Koronavirus a výplata plnění u životního a cestovního pojištění

11.05.2021 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Koronavirus pronikl do našich životů a pojištění není výjimkou. Kdy budete mít nárok na plnění při úmrtí blízké osoby? A jaké cestovní pojištění vám pomůže přečkat nákazu na dovolené v cizině?

Koronavirus měl dopad na výchovu našich dětí, naši práci, příjmy i fungování státního aparátu. Jak koronavirus dopadl na dění v pojišťovnictví a bankovním sektoru? Jak na výplatu pojistného plnění pro Finance.cz odpovídal Jan Brejla, obchodní ředitel Partners.

Zdroj: Depositphotos

Ruší se pojistné smlouvy kvůli koronavirové době?

Rok 2020 byl specifický, koronavirus pocítil každý, někdo velmi, někdo méně. Při výpadku příjmů Češi mnohdy nevýhodně sahají po zrušení pojistné smlouvy, nicméně tento trend se loni, ani letos neukázal, což Jan Brejl, obchodní ředitel Partners potvrdil takto: "Nevidíme trend nějakého velkého rušení smluv. Naopak lidé si více uvědomují, že životní pojištění je potřeba a že je třeba pokrýt také nemocenské problémy. Lidé v ČR mají většinou lépe pokryté úrazové příčiny, ale mnohem pravděpodobnější, zejména u vážných zdravotních problémů jsou ty nemocenské příčiny. Lidé také začali mnohem více spořit a tvořit si rezervy."

Doba koronavirová - růst zájmu o hypotéky i o investice

Češi si také v roce 2020 rekordně půjčovali, objem dluhu z hypoték a úvěrů ze stavebního spoření se v roce 2020 meziročně zvýšil o 160 miliard. Paradoxně tak v době probíhající pandemie vzrostl nejvíce v historii, což potvrdil i Jan Brejl:

"My pozorujeme spíše pozitivní dopad na klienty. Od začátku pandemie dochází k enormnímu růstu zájmu o hypoteční úvěry a o investice. Tento trend přisuzujeme tomu, že české domácnosti zvýšily zájem o úspory, a to vzhledem ke snížené spotřebě."

Zemřela vám blízká osoba na koronavirus? V jakém případě vám bude vyplaceno plnění z životního pojištění?

Kvůli pandemii koronaviru vzrostl v Česku počet úmrtí, což může být důvodem pro vyplácení plnění z životního pojištění. Jak se koronavirus projevil ve vyplácení plnění, komentoval Jan Brejl následovně:

"U některých pojišťoven došlo k nárůstu plnění pro případ úmrtí a hospitalizace. Na druhou stranu díky vládním opatřením došlo ke snížení aktivit lidí a tedy se snížilo plnění z úrazových tarifů a v některých případech paradoxně i u hospitalizace (díky omezení neakutní lékařské péče). Záleží na jaké segmenty klientů se pojišťovnu zaměřují. U ostatních rizik (invalidita a závažné nemoci) zatím ke zvýšení nedošlo, ale toto se může projevit až na delším časovém horizontu."

Na pojistné plnění ze životního pojištění má nárok obmyšlená osoba, případně pak podle nového občanského zákoníku, pokud obmyšlená osoba ve smlouvě uvedena není.

Jestliže daná osoba, zemřela na koronavirus, tak převážná většina pojišťoven na trhu nemá výluky na COVID-19 v případě úmrtí.

Jan Brejl doplnil informace o výlukách z pojistných plnění takto: "Na trhu existují produkty, které mají obecnou výluku na epidemii, či pandemii, u těch by tedy nemuselo být plněno. Ale většina to normálně zaplatí z pojištění úmrtí. Jde o obecný tarif, tedy ten, který kryje jak úraz, tak nemoc. Z úrazového úmrtí plněno není. Dále by mohlo být plněno z rizika pracovní neschopnosti, teoreticky závažných nemocí a invalidity. U závažných nemocí by COVID musel zanechat těžké postižení, které by vedlo k vyjmenované diagnóze, například konečné selhání plic. Diagnózu COVID nemá v rámci definic nikdo. Například Simplea by plnila z obecné diagnózy, jestliže by COVID zanechal omezení v životě klienta, dle definice v podmínkách. U invalidity by pojišťovny také plnili, pokud by se člověk stal na základě COVIDu invalidní."

Jaké vybrat cestovní pojištění na dovolenou, jestliže chci mít zajištěné prodloužení ubytování při nákaze koronavirem?

Mnoho Čechů se vydalo během pandemie na dovolenou, kde si mimo zážitků přivezli i tamní mutaci koronaviru. Na to, jak se pojistit na dovolenou Jan Brejl doporučuje:

"Kvalitní cestovní pojištění se cenově pohybuje kolem 50 korun na den s tím, že vždy záleží na mnoha aspektech, které ovlivňují cenu. Jde například o výši limitu na léčebné výlohy, což je základ každého cestovního pojištění, a mnoho dalších připojištění včetně odpovědnosti, úrazového pojištění nebo pojištění zavazadel. Dále je možné připojistit si extra například storno zájezdu nebo speciální asistence."

Tip: Srovnejte si nabídky cestovního pojištění

Jestliže se bojíte, že zůstanete v neznámé zemi s nákazou koronaviru na pokoji, tak se můžete pojistit i pro takové případy, nicméně to umí jenom vybrané pojišťovny: "Cena se pohybuje kolem 400 Kč na osobu a pobyt. Tady bych jen upozornil, že se plní jen určité procento ze zvýšených nákladů (klient tam má spoluúčast) a taky horní limit plnění je omezen." hodnotí nabídku pojišťoven Jan Brejl, a dále uvádí:

"Pokud zůstanete klient v zahraničí z důvodu, že byl dán do karantény, tak pokud má sjednáno riziko „karanténa“ v rámci cestovního pojištění. To mu kryje nezbytné a přiměřené náklady na stravu, ubytování nebo náhradní dopravu do ČR."

 

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ