Jak nedostupnost vlastního bydlení ovlivní cenu nájmů?

30.08.2021 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Vlastní bydlení je s každým rokem a možná dokonce i měsícem stále nedostupnější zejména pro mladé lidi a rodiny. Těžko na něj však dosáhne už i střední třída. Jak tento nijak zatím neřešený problém ovlivní cenu nájmů a jaký vliv má vysoký nájem na zvyšování cen nemovitostí?

Během minulého roku se z důvodu koronavirové situace snižovaly ceny nájmů v Praze i Brně. Bylo tomu tak z větší části kvůli odlivu zahraničních turistů, kteří pro svůj pobyt využívali bytové jednotky nabízené službou Airbnb, a zároveň absencí studentů ve větších městech. Ti mnohdy k pobytu přes školní rok využívají cenově výhodné sdílené byty a pokoje. Aby prostory neležely takříkajíc ladem, nabízeli majitelé své bytové prostory za nižší ceny k dlouhodobým pronájmům, čímž se postupně podařilo nalákat zájemce a výrazně oživit poptávku na trhu.

Zvyšování cen nájmů je však už dávno v plném proudu s tím, že na něj má vliv i zvýšená poptávka po vlastním bydlení. Nemovitosti sice zdražují, ale lidé si na ně hypotéku berou stále. To se však možná změní díky novým regulacím od ČNB, což se promítne i na nájmech. Ti, kteří na vlastní nedosáhnou, zvyšují totiž poptávku po nájemním bydlení.

Chystají se změny v oblasti hypoték?

Ceny na trhu nemovitostí prudce rostou a zájem o hypotéky se i přesto stále zvyšuje. ČNB se obává o stabilitu realitního trhu, a proto chystá nové regulace. Jejich důsledek však pocítíme velice brzy. Okruh lidí, kteří na vlastní byt nebo dům nedosáhnou se opět zvětší, což způsobí obrovský tlak na ceny nájmů. Ten se bude zvyšovat především ve velkých městech a čeká nás to již teď na konci léta.

Čtěte také: Nájem nebo podnájem? Je v tom velký rozdíl

Zvyšování cen nájmů, nemovitostí 2021, 2022

Zdroj: Depositphotos

 

O kolik se zvýší ceny nájmů?

V příštích 12 měsících se například v Praze odhaduje průměrný růst nájmů o 20 %. V Brně a jiných velkých městech až o 10 %. Jediný zvrat může nastat v případě další uzávěry kvůli koronaviru.

Odborníci potvrzují, že nižší ceny nájmů již dlouho nevydrží. Naopak varují před výrazným zdražením, které nás v průběhu roku čeká. „Během nadcházejících dvanácti měsíců očekáváme výrazné zvýšení cen nájmů. V Praze počítáme s rekordním navýšením, a to až o 20 %.V Brně a v dalších velkých městech pak o 10 %. Vše ale za předpokladu, že bude koronavirová situace nadále stabilizovaná. V levnějších lokalitách pak očekáváme cenovou stagnaci nebo mírný nárůst, který však bude v souladu s inflací,“ komentuje situaci na trhu Viktor Mejzlík, obchodní ředitel společnosti GarantovanyNajem.cz.

Čtěte také: Kdy vám může pronajímatel zvýšit nájem?

Jak stoupaly ceny nemovitostí

Touha po vlastním bydlení přispěla ke skokově rychlému nárůstu cen nemovitostí v Praze i Brně. Překvapená byla i řada investorů a odborníků, kteří během koronavirové pandemie očekávali zcela opačný vývoj, čili pokles cen bytů, domů a pozemků.

V Brně dokonce stoupaly ceny nemovitostí ještě 2x rychleji než v Praze. Podle dat webu realitymix.cz se od března do května 2021 zvýšily ceny nemovitostí v Praze o 2,9 %, zatímco v Brně o 6,9 %.

„Velký nárůst zájmu o vlastní nemovitost vedl samozřejmě i ke značnému navyšování cen, a to nejen těch přímo inzerovaných. K prodeji nemovitostí může být využita i forma prodeje aukcí či obálkových metod, při kterých finální cena nemovitosti může značně stoupnout,“ doplňuje Viktor Mejzlík.

Čtěte také: Čím dál oblíbenější realitní aukce: co od nich očekávat?

I kvůli zvyšování nájmů se zdražují nemovitosti

Zvyšování cen se odrazilo i na vysokém počtu žádostí o poskytnutí hypotečních úvěrů. Banky tak během letošního roku plánují postupné navyšování základních úrokových sazeb, což bude mít celkový dopad na zvyšování pořizovacích nákladů. Podle některých členů rady ČNB by stabilizaci cen nemovitostí pomohlo také vyšší zdanění nemovitostí pořizovaných jako investice. Velká část těchto tzv. investičních bytů je kupována v hotovosti a úvěrovými nástroji se tyto hotovostní transakce nedají přímo ovlivnit.

Nutno podotknout, že i ty zvyšují ceny nájmů, neboť kupující nejen že chce nájmem uhradit výdaje na splátku úvěru, ale zároveň chce také pár tisíc navíc získat i sám pro sebe na přilepšenou.

Zdroj: garantovanynajem.cz

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 17 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ