Ušetřená tisícovka měsíčně: Do čeho ji investovat?

31.08.2021 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Češi se pokouší spořit stále. Daleko výhodnější než běžně dostupné možnosti spoření však můžou být i investice, pokud si troufáte. Pojďme se společně podívat, do čeho je výhodné "hodit" tisícovku měsíčně.

Úroky na spořících účtech se blíží nule a rostoucí inflace tak postupně „požírá“ uložené peníze. I proto investice v poslední době lákají stále více Čechů. Řada z nich ale nemá tušení, do čeho investovat a jakou strategii zvolit. Základní tipy si proto rozebereme v našem článku.

Do čeho můžete investovat?

Investovat jde dnes v podstatě do čehokoliv, ne všechny možnosti jsou ale pro konkrétního investora výhodné. Zhodnotit své úspory lze například při nákupu mincí z drahých kovů, poštovních známek, umění, alkoholu či jiných sběratelských předmětů. Likvidita investice u fyzických věcí je ovšem horší než například u akcií, ty lze prodat v podstatě kdykoliv.

Čtete také: Jsou poštovní známky dobrou alternativní investicí?

„Akciovému trhu se v dlouhodobém horizontu daří a roste v průměru o více než 6 % ročně v čistém vyjádření – tedy po odečtení inflace. Nejenom proto investování do akcií v poslední době zažívá renesanci. Do této formy investování se totiž můžete pustit během několika minut, stačí si vybrat brokera,“ říká Zdeněk Zaňka, investor a zakladatel portálu Trhy.cz.

Jak investovat do akcií?

Na výběr jsou dvě možnosti, jak investovat. Pro úplné nováčky, kteří nechtějí mít s investováním starosti navíc, jsou zde akciové fondy. Ty si ale z výnosů vezmou určitý podíl.

Druhou možností je, že si akcie koupíte sami přes nějakého ověřeného brokera. V tomto případě lze dosáhnout lepšího zhodnocení. Vždy je ale potřeba myslet na to, že při neuvážených investicích lze o peníze v nejhorším případě přijít.

Kam a jak investovat 1000 Kč měsíčně

Zdroj: Shutterstock

 

Na co myslet, když chcete investovat?

Ať už se rozhodnete investovat skutečně do čehokoliv, měli byste si předem promyslet hned dvě věci:

  • Jak velké riziko jste schopni podstoupit a
  • jak dlouho budete chtít investovat.

Čas je zde skutečně zásadním faktorem, a to bez ohledu na to, zda jste zvolili konzervativnější anebo naopak agresivnější formu strategie. Časový horizont je zde stěžejní bez rozdílu a bude sehrávat stejnou roli nehledě na to, zda investujete měsíčně 500 Kč anebo rovnou 10 000 Kč. A vzhledem k tomu, že vaše vložené finanční prostředky porostou až s narůstajícím časem, je vhodné začít investovat - pokud tedy máte zájem - co nejdříve. A to např. i se zmíněnými 500 Kč anebo s ušetřenou tisícovkou.

Čtěte také: Jak obchodovat s akciemi?

Čemu byste se jako investoři měli vyhnout, pokud si vyberete akcie?

„Jako investoři se hlavně vyhněte spekulacím. Zaměřte se na akcie takových podniků, které mají před sebou realisticky skvělou budoucnost a které nejsou předražené. Mnoho společností se prodávají za P/E (poměr ceny za akcii ku zisku na akcii) na úrovni 1000. Takové akcie jsou velmi předražené a je otázkou času, kdy se jejich hodnota vrátí na realistickou úroveň. Ať to bude dlouhodobá stagnace ceny akcie nebo její korekce. Typickou ukázkou je například Tesla. Ta v minulém roce prudce klesla, ale od únorových maxim odepsala přibližně 25 % a budoucí vývoj má před sebou hodně otazníků,“ popisuje Zdeněk Zaňka.

Kam investovat, když nechcete moc riskovat?

Investice je vždy risk, a to zvláště tehdy, pokud čekáte závratné výnosy. Pro ty, co chtějí investovat své peníze co nejbezpečněji, Zdeněk Zaňka doporučuje spíše kvalitní korporátní dluhopisy, a to zejména proto, že mají stabilní výnos od 4 do 6 %. Úspory sice zhodnotí pomalu, ale za to dokážou porazit inflaci.

Dále také dodává: "Pokud si dobře vyberete, tak mají i nízká rizika."

Vidina rychlého a jednoduchého zbohatnutí láká nejednoho nováčka. Je ovšem nutné, aby si každý začínající investor uvědomil, jaké riziko podstupuje. Před samotnou investicí je tak nejdůležitější, aby se člověk vzdělal a pokud možno porovnal jednotlivé investiční směry.

„Začátečník, který se na trh vrhne bez jakýchkoliv předchozích zkušeností, může velmi rychle přijít o peníze. To je i jeden z důvodů, proč jsme před několika lety začali pořádat bezplatné certifikační kurzy. Chtěli jsme zájemce naučit investovat a upozornit je, čemu se mají vyvarovat. Mnoho lidí například nakoupí kryptoměny nebo akcie společností, aniž by o nich cokoliv věděli. To je velká chyba, protože nejsou připraveni na rizika. Řada kryptoměn i akciových titulů může být vysoce volatilní,“ uzavírá Zdeněk Zaňka.

Čtěte také: Jaká je (ne)likvidita trhu s korporátními dluhopisy?

Zdroj: Trhy.cz

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 1.5
Hlasováno: 139 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU