O kolik porostou důchody v roce 2022?

14.05.2021 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


O kolik v roce 2022 vzrostou starobní, vdovské a invalidní důchody? Porostou ve volebním roce důchody rychleji? Už byla valorizace důchodů schválená?

V minulých letech rostly důchody nadprůměrně, příští rok ovšem s růstem dosahujícím 800 až 900 Kč raději nepočítejte, protože dopady koronaviru na ekonomiku i státní rozpočet byly velmi citelné.

Zdroj: Shutterstock

Valorizace důchodů v roce 2022 - zvýší se důchod v průměru o 758 Kč?

Dle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) by starobní důchody měly růst v průměru o 458 korun.

Nicméně vláda bude jednat o novele, která má zvýšit tuto valorizaci o dalších 300 Kč.

Ministerstvo práce a sociálních věcí uvedlo, že bude potřeba navýšit výdaje státního rozpočtu o 10,6 miliardy korun. V následujících letech to bude 10,9 a 11,1 miliardy. Ministryně financí uvedla, že dohodu o zvýšení ve výši 300 Kč nad rámec valorizace zapracuje do prvního návrhu rozpočtu, který musí předložit do konce května. 

Ministryně Maláčová (ČSSD) dále uvedla, že má připravenou reformu důchodového systému, nicméně vláda ČSSD a ANO ji nestihla připravit a schválit během posledních 8 let a přijetí důchodové reformy v době koronaviru, před volbami a ještě k tomu o prázdnínách není příliš reálné.

Navíc ministryně Maláčová v rozhovoru pro Novinky uvádí, že důchodová reforma má jít ruku v ruce s překopáním daňového systému (například zavedením sektorových daní, jako je digitální a bankovní daň), což 5 měsíců před volbami není reální a nejspíše ani zodpovědné.

Opozice a růst důchodů - mírně či hodně?

Pravicové a středové strany z opozice se také spíše klaní k mírnějšímu růstu, protože i tento rok bude státní rozpočet výrazně schodkový.

KSČM a SPD by vyšší valorizaci uvítaly, ale muselo by se škrtat zejména na ministerstvu obrany, které ovšem potřebuje modernizovat řadu systémů a v době, kdy pravděpodobně dochází k vyhraněné hybridní válce a akcím agentů ruské GRU na našem území, tak by bylo snižování rozpočtu ministerstva obrany nerozumné.

Důchodový systém za vlád ANO a ČSSD je řešen na poslední chvíli a je z něj cítím to, že z něj ČSSD chce udělat jedno z hlavních témat voleb, protože ČSSD se v průzkumech potápí pod 5% hranici. V posledních letech se prakticky jen zvyšují důchody, ale dlouhodobě potřebná změna důchodového systému se nedostavuje. Již v dnešní době tvoří důchody přes čtvrtinu výdajů státního rozpočtu a tento podíl bude v budoucnu dále narůstat, letos se na důchodech vyplatí 537 miliard korun.

Jak se počítá důchod?

Státní důchod se skládá ze dvou složek:

  • Základní výměry důchodu
  • Procentní výměry důchodu

Základní výměra důchodu je ve všech případech stejně vysoká. Procentní výměra důchodu závisí na konkrétním průběhu pojištění.

V roce 2020 činí 3 550 Kč, meziročně se zvýšila o 60 Kč. Procentní výměra důchodu se zvýšila o 7,1 %. Zvýšení na rok 2022 je nejisté.

Tip: Stát každoročně ochudí důchodce o miliardu

Valorizace v roce 2021 a v minulých letech

V tabulce uvádíme přehled zákonných valorizací státních důchodů mezi lety 2017 až 2021.

Rok

Zvýšení základní výměry pro daný rok

Zvýšení procentní výměry pro daný rok

Růst průměrného důchodu

2021

60 Kč

7,1 %

839 Kč

2020

220 Kč

5,2 %

902 Kč

2019

570 Kč

3,4 %

901 Kč

2018

150 Kč

3,5 %

475 Kč

2017

110 Kč

2,2 %

308 Kč

Zdroj: MPSV

Tip: Jaké chyby vám sníží důchod? Příklady napoví

Uvidíme, jak s navýšením důchodů 2022 zamává koronavirová pandemie, která má enormní vliv na ekonomiku i výdaje vlády. Navíc rok 2021 je rokem volebním a volby do poslanecké sněmovny jsou ty nejdůležitější, protože z nich vzejde nová vláda.

To všechno bude mít vliv na navýšení důchodů, nicméně je pravděpodobné, že bude nejnižší za posledních pár let.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 181 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY