Chcete měnit dodavatele plynu? Zkuste nové produkty a dejte pozor na udržovací nabídky

02.06.2021 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


S koncem topné sezóny nastává ten nejlepší čas na vyhodnocení letošních nákladů na vytápění a možná také na výběr nového dodavatele plynu. Vhodným výběrem totiž můžete ušetřit klidně i tisíce korun ročně, samotná cena ale nemusí být vždy to nejdůležitější kritérium. Jaké jsou nové možnosti a na co si dát při výběru dodavatele plynu pozor.

Už dávno neplatí, že nabídka různých dodavatelů energií je obdobná a liší se jen v nepodstatných detailech. Při výběru dodavatele se tak tím spíše vyplatí určitá obezřetnost. Ne vždy jsou totiž jejich nabídky tak výhodné, jak by se mohlo na první pohled zdát a orientovat se jen podle ceny může být zrádné. 

Zdroj: Shutterstock

Vedle ceny se u dodavatele zaměřte na další kritéria

Kromě ceny samotné komodity jsou důležité také další parametry smlouvy, zákazník by si ale měl všímat, jak dlouho dodavatel funguje nebo jaký má přístup k zákazníkům, například při požadavku na změnu záloh. „Podceňovaný je třeba způsob prodloužení smlouvy – zda dodavatel informuje o změně dopředu, jaké jsou výpovědní lhůty, o jakou dobu se smlouva prodlužuje a jaký ceník začíná po prodloužení platit. Ten už totiž nemusí být tak výhodný jako ten garantovaný, podle kterého zákazník vybírá,“ popisuje Aleš Fojtík, odborník na oblast energií portálu Srovnejto.cz.

Tip: Bude cena elektřiny růst v roce 2021?

Pozor na udržovací nabídky

Pokud zákazníkům končí smlouva o dodávkách energií, často se jim stávající dodavatel ozve s takzvanou retenční (udržovací) nabídkou, která je má přesvědčit, aby u současného dodavatele zůstali. Udržovací nabídka může ale také nemusí být výhodná. Skrývá však ještě jedno riziko, a to v případě, že zákazník už uzavřel novou smlouvu s jiným dodavatelem. „Pokud se takovým zákazníkům ozve stávající dodavatel a oni se rozhodnout zůstat u něj, mohou tím porušit smlouvu s novým dodavatelem a čelit mnohatisícovým pokutám. Pokud jim navíc novou smlouvu vyřizoval zprostředkovatel, sankce se velmi pravděpodobně dočkají ještě od něj," vysvětluje Stanislav Trávníček, předseda Rady ERÚ.

Podobné problémy hrozí také při ukončování smluv s tzv. automatickou obnovou, kdy se smlouva u dodavatele energie sama obnovuje, pokud ji zákazník aktivně neukončí. Někteří dodavatelé podle ERÚ slibují, že když jim kromě smlouvy spotřebitel podepíše i plnou moc, prodloužení stávající smlouvy za něj u původního dodavatele odmítnou. To se ale nemusí stát, zákazník má smlouvy dvě a opět přichází pokuty. Řešení těchto situací je přitom jednoduché – zkusit si domluvit nějakou retenční nabídku u stávajícího dodavatele a teprve po jejím zvážení zůstat nebo přejít k dodavateli novému.

Tip: Pozor na uzavření smluv po telefonu

Energie za velkoobchodní cenu na burze je dostupná i pro domácnosti

Odběr elektřiny či plynu za velkoobchodní ceny bylo dříve výsadou pouze firem. Na trhu jsou ale dostupné také produkty umožňující nákup energií za tzv. spotovou cenu na burze. Výhodou spotových tarifů je hlavně transparentnost. Zákazník totiž přesně ví, kolik ho stojí komodita a jaký je poplatek dodavateli.

Vedle státem regulované složky, jako jsou třeba poplatky za distribuci, je mu totiž účtována aktuální cena elektřiny či plynu na burze, kterou může sledovat denně online na stránkách operátora trhu OTE, a pevný měsíční poplatek nebo drobná přirážka ke každé spotřebované kilowatthodině od dodavatele. „Z logiky věci samozřejmě vyplývá, že na rozdíl od klasických tarifů zde zákazník platí různou cenu v závislosti na vývoji na burze. Zároveň však může výrazně ušetřit na maržích, jaké si u klasických pevných tarifů musí účtovat dodavatelé, aby cenové výkyvy na burze eliminovali a neprodělali,“ vysvětluje Jiří Karlík ze společnosti Primagas, která uvedla na trh produkt Transparent umožňující nákup zemního plynu za aktuální velkoobchodní cenu. Podle něj tak u spotových produktů neriskuje dodavatel ani zákazník, že plyn nakoupí nebo si zafixuje jeho cenu v nevhodný moment na několik let dopředu.

Pokud tedy cena komodity na burze poklesne, zákazník okamžitě platí méně. Přitom u klasických tarifů se změna projeví v lepším případě v následujícím roce. Při zvažování výhodnosti přechodu na tarif s nákupem zemního plynu za aktuální tržní cenu je však právě kvůli výkyvům na burze optimální srovnávat průměrnou cenu za posledních 12 měsíců. „Vážený průměr spotové ceny 1 MWh zemního plynu za posledních 12 měsíců – březen 2020 až únor 2021 – činil 357 Kč bez DPH. Uvažujeme-li roční spotřebu 20 MWh, zákazník by u námi poskytovaného spotového tarifu, kde je k reálné ceně plynu účtován administrativní poplatek 160 Kč/MWh, zaplatil i vč. veškerých regulovaných poplatků za distribuci apod. méně než 20 tisíc Kč vč. DPH,“ ilustruje situaci Jiří Karlík s tím, že oproti průměrné ceně na trhu mohl zákazník v uvedeném období ušetřit asi 5 000 až 9 000 Kč.

Tip: Srování cen plynu online

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ