Aplikace Tečka - COVID certifikáty na jednom místě

01.07.2021 | , Finance.cz
Spotřebitel


Stáhněte si aplikaci Tečka, která vám usnadní cestování, protože v ní můžete mít uloženy COVID certifikáty vás i vaší rodiny. Jak aplikace funguje?

Již dříve ministerstvo zdravotnictví spustilo aplikaci čTečka, která umí verifikovat digitální COVID certifikáty EU. Nyní přišel čas na Tečku, aplikaci, jež umožňuje digitální COVID certifikáty EU nahrát, aktualizovat a uložit, což usnadní cestování vám i vaší rodině.

Zdroj: Shuttestock

Aplikace Tečka - co to je a jak funguje?

Aplikace Tečka slouží k uložení digitálních COVID certifikátů EU (neboli COVID pasů). Ty mají podobu QR kódu, jenž si můžete do aplikace stáhnout, jestliže jste naočkováni, prodělali jste koronavirus (v posledním půl roku) či vám v posledních 2 či 3 dnech vyšel negativní test na koronavirus.

Digitální COVID certifikát EU (COVID pas) můžete získat na Očkovacím portálu občana, kde si poměrně snadno stáhnete QR kód, který naskenujete do aplikace. Další možností je přihlášení do Očkovacího portálu občana a stažení digitálních COVID certifikátů EU přímo do aplikace. Poslední možností je přijetí certifikátu pomoci SMS kódu.

Po prvním přihlášení do Očkovacího portálu se aplikace bude připojovat již automaticky. U osoby přihlášené do portálu aplikace následně automaticky načítá aktualizace certifikátů (např. druhou dávku očkování, nové výsledky testů atd.)

Do aplikace je možné nahrát certifikáty více osob, Tečka pro každou z nich uvádí seznam načtených certifikátů, včetně rozlišení na platné (zelené) a neplatné (červené).

Elektronický podpis a platnost načtených certifikátů vyhodnocuje aplikace bez připojení k Internetu, s použitím uložených parametrů.

Při kontrole aplikace umožňuje zobrazení QR kódu i identifikačních údajů osoby. Dále je možné ukázat detaily certifikátu, včetně informace o typu vakcíny, či provedeném testu.

Stejně jako čTečka bude i aplikace Tečka fungovat i bez připojení k internetu, ovšem je nutné ji aktualizovat a to buď při každém spuštění či na vyžádání uživatele.

Do aplikace se přihlásíte skrze váš PIN či pomocí čtečky otisků prstů či obličeje. Aplikace požaduje přístup pouze k vaší kameře kvůli skenování certifikátů.

Aplikace podporuje češtinu a angličtinu

Kde stáhnout aplikaci Tečka?

Jak získat digitální COVID certifikát EU?

Digitální COVID certifikátu EU (slangově COVID pas) získáte je Očkovacím portálu občana.

Pro získání certifikátu musíte mít prodělané onemocnění (do 180 dnů od prodělání), negativní výsledek antigenního či PCR testu nebo musíte být naočkováni či rozočkování.

Na Očkovací portál občana se můžete přihlásít pomocí NIA (eObčanka, bankovní identita, MojeID, mobilní klíč eGovernmentu či čipové karta Starcos).

Jestliže jste při očkování uvedli mobilní telefon, tak se můžete přihlásit i pomocí vašeho rodného čísla či čísla občanského průkazu, do telefonu vám příjde SMS s jednorázovým kódem, přes který se přihlásíte do Očkovacího portálu občana.

Podrobný návod najdete v našem článku "Jak získat digitální COVID certifikát EU?"

 

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 99 krát

Články ze sekce: Spotřebitel