Co potřebujete, abyste za adresáta mohli přebírat poštu, složenky nebo důchod?

21.06.2021 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Pečujete o blízkého, jehož zdravotní stav neumožňuje přijmout zásilku, převzít důchodu anebo si dojít na poštu? Slíbili jste dítěti, které vyráží pracovat do zahraničí, že mu pohlídáte poštu? Co udělat proto, abyste případné zásilky mohli převzít?

Ne každou zásilku vám listovní doručovatel vydá a ne každé psaní můžete na poště vyzvednout za adresáta. K tomu, abyste mohli jít např. za nemocnou maminku vybrat složenku na poštu, potřebujete její plnou moc. Anebo si zřídit průkaz příjemce. K přebírání důchodu pak může posloužit i ustanovení zvláštního příjemce anebo zasílání peněz na účet druhého z manželů.

Převzetí zásilky, peněz, důchodu za adresáta: jak na to

Zdroj: Depositphotos

Co je průkaz příjemce a na co se hodí?

Průkaz příjemce je v podstatě služba České pošty, kterou si lze zřídit ke každé zákaznické kartě pro fyzické osoby. Aktivovaný průkaz příjemce na zákaznické kartě svého držitele opravňuje a zároveň i zmocňuje k tomu, aby mohl přebírat za adresáta zásilky, důchod druhého z manželů anebo poukázané peněžní částky z poštovních poukázek.

Službu si můžete zřídit, ale pouze k zákaznické kartě ČP. Výhodou však je, že zákaznické kartičky lze na sebe v podstatě "navázat". Zmocnit je pak možné až 20 osob.

Čtěte také: Česká pošta podražila. Jak se to dotkne výplaty nemocenských dávek a důchodů?

Co s průkazem příjemce nemůžete převzít?

S průkazem příjemce nemůžete převzít žádnou zásilku s doplňkovou službou Do vlastních rukou výhradně jen adresáta. Ty má oprávnění převzít skutečně jen osoba, které je zásilka anebo poštovní poukázka adresovaná.

Dále také nemůžete přebrat ani důchod druhého z manželů, pokud je určen do vlastních rukou. K přebírání dalších zásilek s touto doplňkovou službou vám také nemusí postačit "základní" průkaz. Budete tedy potřebovat Rozšířený průkaz příjemce. Ten už však dostanete na plastové kartě.

Kde zařídit průkaz příjemce a kolik stojí?

O aktivaci nebo vydání jednoho z průkazů můžete zažádat na kterékoliv pobočce České pošty prostřednictvím formuláře s žádostí anebo na virtuální pobočce Pošta online. Pokud ale nemáte zákaznickou kartu, průkaz nedostanete. Tu si zřídíte pro změnu na zakaznicka-karta.cz.

Ke zřízení budete potřebovat prokázat svou totožnost osobním dokladem. K tomu vám poslouží např. občanský průkaz anebo cestovní pas. Osobní doklad společně s (rozšířeným) průkazem příjemce také budete dokládat při převzetí zásilky.

Průkaz bude v celé ČR platit 2 roky s tím, že zmocnění lze kdykoliv zrušit nebo zkrátit za poplatek 50 Kč. Zřízení průkazu příjemce vyjde na 89 Kč, jeho rozšíření pak na dalších 20 Kč.

 

Jak ještě vyřešit důchod za adresáta?

1. Zasílání peněz na účet manžela/manželky

Jedním z řešení, jak docílit možnosti přebrat důchod za manžela nebo manželku, pokud např. jejich zdravotní stav neumožňuje, aby si převzali důchod sami, je podat na okresní správě sociálního zabezpečení Žádost o zařízení výplaty důchodu poukazem na účet manžela (manželky). Vaše polovička však k tomuto řešení musí udělit svůj souhlas a příjemce musí mít právo disponovat s penězi na účtu. Nechat si takto zasílat důchod je možné jen v případě manželů. U dětí nebo dalších příbuzných tato možnost není přípustná.

2. Ustanovení zvláštního příjemce důchodu

Tato možnost se také využívá v případě, kdy nemocný důchodce nemůže ze zdravotních důvodů peníze vybírat anebo s nimi hospodařit. Zvláštním příjemcem pak může být i potomek nebo jiný příbuzný dané osoby.

Žádost o ustanovení zvláštního příjemce dávek důchodového pojištění, kterou najdete volně ke stažení na internetu, se podává na příslušném obecním nebo městském úřadu v místě, kde má senior trvalý pobyt. Penzista však s něčím takovým musí souhlasit. Pokud však vydání souhlasu neumožňuje jeho zdravotní stav, žadatel musí doložit lékařskou zprávu, která něco takového potvrzuje. Kontrolu hospodaření pak může provést příslušný úřad.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 23 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY