Domácí kanceláře a výuka stojí stovky korun navíc. Jak ušetřit za elektřinu?

10.06.2021 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Domácnosti se v posledních měsících proměnily v učebny i v kanceláře. A to se neobešlo bez elektrospotřebičů. Účet za energie tak mohl poskočit o stovky korun. Jak doma šetřit a nepřeplácet?

Zatímco některé provozy stály, v domácnostech se pracovalo. Loni, když udeřila pandemie koronaviru v plné síle, klesla celková roční spotřeba v České republice na své pětileté minimum. V letošním prvním čtvrtletí – navzdory jarnímu lockdownu – se vrátila k růstu. Jenže byly viditelné rozdíly mezi jednotlivými typy odběrů. Podle Energetického regulačního úřadu přispěly k meziročnímu růstu spotřeby elektřiny zejména domácnosti, a to téměř 15 procenty. Naopak, v záporných číslech se stále pohybovali podnikatelé i podniky.

„O průběhu pandemie a jejích dopadech nejlépe vypovídají měsíční data. Na hladinách vysokého a velmi vysokého napětí, kam se nejčastěji připojují velké průmyslové podniky, se spotřeba nejvíce propadla loni v dubnu a v květnu, meziročně o více než patnáct procent. Spotřeba domácností se, vcelku logicky, vydala opačným směrem. Takto výrazné změny v běžných časech trvají několik let, nyní je pozorujeme v řádu měsíců,“ komentuje vývoj Stanislav Trávníček, předseda Rady ERÚ.

Čtěte také: Ceny elektřiny 2021: Proč budou dodavatelé zdražovat?

Účty za elektřinu rostou

Vyšší spotřeba elektřiny v domácnostech pochopitelně znamená i vyšší platby. V každé domácnosti probíhal během lockdownů den trochu jinak, přesto podobně. To, co se jinak odehrávalo v kancelářích nebo školách, se ve většině případů přeneslo domů: uvařit dopolední kafe, nabít mobilní telefon, napájet počítač, Wi-Fi nebo tiskárnu, připravit oběd, zapnout myčku... Na první pohled drobné úkony, které se ale ve výsledku nasčítají.

Energetická společnost EPET si dala tu práci a spočítala, na kolik jednotlivé činnosti vyjdou. Uvažovala přitom s průměrnou cenou 4 koruny za kilowatthodinu.

  • Wi-Fi modem – 0,3 korun,
  • notebook – 1 korun,
  • stolní počítač – 2,6 korun,
  • monitor – 1 korun,
  • reproduktory k PC – 0,9 korun,
  • stolní lampa – 0,7 korun,
  • inkoustová tiskárna – 0,5 korun,
  • rádio – 2,9 korun,
  • kávovar – 2,3 korun,
  • rychlovarná konvice – 1,9 korun.

V domácnosti pravděpodobně nepoběží všechny tyto spotřebiče naráz. Někdo si uvaří vodu na čaj v konvici, jiný dá přednost kávě z kávovaru. Můžeme ale uvažovat, že provoz jedné domácí kanceláře vyjde zhruba na sedm korun. Za týden je to pětatřicet korun a měsíčně sto čtyřicet. Některé náklady se pak násobí spolu s tím, kolik lidí v domácnosti pracuje nebo se učí. Měsíčně tak mohly náklady na elektřinu narůst o několik desítek korun až stokorun. K tomu je třeba přidat i náklady na teplo nebo teplou vodu či splachování WC.

Čtěte také: Vypočítal vám dodavatel energií příliš moc? Faktury za energie reklamujte

Jak ušetřit při vyšší spotřebě elektřiny při práci doma

Zdroj: Depositphotos

 

Platit méně za elektřinu

Současně šly ceny energií nahoru a o dalším zdražování elektřiny se aktuálně mluví, podle některých analytiků přijde už na podzim. Pokud by se lockdowny a home-office nebo domácí výuka opakovaly, vyplatí se zavést některá úsporná opatření.

Začít můžete přímo u elektrospotřebičů. Pokud některé spotřebiče, jako je například DVD přehrávač, používáte jen jednou za čas, vypojte je ze zásuvky. I režim standbyrežim neboli pohotovostní režim totiž spotřebovává energii. „Stejně tak nenechávejte zapojené nabíječky mobilních telefonů, notebooků a jiných spotřebičů. U počítače a notebooku používejte úsporný režim, režim spánku či hibernaci,“ říká Roman Gazdík, tiskový mluvčí ČEZ.

Zvolit můžete také úsporný režim napájení nastavený od výrobce. Vypnete tím hardwarové funkce, které nepoužíváte neustále, například Bluetooth či Wi-Fi. Pokud nepotřebujete stolní počítač, pracujte na notebooku, který je výrazně úspornější. K prohlížení internetu pak stačí tablet, který má minimální energetické nároky.

Čtěte také: Podvodů v elektřině a plynu neubývá. Jak se vyhnout potížím s energošmejdy?

Nastavení spotřebičů i sazby

Zajímejte se i o elektrospotřebiče, které nevyužíváte vyloženě k práci. Nastavte si na termostatu chladničky teplotu +4°C a u mrazničky -18°C, jen o dva stupně nižší teploty znamenají vyšší spotřebu až o 15 procent. Méně špinavé nádobí zkuste mýt v programu při 40 °C. S moderními mycími prostředky taková teplota stačí. „Při svícení je nutné investovat do úsporných žárovek a ohřívat přiměřené množství vody v rychlovarné konvici,“ dodává Jan Schindler, analytik kalkulátoru TZB-info.cz.

Ušetřit se dá i výběrem vhodného tarifu, distribuční sazby nebo dodavatele elektřiny. „Správně zvolená distribuční sazba může zákazníkům ušetřit i několik tisíc korun ročně. Lidé si u distributora energií ale musí sjednat takzvané sazby s operativním řízením doby platnosti nízkého tarifu. Musí pak přesně splnit podmínky sazby, které spočívají hlavně v při¬pojení a využití příslušných spotřebičů, jako je akumulační vytápění, elek¬trický ohřev vody, nabíjení elektromobilu nebo vytápění tepelným čerpadlem,“ uzavírá Roman Šperňák, tiskový mluvčí společnosti E.ON.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ