Kdo platí koncesionářské poplatky, když jste v nájmu?

17.06.2022 | , Finance.cz
Spotřebitel


Bydlíte v pronájmu a poplatky za televizi a rádio nehradíte, protože by to měl dělat pronajímatel? Pak si raději přečtěte náš článek, možná budete překvapení.

Výši poplatků, ale i to, kdo je povinen je hradit, určuje zákon o rozhlasových a televizních poplatcích č. 348/2005 Sb. V praxi je pak musí hradit každá domácnost, která vlastní rozhlasový nebo televizní přijímač. U fyzických osob, které nepodnikají, pak nerozhoduje počet rádií anebo televizorů v domácnosti, částky se platí vždy pouze jednou, čili pouze za jedno rádio a jednu televizi, i když jich vlastníte víc.

Kolik činí koncesionářské poplatky?

Výše poplatku za rozhlas činí 45 Kč měsíčně a za televizi pak zaplatíte 135 Kč měsíčně. To, že televizi nesledujete a rádio neposloucháte, pak není argument, proč byste koncesionářské poplatky neměli hradit anebo od nich měli být osvobozeni. Částky byste platit nemuseli pouze tehdy, pokud vaše domácnost nemá ani jeden z přijímačů anebo pokud patříte k těm, kteří jsou od platby osvobozeni.

Podstatné také je, že i pokud vlastníte pouze televizní přijímač, musíte platit i za ten rozhlasový, neboť dnešní chytré televize umí přijímat i rozhlasové vysílání.

Poplatky za TV a rozhlas v pronájmu: kdo platí

Zdroj: Shutterstock

 

Kdo platí poplatky za TV a rozhlas v nájmu

První měsíc nájmu bude vždy odvádět poplatky pronajímatel, poté už ale povinnost spadá na vaše bedra. Vy jako nájemce je musíte začít hradit od druhého měsíce svého pobytu. Pokud byste je však hradili jinde, a to např. v místě, kde máte nahlášen trvalý pobyt, znovu je již hradit nemusíte, pokud nejste podnikající osoby anebo právnické osoby. Ty musí platit za každý televizní nebo rozhlasový přijímač, který vlastní.

Pokud by pak byl byt, který je běžně pronajímán, nějakou dobu neobsazený, jeho majitel má povinnost tyto poplatky odvádět, ale jen pokud je nehradí již na jiné adrese. Výjimka by pak byla u osob, které pronajímají byty prostřednictvím Airbnb, resp. jejich poskytování pronájmu je bráno jako podnikání. Zde totiž opět platí, že podnikající fyzická anebo právnická osoba musí platit za všechny přijímače, které vlastní.

V některých případech můžou být poplatky za TV a rádio dokonce i součástí hrazení služeb spojených s užíváním bytu. Pokud si nejste jisti, zda to tak není i u vás, raději si projděte nájemní smlouvu anebo se zeptejte přímo pronajímatele.

Čtěte také: Jak se v roce 2022 zvyšuje poplatek za uložení odpadu na skládku?

Jak Český rozhlas nebo Česká televize zjistí, že neplatím?

Dalo by se říct, že Česká televize nebo i Český rozhlas má za potencionálního poplatníka každého, kdo je odběratelem elektrické energie. Tyto odběratele pak zjišťují a porovnávají, zda jsou u nich vedeni v evidenci registrovaných poplatníků a pokud zjistí, že ne, zasílají výzvu.

Pokud jste pak byli vyzváni objasnit situaci, proč částky nehradíte, ale vy přitom žádný přijímač nevlastníte, budete muset do 30 dnů poslat ČT a ČRo čestné prohlášení. Podobně učiníte i v případě, pokud by ve vaší domácnosti tyto poplatky hradil už někdo jiný anebo pokud vy tyto platby již odvádíte, ale na jiné adrese.

Jestliže ale čestné prohlášení mediím nezašlete, bude na vás automaticky nahlíženo jako na osobu, která přijímače vlastní, ale poplatky nehradí a porušuje tak svou povinnost.

Pokuta za neplacení koncesionářských poplatků

Pokud nehradíte povinné platby, v případě nepřihlášeného radia můžete obdržet pokutu ve výši 5 000 Kč. Sankce za nepřihlášenou televizi je pak dvojnásobná, činí tedy 10 000 Kč. Částky platí za každý přijímač, za který měl být poplatek odveden.

Čtěte také: Jak a kde se přihlásit nebo odhlásit z plateb za televizi a rádio

Zdroj: Ulovdomov.cz

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 53 krát

Články ze sekce: Spotřebitel