Porostou důchody až o 800 Kč? Jak rozhodl Senát?

18.08.2021 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


V roce 2022 se zvýší starobní, sirotčí i vdovské důchody, to je jisté. Zákonem stanovená valorizace bude vyšší než se čekalo kvůli pozitivnímu ekonomickému vývoji a růstu cen. Vláda navíc chce přidat důchodcům dalších 300 Kč. Jak o novele rozhodl Senát?. O kolik tedy porostou důchody v roce 2022?

Poslanci schválili růst důchodů v průměru o 758 Kč, tedy 300 Kč nad rámec valorizace. Dnes se měl tuto novelu projednávat v Senátu, ale senátoři se jí vůbec nezabývali a zbývá tedy pouze podpis prezidenta.

Senátorům z ODS a ze Starostů se nelíbil dodatečný (300korunový) nárůst důchodů, protože dopad na státní rozpočet bude přes 10 miliard korun. Senátoři označili růst důchodů nad rámec zákonné valorizace jako populistické gesto a "uplacení voličů".

Zdroj: Shutterstock

Růst důchodů dnes v Senátu pravděpodobně narazí

Růst důchodů nad rámec zákonné valorizace se nelíbilo senátorům z opozičních stran (ODS a STAN), a to hlavně kvůli tomu, že návrh by o dalších 10 miliard Kč zvýšil výdaje státního rozpočtu 2022, který již tak bude schodkový.

Senát ovšem nechal novelu projít a nyní zbývá pouze podpis prezidenta republiky.

Dále senátoři kritizovali další věcné chyby v novele, což byl nešvar například i u daňového balíčku z minulého roku, kde vládní návrh opomněl zrušit měsíční limit daňového bonusu zaměstnanců, přičemž v novele bylo pouze zrušení ročního daňového bonusu.

Toto opomenutí bylo zahrnuto až v červencové novele o státní sociální podpoře, která zvyšuje daňové zvýhodnění na 2., 3. a další dítě.

V předkládané novele o důchodech se senátorům z ODS a Starostů nelíbí pasáž, která uvádí, že by členové integrovaného záchranného systému mohli jít až o pět let dřív do důchodu.

Dle senátorů ODS a Starostů byla v předkládaném znění zákona chyba a dřívější odchod do důchodů by se týkal i úředníků.

Tip: Jaké chyby vám sníží důchod? Příklady napoví

Porostou důchody o více než 758 Kč?

Vzhledem k rychlejšímu růstu cen se může stát, že výpočet zákonné valorizace bude pro seniory příznivější, než se očekává a důchody tak mohou růst v průměru téměř o 800 Kč. Všichni důchodci tedy příští rok mohou očekávat vyšší růst penzí.

Dle předběžných údajů ministerstva financí vychází valorizace na 3,2 procenta, což u průměrného starobního důchodu vychází 497 Kč měsíčně, společně s 300 Kč nad rámec valorizace by měly důchody průměrně růst o 797 Kč.

Průměrný důchod tedy přesáhne hranici 16 tisíc korun, dle předběžných odhadů by průměrný důchod měl v lednu 2022 činit 16 275 korun.

Zdražování - důvod k vyššímu růstu důchodů?

Ano, zdražování nabírá na obrátkách, Nejvíce rostou ceny nemovitostí, dopravy a energií. Některé potraviny také zdražují, ale například ovoce meziročně zlevnilo.

Využívat růst cen jako důvodu k vyššímu růstu důchodů je zvláštní, protože zákonná valorizace by měla růst cen pokrýt.

Ovšem na druhou stranu je si třeba uvědomit, že důchodci nejvíce zaplatí za energie, nájem a jídlo. Právě ceny za energie a nájemné rostou výrazně a nikdo neví, kdy se růst jejich cen zastaví.

Jaký dopad má valorizace na státní rozpočet?

Zákonná valorizace zvýší výdaje státního rozpočtu minimálně přes 19 miliard korun, při vyšším růstu zákonné valorizace mohou výdaje na zákonnou valorizaci přesáhnout i 20 miliard korun.

300korunové navýšení nad rámec zákonné valorizace mají výdaje na státní rozpočet zvýšit o dalších 10,5 miliardy korun.

Valorizace důchodů tedy zvýší výdaje státního rozpočtu o 30 miliard korun.

Starobní důchod zvýhodní péči o dítě, ale až od roku 2023

Novela zákona má napravit dlouze kritizované "trestání" péče o děti českým důchodovým systémem.

Nově se má přidat důchodkyním i důchodcům 500 Kč za každé vychované dítě.

Změna je plánovaná od 1. ledna 2023 a měla by státní pokladnu vyjít přibližně na 18 miliard korun.

Zbývá pouze podpis prezidenta a důchody se zvýší nad rámec valorizace

Nyní zbývá, aby novelu podepsal prezident Miloš Zeman.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 169 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY