Jak dlouho vám v práci musí šéf držet místo, když jste na mateřské nebo rodičovské?

01.08.2022 | , Finance.cz
DANĚ


Jste těhotná, brzy odcházíte na mateřskou dovolenou a po ní chcete mít v návaznosti tu rodičovskou. Je povinnost zaměstnavatele držet vám celou dobu pracovní místo? Anebo vám po návratu z práce může přiřadit nižší pracovní pozici i s nižším finančním ohodnocením?

O tom, na co mají nárok zaměstnankyně, ale i zaměstnanci od zaměstnavatele, pokud mají nastoupit na mateřskou nebo rodičovskou dovolenou, určuje zákoník práce č. 262/2006 Sb. V našem článku se dozvíte:

Jaký je rozdíl mezi mateřskou a rodičovskou?

Dle zákoníku práce se jedná o dva druhy dovolené, které poskytuje zaměstnavatel v souvislosti s péčí o narozené dítě.

  • Mateřská – zaměstnankyně na ni nastupuje od počátku 8. až 6. týdne před očekávaným termínem porodu. Trvá pak 28 týdnů, 37 týdnů v případě narození dvou a více dětí. Během této doby zaměstnankyně, popř. zaměstnanec čerpá peněžitou pomoc v mateřství, která je dávkou nemocenského pojištění, pokud mu nebo jí na ni vznikl nárok.
  • Rodičovská – nejčastěji navazuje přímo na mateřskou. Nárok na ni mají zaměstnankyně i zaměstnanci závisle na tom, v jakém rozsahu ji požadují, nejdéle však do doby, kdy dítě dosáhne 3 let věku. Během ní pak čerpají rodičovský příspěvek. Pro nárok na něj není nutné splňovat žádnou dobu pojištění ani jiné požadavky vyjma narození dítěte. Vyplácí jej úřad práce.

Čtěte také: Kdy nemáte nárok na mateřskou?

Nárok na stejnou pracovní pozici po mateřské, rodičovské

Zdroj: Depositphotos

 

Musí vám zaměstnavatel poskytnout mateřskou nebo rodičovskou dovolenou?

Ano, dle zákona se jedná o jeho povinnost a zároveň také jde o dobu, během které vám nemůže, až na výjimky, dát výpověď. Pokud byste navíc otěhotněli během výpovědní lhůty, nemusíte se bát, že byste zůstali bez práce. Budete totiž v ochranné době, díky čemuž se vám ta výpovědní dle zákoníku přeruší. Zbývající část výpovědní lhůty začne plynout po konci ochranné doby.

Tak či tak o poskytnutí mateřské, ale i rodičovské musíte zaměstnavatele požádat a stejně tak jej musíte seznámit s informacemi o tom, od kdy na mateřskou plánujete nastoupit a jak dlouho plánujete být s dítětem doma.

Musí vám zaměstnavatel držet pracovní pozici, když jste na mateřské?

Ano, musí. Zaměstnavatel je povinen vás dle § 47 zařadit na původní práci a pracoviště. Pokud by to však nebylo možné, protože práce odpadla, pozice nebo pracoviště se zrušilo, je jeho povinností vás zařadit dle vaší pracovní smlouvy.

Pokud byste pak měli v pracovní smlouvě dohodnuté práce přesčas, zaměstnavatel vám je nemůže nařídit, pokud doma pečujete o dítě, které je mladší než 1 rok, což platí pro zaměstnance i zaměstnankyně. Stejně tak je nelze nařídit ani těhotné zaměstnankyni.

Podrží vám zaměstnavatel místo v práci, i když čerpáte rodičovskou?

Stejně jako v předchozím případě, ano. Důležité je však vědět, že zaměstnavatel vám bude držet vaše původní místo jen do určité doby.

Dle § 196 je sice zaměstnavatel povinen poskytnout rodičovskou dovolenou na žádost zaměstnance nebo zaměstnankyně, ale pouze do doby, než dítě dosáhne 3 let věku. Rodičovský příspěvek je přitom možné čerpat až do 4 let věku dítěte. Po návratu zpět do práce zaměstnanci nebo zaměstnankyni opět vzniká právo vrátit se na původní pozici, anebo dostat takovou, která odpovídá pracovní náplni ve smlouvě.

Čtěte také: Na co mají v zaměstnání nárok těhotné ženy a matky?

Co když chcete zůstat na rodičovské déle nebo chcete čerpat dál rodičovský příspěvek?

Začneme druhým případem – příjemce rodičovského příspěvku může pracovat. Je však důležité zajistit péči o dítě. Do dvou let mohou však děti strávit v jeslích nebo mateřské školce maximálně 92 hodin v jednom kalendářním měsíci. Po dovršení 2 let věku už jejich pobyt není časově omezen. Po 3. narozeninách dítěte tedy můžete ukončit rodičovskou, nastoupit zpět do práce na svou pracovní pozici a zároveň příspěvek dovybrat bez ohledu na to, jak vysoký bude váš příjem ze zaměstnání.

Pokud však do práce nastoupit nechcete a vašemu dítěti se blíží 3. narozeniny, můžete se s zaměstnavatelem zkusit dohodnout na tom, že budete místo rodičovské dovolené čerpat neplacené volno, protože rodičovská dovolená může být prodloužena až do 4 let věku dítěte. Zaměstnavatel ovšem nemá povinnost vám vyhovět.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 15 krát

Články ze sekce: DANĚ