COVID pas: Od kdy začne platit a jak ho získat?

11.06.2021 | , Finance.cz
Spotřebitel


Jak získat COVID pas, tedy digitální COVID certifikát EU? Je COVID pas pro cestování povinný? A jak můžete COVID pas získat? Jak bude cestování s COVID pasem fungovat?

COVID pas neboli digitální COVID certifikát EU byl schválen v rámci legislativy Evropské unie. Nyní jej musí do svého práva implementovat členské státy EU. Češi (téměř jako obvykle) ovšem příliš nespěchají a schválení novely o COVID pasu je v nedohlednu, z čehož mohou mít radost lidé, kteří protestovali před poslaneckou sněmovnou kvůli ochranným opatřením a zaváděním COVID certifikátů.

  1. Co je COVID pas?
  2. Jak získat COVID pas?
  3. Od kdy začne COVID pas fungovat?

Covid pas - ano či ne?

Zdroj: Depositphotos

Co je COVID pas - digitální COVID certifikát EU?

COVID pas neboli digitální COVID certifikát EU je potvrzení, kterým daná osoba prokáže, že je testována na koronavirus (stáří testu maximálně 48 hodin), očkována (za naočkovaného je člověk považován 14 dní po podání 2. dávky vakcíny, zvýšená imunita je už od 22. dne po první dávce vakcíny) či nemoc osoba prodělala.

Stát nyní certifikáty vydává na základě mimořádného opatření, nicméně ministr zdravotnictví Adam Vojtěch nedokáže zaručit dlouhodobé vydávání certifikátů bez potřebné legislativní podpory, která se bude projednávat v poslanecké sněmovně.

COVID pas je celoevropský systém, který má zjednodušit cestování mezi jednotlivými státy a zároveň sjednotit pravidla. COVID pas má platit na území Evropské unie a na základě bilaterálních dohod také v dalších státech.

COVID pas není podmínkou volného pohybu a není považován za cestovní doklad.

Tip: Testy na koronavirus zlevnily!

Jak získat COVID pas - digitální COVID certifikát EU?

Certifikáty o prodělání onemocnění, negativním výsledku testu na koronavirus či o prodělaném očkování získáte na webových stránkách Očkovacího portálu občana (ocko.uzis.cz).

Systém funguje již od začátku června.

Pro přihlášení k certifikaci se musíte přihlásit skrze eidentitu (což je vaše eObčanka či bankovní identita). V případě, že máte za sebou očkování, tak se můžete přihlásit skrze vaše rodné číslo a číslo občanského průkazu.

Jestliže se do systému přihlásíte skrze vaše rodné číslo a občanský průkaz a zadali při provedení testu či při registraci na očkování vaše telefonní číslo, tak vám přijde autorizační SMS.

Po vložení kódu z SMS či přihlášení přes eidentitu se vám na pravé straně obrazovky zobrazí certifikáty, ty se po kliknutí myší změní na černé piktogramy (QR kódy) s certifikáty po pravé straně.

Vyřízení certifikátu má být možné i na pobočkách CzechPointu. Lékař certifikát vydat může, ale jeho povinnost to není.

Certifikát lze tedy získat online i v papírové podobě.

Již po první dávce očkování si můžete na stránkách Očkovacího portálu občana zažádat o certifikát.

Certifikátů jsou 3 druhy, dle toho, co lze certifikátem prokázat:

  1. Certifikát o prodělaném onemocnění (do 180 dnů)
  2. Certifikát o výsledku negativního testu, ten bude dvou typů:
    • Certifikát o výsledku antigenního testu (maximální stáří 48 hodin)
    • Certifikát o výsledku PCR testu (maximální stáří 72 hodin)
  3. Certifikát o provedeném očkování, dva typy dle fáze rozočkovanosti:
    • Certifikát po první dávce očkování (vícedávkové schéma) - po 22 dnech
    • Certifikát po ukončené vakcinaci - po 14 dnech

Provedení očkování se uznává v případě všech proticovidových vakcín, které získaly registraci EU. Nicméně některé země budou akceptovat i další vakcíny (například Sputnik V v Maďarsku či na Slovensku), které doposud nebyly schváleny Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA).

Některé státy rovněž budou uznávat i test s aktuální výší protilátek, protože vysoké hladiny protilátek mohou být u některých jedinců i déle než 180 dní.

Na certifikátu je uvedeno:

  • jméno a příjmení,
  • datum narození,
  • forma certifikátu (proděláni covidu-19, očkování či testování).

Digitálním COVID certifikátem EU se můžete prokazovat při cestování, v restauracích, v zábavních zařízeních, při vstupu do provozoven či u při případné kontroly.

Jestliže se setkáte s pojmy jako je Digital Green Certificate či Zelený číselný certifikát, tak se jedná o stejné certifikáty vydávané po 1. června 2021. Všechny splňují náležitosti, které jsou kladeny ze strany EU.

Tip: Můžete žádat o kompenzační bonus za květen či červen?

Od kdy začne evropský COVID pas fungovat?

Systém COVID pasů má oficiálně začít platit od 1. července 2021 a má fungovat 12 měsíců. Nicméně jak již bylo uvedeno, vydávání v ČR začalo již od 1. června 2021, nicméně ještě není legislativně plně ošetřen a funguje pouze na základě mimořádného opatření.

Zdravotní výbor doporučil poslanecké sněmovně novelu EU o COVID pasu schválit, nejlépe možno ve zrychleném řízení, což bohužel neprošlo.

Nyní jej musí schválit poslanecká sněmovna, senát a prezident v klasickém režimu, což možná bude do 1. července 2021 problém.

Konečné potvrzení COVID pasů je na všech členských zemích, které mají v rukou i zavedení systému.

Covid pas a cestování

Cestování skrze certifikáty bude snadnější a země jsou již nyní rozděleny na základě kovidového semaforu, který sjednocuje pravidla pro cestování mezi zeměmi a určuje rizika nákazy a míru ochranných opatření při cestování z a do jednotlivých zemí.

V praxi to má vypadat takto, že se na letišti či na hranicích přiloží čtečka k vašemu certifikátu, který můžete mít na papíře, v tabletu, telefonu či notebooku a jakmile čtečka zazelená, tak si budete moci užívat chvil v cizí zemi.

Nicméně každá země může mít podmínky stanoveny jinak (viz uznání necertifikovaných vakcín či delší dobu uznávání testů), ale pokud splníte výše uvedené podmínky a získáte COVID pas, tak se nemusíte cestování bát.

Tip: Jak stáhnout aplikaci čTečka na ověření platnosti COVID certifikátů?

 

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 113 krát

Články ze sekce: Spotřebitel