Výstavba domu ze dřeva, cihel, nebo tvárnic: Co má jaké (ne)výhody?

07.09.2021 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Budete stavět dům a rozhodujete se nad tím, jakou technologii výstavby zvolit? V článku se společně podíváme na to, jaké jsou u nás nejčastější druhy výstaveb, ale i jaké s sebou nesou výhody a nevýhody.

Výhody a nevýhody druhů výstavby:

Proč dobře zvážit výběr technologie výstavby?

Technologie výstavby, kterou si vyberete, je stežejní, a to nejen z hlediska rozpočtu a peněz, které do své nemovitosti hodláte vložit, ale i kvůli kvalitě, životnosti stavby, ale i samozřejmě její praktičnosti.

Dobré je navíc vědět, že ne každá technologie, kterou si vyberete, pro vás a váš pozemek v dané lokalitě musí být vhodná. Určité materiály se nebudou hodit do oblastí s rizikem povodní anebo záplav. Technologie určená především pro středomořské lokality pak nemusí vyhovovat prostřední na území České republiky apod.

Druhy výstaveb a (ne)výhody: cihly, dřevo, tvárnice

Zdroj: Depositphotos

 

Výhody a nevýhody druhů výstavby

Předem volbu technologie dobře zvažte. Přece jen stavíte dům, do kterého hodláte investovat opravdu nemalou finanční částku. V potaz také berte to, že v nemovitosti hodláte dlouhodobě bydlet a dost možná v ní zůstanete i do konce života.

Jaké technologie jsou tedy aktuálně nejvíce využívané a jaké s sebou nesou výhody anebo naopak úskalí?

Zděný dům z cihel

Jedná se o nejčastější druh výstavby u nás a zároveň i o starou dobrou klasiku. Tradiční materiál prošel vývojem a existují i vysoce moderní technologie cihlové výstavby umožňující suché zdění.

  • Výhody: životnost, nosnost, vysoká akumulace tepla ve zdivu, vysoká zvuková izolace, tradice.
  • Nevýhody: pracnost, délka výstavby, nízký tepelný odpor a nutnost dodatečné tepelné izolace, při mokrém zdění je potřeba nechat stavbu tzv. „vymrznout”, v případě použití malty nebo lepidel nelze stavět v mrazech.

Čtěte také: 6 věcí, kterým se vyhnout při stavbě domu

Dům z pórobetonových tvárnic

Tento materiál je velmi podobný cihlovému domu. Jak vlastnostmi, tak způsobem výstavby.

  • Výhody: lepší izolační a tepelné vlastnosti, tvárnice jsou výrazně lehčí díky vysokému obsahu vzduchových bublin, nižší cena a snadné opracování.
  • Nevýhody: nižší nosnost - vhodné pro domy s nízkým počtem podlaží, nižší akumulace tepla a horší izolace zvuku, tvárnice kvůli své struktuře snadno nasakují vodu - proto se nehodí do lokalit s rizikem kontaktu s vodou (záplavové zóny).

Čtěte také: Jaké doklady budete pro zahájení stavby domu? A kam pro ně?

Dřevostavby

Tyto domy jsou z převážné části postaveny ze dřeva. Dřevo je přírodní materiál a získává si tak při výstavbě domu stále více příznivců. I u dřevostaveb existuje na trhu více možností v použitých technologiích. Od tradiční tesařské práce a masivní stavby z kulatin až po sendvičové, panelové a rámové dřevostavby. U těch pak dochází buď k výrobě celých hotových dílů mimo místo stavby nebo se stavba skládá na místě z menších modulových a konstrukčních prvků, které se na stavbě jednoduše smontují.

  • Výhody: přírodní materiál, rychlost výstavby, výborné izolační vlastnosti, stavět lze i v zimě, snadná likvidace stavby.
  • Nevýhody: kratší životnost, nízká zvuková izolace, nízká akumulace tepla ve stěnách, rizika spojená s nekvalitním materiálem - dřevo, které není správně ošetřeno, vysušeno a není homogenní, rizikem je i promoknutí stavby v průběhu výstavby.

Čtěte také: Jak dlouho trvá stavební řízení?

Zdroj: Odhad-zdarma.cz

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 7 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ