Kdy máte nárok na slevu na studenta? Příklady napoví

13.07.2021 | , Finance.cz
DANĚ


Řada studentů si již během studia přivydělává, a to nejenom na některou z brigád, ale např. i dlouhodobě na zkrácený úvazek. Za jakých podmínek se uplatňuje daňová sleva na studenta? 

Měsíční sleva na studenta činí 335 Kč, nárok na ni mají pouze studenti, kteří u zaměstnavatele podepsali prohlášení k dani. Prohlášení k dani je však možné mít podepsáno pouze u jednoho zaměstnavatele. Co je dobré vědět o slevě na poplatníka?

  1. Sleva na dani na studenta - stejná výše pro všechny?
  2. Uplatnění slevy na dani na studenta při práci pro 2 zaměstnavatele
  3. Sleva na dani na studenta a práce na zkrácený úvazek
  4. Sleva na dani na studenta a podnikání

Sleva na studenta v příkladech

Zdroj: Shutterstock

Příklad 1) Stejně vysoká sleva pro všechny studenty

Student Pavel (18 let) je ještě studentem střední školy, jeho kamarád Miroslav (21 let) je již studentem vysoké školy. Oba budou mít brigádu u stejného zaměstnavatele, u kterého podepíší prohlášení k dani. Budou pracovat na dohodu o pracovní činnosti. Při výpočtu čisté měsíční odměny uplatní oba slevu na poplatníka ve výši 2 320 Kč a slevu na studenta v částce 335 Kč. Při splnění statusu studenta je sleva na studenta vždy stejně vysoká, nijak se nekrátí nebo nezvyšuje.

Příklad 2) Práce pro dva zaměstnavatele současně

Studentka VŠ Jitka si současně v letních měsících bude přivydělávat pro dva zaměstnavatele současně na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 10 000 KčPodepsat prohlášení k dani může studentka Jitka pouze u jednoho zaměstnavatele, u druhého již nikoliv. U prvního zaměstnavatele tedy při výpočtu čisté měsíční odměny uplatní slevu na poplatníka i na studenta. U druhého ani jednu slevu. Již z důvodu slevy na poplatníka je daň z příjmu nulová, přesto nelze druhou slevu u poplatníka uplatnit u druhého zaměstnavatele.

Tip: Kalkulačka zdanění práce na dohody - DPP i DPČ

Příklad 3) Zkrácený úvazek po celý rok

Slečna Eliška (24 let) si po celý rok 2021 přivydělává na zkrácený úvazek pro zaměstnavatele XY. Hrubá měsíční odměna je 17 700 Kč. U zaměstnavatele má podepsáno prohlášení k dani a uplatňuje při výpočtu daně z příjmu fyzických osob slevu na poplatníka a slevu na studenta. Daň z příjmu činí 2 655 Kč (17 700 Kč x 15 %). Souhrn daňových slev je 2 655 Kč (2 320 Kč + 335 Kč). Na dani z příjmu nezaplatí slečna Eliška nic, neboť daňové slevy jsou stejně vysoké jako vypočtená daň z příjmu.

Příklad 4) Práce po část roku, sleva za celý rok

Student VŠ Martin bude od července pracovat pro zaměstnavatele AB na zkrácený úvazek. U zaměstnavatele bude mít podepsáno prohlášení k dani a slevu na studenta tedy uplatní při výpočtu čisté měsíční mzdy za měsíce červenec až prosinec. Student Martin si na podzim ještě bude přivydělávat na dohodu o pracovní činnosti pro zaměstnavatele XY. Student Martin v daňovém přiznání za rok 2021, které bude muset podat z důvodu práce v některém měsíci roku 2021 pro dva zaměstnavatele současně, kdy z obou zaměstnání je odvedena zálohová daň z příjmu, uplatní slevu na poplatníka i slevu na studenta v plném rozsahu. Přestože výdělečná činnost studenta Martina netrvala celý kalendářní rok, tak uplatní v daňovém přiznání slevu na poplatníka ve výši 27 840 Kč a slevu na studenta v částce 4 020 Kč. Z tohoto titulu vznikne studentovi Martinovi nárok na daňovou vratku.

 

Příklad 5) Vedlejší samostatná výdělečná činnost

Studentka Hana (23 let) po celý kalendářní rok 2021 vykonává vedlejší samostatnou výdělečnou činnost. OSVČ nemohou během roku slevu na studenta, stejně jako slevu na poplatníka, uplatnit. V každém měsíci lze slevu na poplatníka v poměrné částce uplatnit pouze pro příjmy ze zaměstnání – závislé činnosti. V daňovém přiznání za rok 2021 uplatní slečna Hana slevu na poplatníka ve výši 27 840 Kč a slevu na studenta v částce 4 020 Kč. Při uplatnění těchto dvou daňových slev je daň z příjmu nulová až do ročního daňového základu ve výši 212 400 Kč.

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: DANĚ