Růst daňového zvýhodnění (bonusu): o kolik dostanete více na 2., 3. a další dítě?

02.08.2021 | , Finance.cz
DANĚ


Od kdy vzroste daňové zvýhodnění na děti? Koho se dotkne? O kolik vzroste váš daňový bonus? Jaké další změny v daních a dávkách se chystají?

Daňové zvýhodnění uplatňuje vždy pouze jeden z rodičů. Pro uplatnění stačí většinou doložit čestné prohlášení druhého z rodičů o tom, že daňové zvýhodnění neuplatňuje.

Prezident České republiky Miloš Zeman podepsal novelu zákona, která zvyšuje daňové zvýhodnění na druhé, třetí a další děti.

Zdroj: Shutterstock

Růst daňového zvýhodnění na druhé, třetí a další dítě?

Začněme od daňového zvýhodnění na první dítě, to se nemění a zůstává ve výši 15 204 Kč.

Novela mění daňové zvýhodnění na druhé, třetí a další dítě, a to následovně:

  • na druhé dítě vzrostlo daňové zvýhodnění z 19 404 Kč ročně na 22 320 Kč ročně, tedy 1 860 Kč měsíčně
  • na třetí a každé další dítě vzrostlo daňové zvýhodnění z 24 204 Kč na 27 840 Kč, tedy 2 320 Kč měsíčně

U druhého dítěte si tedy ročně na daňovém zvýhodnění přijdete o 2 916 Kč více.

U třetího a dalšího dítěte si ročně na daňovém zvýhodnění přijdete o 3 636 Kč více.

Daňová sleva by měla mít dopad na výdaje státního rozpočtu přibližně ve výši 2,5 až 2,7 miliardy korun.

Tip: Kdo má nárok na daňové zvýhodnění?

Kdy začne platit novela o růstu daňového zvýhodnění?

Novela již prošla celým legislativním procesem, který uzavřel podpis prezidenta České republiky Miloše Zemana a zveřejnění ve Sbírce zákonů.

Ustanovení § 35c odst. 1 zákona č. 586/1992 Sb., ve znění účinném ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona, se použije již pro zdaňovací období roku 2021. Při zúčtování mzdy a výpočtu zálohy na daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti za kalendářní měsíce roku 2021 se použije § 35c odst. 1 zákona č. 586/1992 Sb., ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona.

To znamená, že daňové zvýhodnění platí již pro rok 2021.

Jak se zvýšení daňového zvýhodnění dotkne zaměstnanců a podnikatelů?

Zvýšené daňové zvýhodnění se u zaměstnanců nebude uplatňovat během roku 2021. Zvýšené daňové zvýhodnění za rok 2021 se uplatní až při ročním zúčtování zaměstnance na začátku roku 2022..

Pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) se víceméně nic nemění a vyšší daňové zvýhodnění za rok 2021 si uplatní při podání daňového přiznání za rok 2021 a uplatní si rovnou vyšší daňové zvýhodnění, tedy 22 320 Kč na druhé dítě a 27 840 Kč na třetí a další dítě.

Konečně zrušen limit pro uplatnění měsíčního daňového bonusu

Novela rovněž opravuje menší opomenutí předešlé novely o státní podpoře, která zrušila roční limit daňového bonusu, nicméně v zákoně byl zachován limit měsíční ve výši 5 025 Kč.

Novela o státní podpoře ruší i tento měsíční limit pro uplatnění měsíčního daňového bonusu ve výši 5 025 Kč.

Nicméně z přechodných ustanovení novely zákona však vyplývá, že zrušení limitu se použije poprvé až při výpočtu zálohy na daň za měsíc leden 2022 pro zdaňovací období roku 2022.

Co ještě přinesla novela o státní sociální podpoře?

Novela o státní sociální podpoře přináší i růst přídavků na děti, protože od 1. července 2021 vzrostly o 26 %, rovněž se zvýšil i motivační bonus, který slouží k podpoře pracujících rodin. Motivační bonus se zvýší z 300 Kč na 500 Kč.

Na přídavky na děti navíc nově dosáhne daleko vyšší procento dětí, protože se změnila částka rozhodného příjmu rodiny pro uznání přídavků na dítě, která je stanovena koeficientem součinu částky životního minima rodiny

Koeficient se z původní hodnoty 2,70 zvýšil na 3,40.

Tip: Žádáme o přídavky na děti

Další změnou, kterou novela přinesla je to, že došlo ke změně místní příslušnosti krajských poboček Úřadu práce, a to z místa trvalého pobytu na místo, které spadá pod skutečné bydliště žadatele.

Poslední novinkou je možnost jednorázového dovyplacení nevyčerpané částky rodičovského příspěvku při narození dalšího dítěte.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 10 krát

Články ze sekce: DANĚ