadován růst v dalších letech?

Všichni doufáme, že rok 2022 již nebude ve stínu koronaviru, ale nikdo si netroufne říct, jak celá situace s tímto "čínským netopýřím virem" dopadne. Proto se i predikce často dost výrazně liší.

Ministerstvo financí ČR odhaduje růst českého HDP na 3,7 %, růst by mohlo ovlivnit především oživení soukromé spotřeby. Evropská unie si od roku 2022 slibuje ještě větší oživení a odhaduje růst českého HDP na 5 %.

Dle České bankovní asociace (ČBA) vzroste HDP o 4,6 % v roce 2022. Dle ČBA bude český hrubý domácí produkt tažen převážně investicemi, jejichž tempo by mohlo zrychlit o solidních 7 %. Osobní spotřeba oproti letošnímu roku dále mírně navýší tempo na 3,1 %. Očekávaná spotřeba vlády mírně poklesne na 1,1 %. Tempa růstu vývozu (6,4 %) a dovozu (6,2 %) budou nadále stoupat, ale vzhledem k jejich sblížení se příspěvek čistých exportů k celkovému hospodářskému růstu Česka proti roku 2021 sníží.

Mezinárodní měnový fond v roce 2022 také počítá s oživením ekonomiky, a to v celém regionu střední Evropy. Růst HDP v zemích střední Evropy predikuje MMF následovně:

  • Česká republika - 4,3% růst HDP
  • Slovensko - 4,4% růst HDP
  • Polsko - 4,5% růst HDP
  • Německo - 3,4% růst HDP
  • Rakousko - 4,0% růst HDP

Nicméně rizika ohledně pandemie koronaviru přetrvávají a rovněž uvidíme, co se světovou ekonomikou udělá nové kolo studené války.

Přesto se většina zemí i institucí přiklání k tomu, že oživení ekonomiky bude v roce 2022 ještě vyšší než letos a je šance, že se Česko dostane na "předpandémiová čísla" již příští rok.

Štítky:

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 7 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU