Opět se usiluje o zvýšení přídavku na dítě. Kdo by mohl dostat víc?

28.04.2021 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Pobíráte přídavky na děti? Anebo jste na ně doposud nedosáhly? To se může změnit, pokud projde nový návrh zákona. Přídavky by pak mohly být nově vyšší a navíc na ně dosáhne mnohem více rodin s nezaopatřenými dětmi.

S návrhem na zvýšení přídavků na děti přišla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Novelu zákona o státní sociální podpoře minulý týden schválila Poslanecká sněmovna. Aby novela vstoupila v platnost, tak musí dojít ke schválení Senátem a musí ji podepsat prezident republiky. O kolik se tedy přídavky na děti mohou zvýšit a jaký příjem musíte mít, abyste na ně nově dosáhli?

Pro koho jsou určeny přídavky na děti?

Přídavek na děti je určen rodinám a samoživitelům s nízkými příjmy. Tato dlouhodobá dávka pak slouží na pokrytí nákladů spojených s výchovou nezaopatřených dětí. Vyplácena je měsíčně úřadem práce a při žádosti bude třeba doložit potvrzení o výši čtvrtletního příjmu. Při čerpání dávky pak budete muset příjem dokládat každé tři měsíce. Zpětně může být vyplacen maximálně 3 měsíce..

Jaký musí mít rodina příjem, aby dosáhla na přídavek?

Až doposud stále platí, že má rodina nárok na přídavek na dítě, jestliže její rozhodný příjem nepřevyšuje součin částky životního minima rodiny a koeficientu 2,70. Orientační výši životního minima pro jednotlivce, ale i rodinu, si můžete vypočítat na naší kalkulačce. V praktických příkladech pak výše příjmů rodiny nesmí přesáhnout tyto částky:

Kdo

Hranice příjmů*

1 dospělý a 1 dítě ve věku 5 let

14 900 Kč

1 dospělý a 2 děti ve věku 8 až 16 let

23 600 Kč

2 dospělí a 1 dítě ve věku 5 let

23 500 Kč

*Jde o maximální čistý měsíční příjem celé rodiny.

Čtěte také: Zrušení stropu u daňového bonusu: Kdo dostane více peněz?

Zvýšení přídavků na děti a hranice rozhodných příjmů 2021

Zdroj: Shutterstock

 

Zvýšení hranice příjmů pro nárok na přídavek na dítě

Návrh novely chce změnit výši koeficientu z původních 2,7 na 3,4. Díky této změně by tak na přídavky na děti mohlo dosáhnout mnohem více rodin s nízkými příjmy. Dle portálu MPSV by tímto krokem mohlo být podpořeno dalších 250 000 dětí, což je jednou tolik, než je tomu dnes. Celkově by pak přídavky mohly náležet až půl milionu dětí.

Maximální hranice příjmů pro přiznání přídavku by pak v praktických příkladech oproti horní tabulce mohla vypadat takto:

Kdo

Hranice příjmů

1 dospělý a 1 dítě ve věku 5 let

18 700 Kč

1 dospělý a 2 děti ve věku 8 až 16 let

29 716 Kč

2 dospělí a 1 dítě ve věku 5 let

29 600 Kč

Opět se přitom jedná o částku čistého měsíčního příjmu rodiny.

Čtěte také: Děti a daně 2021: Kdo má nárok na daňové zvýhodnění

Zvýšení částky přídavku na dítě

Kromě rozšíření okruhu rodin, kterým by mohly nově přídavky náležet, novela počítá i se změnou výše přídavku, resp. tedy se zvýšením měsíčních částek. Částky by se měly navýšit o 26 %. Změna by se pak týkala i tzv. motivačního bonusu, který má podporovat pracující rodiny. Zde by pak mělo dojít k navýšení částky z 300 Kč na 500 Kč.

Srovnání výše přídavku na dítě dnes a po zvýšení

Věk dítěte

Aktuální sazba

Sazba po zvýšení

0 až 6 let

500 Kč

630 Kč

6 až 15 let

610 Kč

770 Kč

15 až 26 let

700 Kč

880 Kč

Srovnání zvýšené výměry přídavku dnes a v novele

Věk dítěte

Zvýšená výměra aktuálně

Zvýšená výměra v novele

0 až 6 let

800 Kč

1 130 Kč

6 až 15 let

910 Kč

1 270 Kč

15 až 26 let

1 000 Kč

1 380 Kč

Od kdy začnou platit vyšší přídavky na děti?

Není to poprvé, co se řeší zvýšení přídavku na dítě anebo hranice příjmů, se kterou na ně dosáhnete. Pokud však tento návrh projde celým legislativním procesem, dá se očekávat, že zvýšení by mělo platit od 1. července 2021.

Co ještě má přinést novela o státní sociální podpoře?

Přídavek na dítě co by sociální dávka byl jen jedním bodem z řady změn zákona o státní sociální podpoře, které se řešily. Pokud novelu podpoří senátoři a podepíše ji prezident republiky, mělo by dojít i ke změně místní příslušnosti krajských poboček Úřadu práce, a to z místa trvalého pobytu na místo, které spadá pod vaše skutečné bydliště.

Další novinkou by také mohlo být to, že se do rozhodujících příjmů pro nárok na všechny dávky státní sociální podpory nebudou započítávat příjmy nezaopatřených dětí.

Čtěte také: Jaké máme ještě dávky státní sociální podpory?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY