Jakou pomoc mohou získat obyvatelé jižní Moravy zasažení tornádem?

26.06.2021 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Obcemi na Hodonínsku a Břeclavsku se prohnalo tornádo, které za sebou zanechalo škody na lidských životech i majetku. Na co mají nyní lidé nárok? Kdy dostanou peníze od pojišťovny? A co splátky jejich úvěrů a hypoték? A jak mohou zasaženým lidem pomoci ostatní?

Občané obcí Hrušky, Moravská Nová Ves, Lužice a Mikulčice si ve čtvrtek 24. června prožili jedny z nejhorších chvil, protože tornádo doničilo velké části obce a několik lidí přišlo o život. O jaké dávky mohou postižení lidé žádat? Jak a co nahlásit pojišťovně? Budou banky odpouštět splátky úvěrů a hypoték? 

Zdroj: Depositphotos

Na úřad práce až pro 58 tisíc korun

Lidé postižení tornádem mohou žádat na úřadech práce o mimořádnou finanční pomoc ve výši až 58 tisíc korun.

Úředníci vyrazili v pátek do terénu a vypláceli hotovost bez jakéhokoli dokladování, respektive bude stačit pouze občanský průkaz. 

O tuto dávku lze rovněž žádat na úřadech práce v Břeclavi a v Hodoníně.

Kontakt pro Lužice, Mikulčice a Hodonín p. Svobodová 733 534 076. Pro Moravskou N. Ves a Hrušky p. Straková 607 147 270.

Tip: Jak lidé i společnosti pomáhají lidem na jižní Moravě?

Co nahlásit pojišťovně a kdy vám budou vypláceny peníze?

Pojišťovny vyslaly do zasažených obcí své mobilní týmy likvidátorů pojišťoven, které se mají postarat o to, aby byla klientům vyplácena okamžitá záloha (Generali i Kooperativa budou okamžitě vyplácet zálohu ve výši 50 %).

Česká asociace pojišťoven uvedla, že u škody způsobené tornádem jsou pojišťovny připraveny plně hradit. Týká se to i těch podnikatelů, kteří měli sjednanou příslušnou pojistku.

„Jedná se o pojistky pokrývající rizika škody z přírodních katastrof způsobených silným větrem, škody po tornádu jsou tedy zcela likvidní," upřesnila Veronika Nová, mluvčí České asociace pojišťoven (ČAP).

Škody mohou klienti odklízet ještě před příjezdem likvidátorů, nicméně pojišťovny doporučují vše řádně nafotit či natočit.

Pojišťovny se stejně jako při rozsáhlých povodních nebo silných vichřicích snaží poskytnout zjednodušenou a zrychlenou pomoc.

Pojišťovny komentovaly vyplácení likvidace škod, že bude rychlé a vstřícné a vztahuje se veskrze na všechna pojištění proti živlům, protože se jedná o jedno ze základních pojištění.

Podnikatelé z postižených oblastí mohou žádat o snížení všech záloh, a to i zpětně

Podnikatelům z postižené oblasti bude posunuta splatnost daně z příjmů fyzických i právnických osob z konce června do konce srpna.

Dále bude posunuto podání daňového přiznání, kontrolního hlášení a platby DPH za měsíc květen o jeden měsíc a prominutí zálohy na silniční daň, která je splatná 15. července.

Prominutí se bude automaticky vztahovat na daňové subjekty, které mají sídlo či pobyt na území správních obvodů obcí s rozšířenou působností Břeclav a Hodonín, pro něž byl s ohledem na mimořádnou událost – řádění tornáda, hejtmanem Jihomoravského kraje vyhlášen stav nebezpečí, nebo které vykonávají převážnou část své činnosti na území těchto správních obvodů. Sídlo a bydliště se dokládat nijak nemusí, případný převažující výkon činnosti se dokládá oznámením.

Občané a firmy, kteří byli živlem postiženi, ale jsou mimo katastry nejvíce dotčených obcí, mohou o příslušná posunutí žádat individuálně.

Finanční správa bude vůči poškozeným postupovat s maximální vstřícností, kterou jí zákon umožňuje. Zároveň bude přednostně vyřizovat případné individuální žádosti poškozených subjektů o snižování záloh daně a případné s tím související vracení záloh v červnu již dříve zaplacených.

„Využila jsem této mimořádné pravomoci ministra financí, protože nemůžeme dopustit, aby místní obyvatele kromě starostí s napáchanými škodami stresovaly ještě daně,“ zdůvodňuje rozhodnutí ministryně financí Alena Schillerová.

Dřevo na novou střechu od Lesů ČR zdarma či peníze na ruku

Lesy České republiky se rozhodly lidem z postižených oblastí pomoci dřevem. Každý majitel zničeného domu si bude moci vybrat mezi 100 tisíc korun či 50 kubíky kulatiny na obnovu krovu a střechy. Současně státní podnik daruje lidem 20 kubíků palivového dříví.

Žádosti o dřevo nebo finanční dar je možné zasílat na e-mail: andrej.toth@lesycr.cz, případně lze žádat telefonicky na čísle +420 724 523 285.

Pozadu nezůstane ani Státní pozemkový úřad, který uvolnil 100 milionů korun na potřebné pozemkové úpravy.

Tip: Jakou pomoc slíbují politici?

Ministerstvo pro místní rozvoj - až 2 miliony korun dotace a úvěr ve výši 3 milionů korun

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová již uvedla, že spustili program na obnovu obydlí po živelné pohromě. Andrej Babiš uvedl, že lidé budou moci od pondělí žádat o dotace až do výše 2 mil. Kč s možností navýšení o zvýhodněný jednoprocentní úvěr až do výše dalších 3 milionů korun.

Souhrn pomoci od státu pro lidi, kterým tornádo poničilo majetek

Souhrn pomoci od státu pro lidi, kterým tornádo poničilo majetek

Zdroj: Twitter Ministerstva financí

Pomůže Evropská unie?

Premiér Andrej Babiš požádal předsedu Evropské rady a předsedkyni Evropské komise o pomoc ze speciálních fondů Evropské unie pro postižené obce na jižní Moravě.

Klientům MONETY banka promine splátky úvěru, ale musí si zažádat

Klienti banky z oblasti Hodonínska a Břeclavska, kteří ve čtvrtek 24. června vlivem tornáda utrpěli silné materiální škody, mohou prostřednictvím nadace MONETA Clementia požádat banku o odpuštění svých finančních závazků, které vůči ní mají.
„Jsme připraveni podat pomocnou ruku všem, které tato nesmírná tragédie postihla, kteří mají k naší bance klientský vztah a mají u nás sjednány úvěry nebo hypotéky,“ potvrdil předseda představenstva MONETA Money Bank Tomáš Spurný.
Klienti mohou o pomoc požádat prostřednictvím online formuláře na stránkách Nadace MONETA Clementia www.clementia.cz. Banka dá následně do jednoho dne od obdržení žádosti vědět, zda je formálně v pořádku, či potřebuje doplnění. Správní rada nadace následně rozhodne, zda žádosti o oddlužení vyhoví. „Pokud ano, připraví nadace potřebné kroky k oddlužení, klient pak na konci celého procesu obdrží certifikát o oddlužení,“ popsala proces fungování nadace tisková mluvčí Skupiny
MONETA Zuzana Filipová.

Jak můžete pomoci jižní Moravě?

Lidem, kterým zničilo tornádo dům, automobil či podnikání můžete poslat peníze. Je to asi nejjednodušší a nejvítanější forma pomoci.

Uvádíme seznam účtů, kam lze poslat peníze na podporu lidem ze zasažených obcí Hrušek, Moravské Nové Vsi, Lužice, Mikulčice a další. Zde je seznam nadací, které vyhlásily sbírku:

  • Diecézní charita Brno: účet 4211325188/6800, variabilní symbol 2002. Přispět můžete také zasláním DMS na číslo 87 777 ve tvaru DMS DCHB 30, 60 nebo 90.
  • Diakonii Českobratrské církve evangelické: účet 2100691426/2010. I v tomto případě lze peníze poslat pomocí dárcovské SMS ve tvaru DMS DIAKONIEPOMOC 30, 60 nebo 90 na číslo 87 777.
  • Červený kříž:  účet 333999/2700, variabilní symbol 2101
  • Člověk v tísni – SOS Morava: účet 713271329/0300 
  • Nadace ADRA: účet 66888866/0300 s variabilním symbolem 390.
  • Dárcovská kampaň od Nadace Via 
  • Online charitativní sbírku založila i dárcovská platforma znesnáze21
 

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY