Zvýšení částky příspěvku na živobytí kvůli dietnímu stravování

08.09.2021 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Pobíráte příspěvek na živobytí a zároveň musíte kvůli zdravotním problémům dodržovat nějakou dietu? V takovém případě vám vzniká nárok na zvýšení částky na živobytí. O kolik?

Příspěvek na živobytí řeší zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, který určuje, kdo má právo na tuto dávku vyplácenou od úřadu práce. Zvýšení dávky je pak možné kvůli povinnému dietnímu stravování, což pro změnu určuje vyhláška č. 389/2011 Sb. V našem článku se dozvíte:

Kolik je příspěvek na živobytí?

Částka na živobytí se odvíjí od výše životního a existenčního minima. O částce, kterou dostanete na živobytí, jsme psali v našem předchozím článku o nároku na příspěvek na živobytí, kde je navíc i rozepsáno, u kterých osob je možné zvýšení.

Od úřadu pak dostanete rozdíl mezi částkou živobytí a příjmem po odečtení přiměřených nákladů na bydlení. Životní minimum vypadá následovně:

Jednotlivec

3 860 Kč

První osoba v domácnosti

3 550 Kč

Druhá a další osoba v domácnosti

3 200 Kč

Dítě do 6 let

1 970 Kč

Dítě od 6 do 15 let

2 420 Kč

Dítě od 15 do 26 let s tím, že je nezaopatřené

2 770 Kč

Existenční minimum je pak 2 490 Kč.

Zvýšení částky živobytí kvůli dietě: nárok, výše

Zdroj: Depositphotos

 

Kdy máte nárok na zvýšení příspěvku na živobytí?

Na zvýšení částky na živobytí budete mít nárok, pokud musíte ze zdravotních důvodů dodržovat dietní stravování, které zvyšuje vaše životní náklady. Vše vám však musí písemně potvrdit odborný lékař dle typu diety.

Částky, o které se částka na živobytí zvyšuje, vypadají takto:

  • 1 000 Kč u diety při dialýze. Potvrzení vystavuje lékař zdravotnického zařízení, kde je dialyzační program.
  • 1 050 Kč u diety nizkocholesterolové anebo při hypercholesteromii a hyperlipoproteinemii, což potvrzuje endokrinolog.
  • 1 070 Kč při laktózové intoleranci, což potvrzuje gastroenterolog.
  • 1 090 Kč při dietě kvůli osteoporóze, jestliže celotělová kostní densita poklesla o více než 25 %, resp. T-skóre je horší než -2,5, což vám může potvrdit lékař v oboru vnitřní lékařství, endokrinolog, revmatolog, ortoped, gynekolog anebo pediatr.
  • 1 100 Kč při dietě v těhotenství, což potvrzuje gynekolog, anebo během kojení do 1 roku dítěte. U kojení budete potřebovat potvrzení od pediatra.
  • 1 130 Kč pokud máte diabetickou dietu. Potvrzení seženete u diabetologa anebo od svého praktického lékaře, jestliže vás má v dispenzární péči.
  • 1 380 Kč při nízkobílkovinové dietě, což vám potvrdí lékař v oboru vnitřní lékařství anebo nefrolog.
  • 2 220 Kč dostanete navíc, pokud trpíte fenylketonurií a dodržujete předepsanou dietu. Potvrzení by vám měl doložit lékař v oboru vnitřní lékařství, gastroenterolog, u dětí a mládeže dětský gastroenterolog, hepatolog anebo registrující praktický lékař pro děti a dorost, jestliže jste u něho v dispenzární péči.
  • 2 800 Kč, pokud musíte být na dietě kvůli celiakii. Opět vám potvrzení vydá lékař v oboru vnitřní lékařství, gastroenterolog, u dětí a mládeže dětský gastroenterolog, hepatolog anebo registrující praktický lékař pro děti a dorost, jestliže jste u něho v dispenzární péči.

Čtěte také: Až přes 50 000 Kč s dávkou mimořádné okamžité pomoci. Za jakou cenu ale?

U příspěvku na živobytí se provádí i sociální šetření

Kromě žádosti o příspěvek na živobytí a doložených dokumentů je také pro nárok na dávku od úřadu rozhodující sociální šetření, které je prováděno v místě obydlí. Šetření provádí povolaný sociální pracovník, který se prokazuje průkazem, který musí obsahovat jeho jméno, příjmení, případný titul, fotografii a dále také označení "sociální pracovník".

V neposlední řadě musí na průkazu také stát označení příslušného úřadu, který jej vydal včetně úředního razítka a podpisu vedoucího zaměstnance. Najít byste na něm také měli dobu platnosti.

Čtěte také: Které dávky ovlivnil růst životního minima?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 17 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY