Končí vám rodičovský příspěvek a přemýšlíte nad dalším dítětem, co dál?

24.06.2021 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Končí vám čerpání rodičovského příspěvku a uvažujete o dalším dítěti? Jaké máte možnosti? Nástup na mateřskou či na nemocenskou? Můžete jít na úřad práce? Můžete jít pracovat na stejné místo, byť jen na pár měsíců?

Rodičovský příspěvek má v dnešní době hodnotu 300 000 Kč (450 000 Kč pro vícerčata) a vy si jej rozdělíte na určité časové období. Uvažujete nad dalším dítětem, ale nevíte, jestli jej lze dočerpat? A co po dočerpání rodičovského příspěvku?

Zdroj: Shutterstock

Vyčerpání rodičovského příspěvku do poslední koruny

Rodičovský příspěvek má hodnotu 300 000 Kč (u vícerčat 450 000 Kč). Na začátku si rodič zvolí výši čerpání rodičovského příspěvku (jeho maximální výše je stejná jako peněžitá pomoc v mateřství), v případě nízkého příjmu můžete pobírat maximálně 10 000 Kč měsíčně (15 000 Kč u vícerčat).

Problém ovšem může nastat, když přijdete nečekaně do jiného stavu a vaše předchozí výpočty "nevycházejí". Výši rodičovského příspěvku můžete měnit 1x za 3 měsíce, takže si v tomto případě měsíční rodičovský příspěvek zvyšte na maximální úroveň.

V létě má přijít v platnost novela, která má umožnit dočerpání rodičovského příspěvku při narození dalšího dítěte. Podmínkou bude, že alespoň 1 z rodičů odváděl sociální pojištění (buď jako zaměstnanec, OSVČ či člověk pracující na dohody nad limit).

Tip: Vypočítejte si výši rodičovského příspěvku v naší kalkulačce

Těhotná a nástup do práce?

Návrat do práce je další možností pro těhotné na rodičovské dovolené. Zaměstnavatel má povinnost vám pracovní místo držet až do 3 let věku dítěte.

Těhotenství nemusí být překážkou ve vaší práci, ale jsou zaměstnání, kde těhotné nemohou pracovat (riziková práce v laboratořích, letušky atp.). Rovněž zaměstnavatel nemůže těhotné dát výpověď, tudíž můžete nastoupit na vaši původní pracovní pozici. Nejlepší je se dohodnout se zaměstnavatelem, ale ne vždy je to snadné.

V současné době je trend částečných úvazků při rodičovském příspěvku, ale nemělo by se to přehánět na úkor rodiče i dítěte.

Na novou pozici můžete nastoupit i těhotná, zaměstnavatel vás z tohoto důvodu nemůže odmítnout, bohužel nějaký důvod se vždy najde a může vás odmítnout z jiných zástupných důvodů. Na pohovoru rovněž nemusíte uvádět to, že jste těhotná, a to ani na přímý dotaz.

Tip: Na co mají v zaměstnání nárok těhotné ženy a matky?

Těhotenství: z rodičáku rovnou na mateřskou

Málokomu se podaří otěhotnět tak, že rodičovský příspěvek dočerpá a rovnou nastupuje žena na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství, PPM). Snažte se tedy vyčerpat rodičovský příspěvek a posléze nastupte na mateřskou.

Prvním předpokladem pobírání peněžité pomoci v mateřství je to, že jste odváděla nemocenské pojištění alespoň 270 dní za poslední 2 roky, z toho nejméně 180 dní v posledním roce (jako zaměstnankyně vždy, při práci na dohody nad limit a při podnikání dobrovolné odvádění nemocenského pojištění).

Jestliže jste měla před nástupem na mateřskou u předchozího dítěte pracovní úvazek na dobu neurčitou, tak nárok na další PPM mít budete.

Jestliže jste měla pracovní úvazek na dobu určitou a ten při těhotenství či péči o předešlé dítě skončil, tak nejspíš mít nárok nebudete a nastoupíte rovnou na rodičovský příspěvek. I zde ovšem platí ochranná lhůta 180 dní po skončení úvazku.

Pokud jste mezi rodičovskou dovolenou a mateřskou pracovala a odváděla nemocenské pojištění, tak nárok mít budete.

Pokud podnikáte, tak musíte splnit základní podmínku pro čerpání PPM, v době začátku PPM (tedy 6 až 8 před očekávaným porodem) musíte mít odvedeno nemocenské pojištění alespoň 270 dní za poslední 2 roky, z toho nejméně 180 dní v posledním roce.

Rozdíl rodičovské a mateřské

Jaké jsou hlavní rozdíly mezi rodičovskou a mateřskou:

  Peněžitá pomoc v mateřství Rodičovský příspěvek
Kdo má nárok? Matka a po šestinedělí otec Kterýkoliv z rodičů
Jak dlouho 196 dnů a 259 dnů u vícerčat až do 4 let
Měsíční příspěvek s předchozím příjmem  8 430 Kč - 43 470 Kč  50 Kč až 43 470 Kč (u vícerčat 65 205 Kč)
Měsíční příspěvek bez předchozího příjmu 0 Kč 50 Kč až 10 000 Kč (u vícerčat 15 000 Kč)
Můžete pracovat Po šestinedělí Ano
Kde se vyřizuje? Váš zaměstnavatel (na OSSZ v případě OSVČ) Úřad práce

Z rodičáku na rodičák

Pokud jste nesplnila vy, ani váš partner podmínku odvádění nemocenského pojištění, tak nastoupíte na další rodičovský příspěvek v den narození dalšího dítěte.

Pobírání podpory v nezaměstnanosti v těhotenství

Jestliže dočerpáte rodičovský příspěvek ještě před narozením dalšího potomka, tak můžete jít na úřad práce a zažádat si o podporu v nezaměstnanosti.

Tip: Kdy máte nárok na podporu v nezaměstnanosti?

Další možností je nemocenská, například když byste pracovala v rizikovém prostředí či měla zdravotní komplikace.

 

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY