Ceny elektřiny 2021: Proč budou dodavatelé zdražovat?

24.05.2021 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Právě teď nakupují dodavatelé na energetických burzách elektřinu, kterou budou v následujících měsících prodávat svým zákazníkům. Podle pohybů na burze tak jde odhadnout, zda ceny půjdou nahoru, nebo dolu. Dodavatelé pro následující období očekávají spíše zdražování.

Komoditní ceny silové elektřiny obchodované na burzách od počátku letošního roku rostou a pokračují tak v trendu z minulého roku. Dodavatelé přitom právě nyní nakupují zásoby na další období, například na dodávky v roce 2022. Překotného růstu si všímají samotní dodavatelé i analytici, kteří upozorňují na pravděpodobné zdražování elektřiny v následujícím období.

„Ceny elektřiny na burze PXE od loňského října neustále rostou, nyní jsou o třetinu vyšší, než byly v říjnu a pohybují se kolem 60 až 63 eur za megawatthodinu. Růst cen se již od začátku tohoto roku dotýká i koncových spotřebitelů,“ uvádí analytik kalkulátoru TZB-info.cz Jan Schindler.

Loni se přitom velkoobchodní ceny elektřiny nakupované na rok 2021 pohybovaly kolem 44 euro za megawatthodinu. Ceny elektřiny na velkoobchodním trhu na roky 2022, 2023 a 2024 tak od začátku letošního ledna kontinuálně rostou. „Oproti aktuální ceně na rok 2022 je to zvýšení o více než 42 procent. Zmírnit nárůst alespoň trochu pomáhá silnější koruna,“ konstatuje Hana Novotná, tisková mluvčí společnosti Bohemia Energy.

Čtěte také: Volá vám dodavatel elektřiny? Pozor na smlouvy uzavřené po telefonu

Cena elektřiny v roce 2021 a 2022 a zdražování

Zdroj: Depositphotos

 

Elektřinu tlačí nahoru emisní povolenky

Podle analytika společnosti ENA, Jiřího Gavora, je zdražování elektřiny na burzách popoháněno jednak růstem cen emisních povolenek a jednak pozitivním očekáváním ve vývoji ekonomiky. „A naopak, svoji roli sehrává i negativní očekávání dostupné nabídky elektřiny v důsledku odstavování německých jaderných elektráren. S časovým odstupem se to musí projevit v koncových cenách. Na podzim proto očekávám zdražování,“ vysvětluje.

Emisní povolenky označuje za hlavní motor zdražování elektrické energie i Martina Slavíková, tisková mluvčí společnosti E.ON. „Cena emisní povolenky na letošek je v průměru o více než 13 euro za megawatthodinu dražší než loni, aktuálně stojí kolem 45 euro za megawatthodinu. Do nárůstu ceny povolenky se promítají upravené charakteristiky započatého regulačního období a pravděpodobně také významné spekulace finančních investorů,“ konstatuje.

Tyto vlivy se pak podle Martiny Slavíkové odráží i v růstu aktuální ceny elektřiny. Průměrná cena na komoditních burzách vzrostla meziročně o 12 euro za megawatthodinu. Podobná je i situace v případě zemního plynu. „Také průměrná cena zemního plynu na rok 2022 letos vzrostla o 3,5 euro za megawatthodinu, a to oproti průměrné ceně z předchozího roku, kdy ho dodavatelé nakupovali na letošek,“ dodává.

Čtěte také: Chcete doma šetřit emise? Rozsviťte si zelenou elektřinou

Zdražování elektřiny? Zhruba o 12 procent

Jak se růstové pohyby na energetických burzách promítnou do ceníků dodavatelů, bude záležet na více věcech. Důležitým faktorem je nákupní strategie dodavatelů, tedy kdy pro svoje zákazníky elektřinu nakoupí a zda jim fixují cenu. Podstatné také je, jak se zachová konkurence a jestli budou zdražovat velcí dodavatelé.

„Pokud se do konce letošního roku ceny elektřiny nakupované na rok 2022 významně nesníží, je víceméně jisté, že dodavatelé zdraží nejpozději od začátku příštího roku. Někteří i dříve. Nárůst ceny silové elektřiny o 10 procent se projeví zhruba čtyřmi procenty v celkové ceně včetně regulovaných poplatků. Takže případné zdražení silové elektřiny o 30 procent by znamenalo zhruba 12procentní zvýšení celkových plateb za elektřinu,“ nastiňuje možný scénář Hana Novotná.

Také Martina Slavíková sdělila, že bude záležet na nákupní strategii energetických firem. „Pro naše zákazníky nakupujeme elektřinu dopředu a průběžně, což nám i za aktuálně nepříznivých okolností na energetických burzách v tuto chvíli umožňuje držet pro zákazníky stabilní ceny. Ani v dohledné době neplánujeme ceny za dodávky elektrické energie koncovým zákazníkům zvyšovat. Z těchto důvodů také elektřinu nakupujeme nikoli od jednoho, ale od několika velkoobchodních dodavatelů a mnoha koncových výrobců,“ dodává.

Podle Jana Schindlera by se zdražování mohlo prozatím dotknout jen některých produktů. Odkazuje přitom na aktuální dění na energetickém trhu. „Od ledna ceny elektřiny pro domácnosti přestaly klesat, v posledních dvou měsících někteří dodavatelé začali ceny zvyšovat. Zdražování se zatím týká zejména produktů s garancí fixní ceny elektřiny na určitou dobu. Existuje předpoklad, že ceny na burze budou nadále růst. To vyvolá všeobecné zdražování elektřiny pro konečné spotřebitele v následujících měsících,“ uzavírá.

Čtěte také: Podvodů v elektřině a plynu neubývá. Jak se vyhnout potížím s energošmejdy?

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 7 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ