Začínáte s podnikáním? Kde a jak se registrovat k dani z příjmů

24.05.2021 | , Finance.cz
DANĚ


Začali jste prvně podnikat? Byli jste si založit živnost a teď přemýšlíte, jaké jsou vaše další povinnosti? Jak je to s daní z příjmů? Je nutné se k ní někde registrovat a pokud ano, jak na to?

Založení živnosti není nic složitého. To, že jste začali podnikat, však musíte ohlásit i příslušným institucím. Pojďme se tedy společně podívat na to, jakým způsobem lze založení živnosti nahlásit finančnímu úřadu a jaké z toho pro vás plynou povinnosti.

Založení živnosti v kostce

Jistě víte, že pokud si chcete založit živnost a začít zákonně podnikat, musíte navštívit centrální registrační místo, kterým je např. živnostenský úřad nebo Czech POINT. Přes tato místa pak lze zažádat o založení živnosti osobně, ale i elektronicky. Pokud se fyzicky dostavíte na úřad, s vyplněním potřebných dokumentů vám navíc mohou pomoci příslušní pracovníci. Tiskopisy, jako např. jednotný registrační formulář, vám také vydají pracovníci ŽÚ.

Kde nahlásit, že začínám s podnikáním?

Založení živnosti se musí nahlásit i u dalších institucí. Jsou jimi okresní správa sociálního zabezpečení pro účely sociálního a důchodového (popř. i nemocenského) pojištění a zdravotní pojišťovna kvůli platbám zdravotního. Dále se o vašich počinech také musí dozvědět i příslušný finanční úřad.

Výhodou je, že pokud živnost vyřizujete přes centrální registrační místo, informace o začátku podnikání můžete prostřednictvím formuláře nahlásit i pojišťovně a OSSZ. Od těchto institucí by vám poté měl přijít dopis, ve kterém se dozvíte, jaké jsou vaše povinnosti v rámci pojistného.

V jedné z tabulek Jednotného registračního formuláře (přesněji v části C) je poté možnost učinit podání i vůči finančnímu úřadu. Zaškrtnout jej samozřejmě můžete, ale tím vaše povinnost nekončí. Sám pracovník živnostenského úřadu by vás měl upozornit, že se na finanční úřad s tiskopisem z živnostenského jen tak nenahlásíte.

Jak se registrovat k dani z příjmů fyzických osob

Zdroj: Depositphotos

 

Jak nahlásit podnikání na finančním úřadě a přihlásit se k dani

Učinit podání vůči finančnímu úřadu lze pouze prostřednictvím tiskopisů vydaných Ministerstvem financí. Výhodou však je, že jediným tiskopisem můžete nahlásit berňáku živnostenské oprávnění a zároveň se i registrovat k příslušným daním.

Potřebovat pak budete tiskopis Přihláška k registraci pro fyzické osoby, který si můžete stáhnout na portále Ministerstva průmyslu a obchodu. Také jej najdete i na pobočkách finančních úřadů. Většina lidí vám pak doporučí osobní podání přihlášky, neboť vám s vyplněním může pomoci pracovník FÚ, popř. vás alespoň upozorní na případné chyby. Tiskopis lze také zaslat poštou anebo elektronicky datovou schránkou anebo emailem s uznávaným elektronickým podpisem.

Takto se přihlásit musíte do 15 dnů ode dne, ve kterém jste začali podnikat anebo kdy jste přijali příjem ze samostatně výdělečné činnosti.

K jakým daním se lze přes tiskopis přihlásit?

Prostřednictvím tiskopisu se lze přihlásit k těmto daním:

Dále se takto jako plátce můžete přihlásit i k dani z příjmů ze závislé činnosti, z příjmů FO vybírané srážkou podle zvláštní sazby daně anebo k zajišťující dani z příjmů.

Platba pojistného a daně z příjmů

Jako OSVČ na činnosti hlavní se vás týká povinnost hradit minimální měsíční zálohy na sociální a zdravotní pojištění, ty v roce 2021 vypadají takto:

  • Sociální pojištění - 2 588 Kč
  • Zdravotní pojištění - 2 393 Kč

Pokud podnikáte prostřednictvím činnosti vedlejší, zálohy neplatíte, pojištění jednorázově doplatíte po podání přehledu o příjmech a výdajích zdravotní pojišťovně a OSSZ.

Dále se vás také bude týkat povinnost podat daňové přiznání. To musí být v zákonném termínu podáno do konce třetího kalendářního měsíce po skončení zdaňovacího období, kterým je u vás daný kalendářní rok. Pokud tedy začínáte podnikat letos, přiznání budete odevzdávat a daň hradit až v roce 2022.

Měsíc po podání přiznání také musíte OSSZ a zdravotní pojišťovně doručit přehledy o příjmech a výdajích.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: DANĚ