Lze být na rodičovské dovolené i po vyčerpání rodičovského příspěvku?

28.06.2021 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Rodičovský příspěvek můžete v celé výši vybrat i dříve, než do 4. narozenin dítěte. Můžete být ale na rodičovské dovolené jen tak bez dávky? Jak je to se zdravotním pojištěním? A co zaměstnavatel?

Mateřskou, ale i rodičovskou dovolenou, je na vaši žádost povinen poskytnout zaměstnavatel. Ten vám také po tuto dobu musí podržet pracovní místo, tak aby náplň práce odpovídala podmínkám pracovní smlouvy. Takto vám však musí držet vaši pracovní pozici pouze do 3 let věku dítěte.

Zdravotní pojištění během mateřské nebo rodičovské

Během mateřské nebo rodičovské dovolené, ale i během doby pobírání peněžité pomoci v mateřství nebo rodičovského příspěvku za vás zdravotní pojištění hradí stát. Každý je pak u své zdravotní pojišťovny veden v jedné ze čtyř kategorií: zaměstnanec, OSVČ, OBZP (osoby bez zdanitelných příjmů) nebo státní pojištěnec. Pokud by mělo dojít ke změně kategorie, a to např. právě z důvodu nástupu na mateřskou, je třeba s tím obeznámit zdravotní pojišťovnu. Pokud jste zaměstnanec, tuto povinnost za vás provede zaměstnavatel.

Jako OSVČ pak změnu musíte nahlásit sami stejně jako by tomu bylo např. u čerpání rodičovského příspěvku v případě OBZP. Při přechodu z mateřské na rodičovskou pak nic nahlašovat nemusíte, neboť stále budete státním pojištěncem.

Sociální pojištění a mateřská a rodičovská

Během mateřské nebo rodičovské dovolené za vás nikdo sociální pojištění nehradí - zaměstnavatel ani stát. Ani vy si ho dobrovolně ani povinně hradit nemusíte, přesto se vám bude počítat do nároku na starobní důchod, neboť doba, během které pečujete osobně o dítě do 4 let věku, se vám počítá do náhradní doby pojištění.

Prodloužení rodičovské, ale vyčerpaný rodičovský příspěvek: Jde to?

V praxi mohou nastat situace, kdy příjemce rodičovského příspěvku vyčerpá celou dávku ještě předtím, než mu má skončit rodičovská dovolená, pro jejíž délku se dříve původně rozhodl. Děje se tak především tehdy, pokud měsíční částku čerpal ve zvýšené výši a splnil pro to příjmová kritéria. Pokud se daná osoba rozhodne zůstat na rodičovské dovolené i po vyčerpání dávky, může a stát jí bude i nadále hradit zdravotní pojištění, neboť rodičovská dovolená nadále pokračuje a může trvat až do 3 let věku dítěte s tím, že by jí měl do této doby zaměstnavatel podržet i pracovní místo.

Čtěte také: Kdy můžete pracovat na mateřské a rodičovské?

Vyčerpání rodičovského příspěvku před koncem rodičovské

Zdroj: Depositphotos

 

Co když chci zůstat doma s dítětem déle než do 3 let?

Situace je rozdílná na základě toho, zda rodičovský příspěvek ještě čerpáte anebo zda už došlo k jeho vyčerpání. Pokud ještě rodičovský čerpáte (lze jej čerpat do 4 let věku dítěte), jste stále státním pojištěncem a zdravotní pojištění tedy nemusíte nijak řešit. K řešení bude spíš situace se zaměstnavatelem.

Toho sice můžete požádat o neplacené volno do doby, než po dovyčerpání rodičovského příspěvku nastoupíte do zaměstnání, ale on vám nemusí vyhovět. Pokud vám nevyhoví, na vaši absenci v práci může být nahlíženo jako na neomluvenou, což je jistý druh porušení pracovní povinnosti, kvůli jehož opakování můžete dostat výpověď.

Pokud výpověď ze zákonných důvodů dostanete, popř. se ji rozhodnete dát sami, nárok na dovyčerpání rodičovského příspěvku neztrácíte. Po dočerpání dávky anebo ukončení rodičovské, byl-li příspěvek vyčerpán dříve, však bude vhodné nechat se zaevidovat na úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání. Během doby evidence budete stále státním pojištěncem.

Čtěte také: Jak je to s rodičovským příspěvkem a čerpáním nemocenských dávek

Řádná a celodenní péče o dítě do 7 let věku

Jestliže ovšem do práce nastoupit nechcete, můžete se u své zdravotní pojišťovny nechat zařadit do kategorie osob, které celodenně, osobně a řádně pečují alespoň o jedno dítě do 7 let anebo nejméně o dvě děti do 15 let věku. V takovém případě byste byli také státními pojištěnci, muselo by se však skutečně jednat o řádnou a celodenní péči.

Dítě by mohlo navštěvovat školku jen čtyři hodiny denně, školní družinu vůbec. Děti školou povinné by pak neměly být umístěny v zařízení s celoročním nebo týdenním pobytem. A vy byste pak navíc nesměli mít příjmy ze zaměstnání anebo ze samostatné výdělečné činnosti.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 25 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY