Chcete si přivydělat? Bude pro vás lepší DPP, DPČ, anebo zkrácený úvazek?

01.09.2021 | , Finance.cz
DANĚ


Nemůžete pracovat na plný úvazek anebo si zkrátka potřebujete přivydělat? Společně si rozebereme, jaký typ smlouvy v rámci přivýdělku pro vás bude nejvýhodnější.

Pravidla poskytování dohody o provedení práce a dohody o pracovní činnosti určuje zákoník práce č. 262/2006 Sb. Samozřejmě pak pojednává i o klasické pracovní smlouvě, na kterou se pracuje v rámci hlavního pracovního poměru, čili na plný, ale i částečný anebo zkrácený úvazek.

Co řešit při výběru smlouvy anebo dohody?

Základním vodítkem u toho, zda si vybrat klasickou pracovní smlouvu se zkráceným úvazkem anebo některou z dohod, pro vás bude pojištění, a to nejen zdravotní, ale i to sociální. Hlavně u DPP a DPČ, pokud si vyděláte do určité částky, se vám na pojistném nic neodvádí. U zkráceného úvazku se pak sice odvádí vždy, ale i to má svůj háček.

Dále pro vás při rozhodování může být stěžejní i výše výdělku, čas, který chcete práci věnovat, ale i ochrana, kterou nabízí zaměstnancům zákoník práce.

Dohoda o pracovní činnosti

V případě DPČ můžete být v práci jen polovinu stanovené týdenní pracovní doby. Ta je dle zákoníku 40 hodin, takže prostřednictvím této dohody můžete odpracovat jen 20 hodin týdně. Limit, do kterého se neodvádí pojištění, je pak v roce 2021 stanoven na 3 499 Kč hrubého měsíčně. Pokud tedy vyděláte 3 500 Kč a více, začne se vám z odměny strhávat sociální i zdravotní pojištění. Vyděláte si tak méně peněz, ale na druhou stranu budete pojištěni, což se vyplatí, pokud nemáte pojištění vyřešeno jiným způsobem.

TIP: Kalkulačka výdělku z DPČ

Na jakou dohodu, smlouvu si přivydělat: DPP, DPČ

Zdroj: Depositphotos

 

Dohoda o provedení práce

I zde je doba, kterou můžete strávit prací, časově omezená. Nejde však o maximální hodiny týdně, ale ročně. Rozsah práce nesmí být větší než 300 hodin v jednom kalendářním roce pro jednoho zaměstnavatele. U DPP stejně jako u DPČ platí, že musí být vždy uzavřena písemně a výpovědní lhůta by měla činit 15 dnů. Dohod pak můžete mít uzavřených několik.

Čtěte také: Zdanění výdělku u dohody o provedení práce

Sociální a zdravotní pojištění se pak neodvádí do výdělku 10 000 Kč hrubého měsíčně. Jestliže si vyděláte 10 001 Kč a více, pojistné se vám z odměny začne strhávat.

TIP: Kalkulačka výdělku z DPP

Pro koho jsou vhodné dohody do limitu?

Výdělky do limitu jsou u obou dohod vhodné zejména pro ty osoby, které mají vyřešeno minimálně zdravotní pojištění jiným způsobem. Zaměstnancům je odváděno ze mzdy, OSVČ si je hradí samy prostřednictvím záloh a za státní pojištěnce je hradí stát. Ale pozor - u státních pojištěnců není vždy vyřešeno sociální pojištění, které je důležité pro nárok na starobní nebo invalidní důchod, případně na podporu v nezaměstnanosti.

Zkrácený úvazek

Na zkrácený úvazek si můžete vydělat kolik chcete, zdravotní i sociální je vám odváděno vždy s tím ale, že pokud nemáte vyřešeno zdravotní pojištění a vaše měsíční výplata nečiní alespoň výši minimální mzdy, zbytek do minimálního vyměřovacího základu si budete muset doplatit sami.

Minimální mzda pak v roce 2021 činí 15 200 Kč. Jestliže si vyděláte méně, budete muset doplatit zdravotní pojištění do minima 2 052 Kč, což je částka, kterou každý měsíc platí OBZP, čili osoby bez zdanitelných příjmů. Tuto částku si pak hradíte sami u dohod do limitů, jestliže zdravotní nemáte vyřešeno jinak.

Čtěte také: Kdy si musíte doplácet zdravotní pojištění do minima?

Práce na zkrácený úvazek, neboť se jedná o klasickou pracovní smlouvu, pak nabízí více ochrany v rámci zákoníku práce, než je tomu u dohod. Vzniká nárok na dovolenou, je zde delší výpovědní lhůta a zaměstnanci např. ještě vzniká nárok na náhradu mzdy kvůli překážkám v práci anebo na náhradu případných cestovních výdajů nebo na odstupné.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 16 krát

Články ze sekce: DANĚ