Jak je to s evidencí na úřadu práce, pokud pobíráte důchod, předdůchod anebo výsluhový příspěvěk?

15.09.2021 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Pobíráte starobní důchod, invalidní důchod anebo čerpáte předdůchod a uvažujete, jestli se můžete registrovat na úřadu práce jako uchazeči o zaměstnání a brát podporu v nezaměstnanosti? A jak to bude, pokud pobíráte výsluhový příspěvek?

To, kdo se může registrovat na úřadu práce a kdo nesmí, určuje zákon o zaměstnanosti č. 435/2004 Sb. Přesné informace pak dále můžete získat i na stránkách Úřadu práce ČR. V našem článku se pak z obou zdrojů dozvíte:

Může se starobní důchodce stát uchazečem o zaměstnání?

Ano, starobní důchodce, který si v důchodu přivydělával a z práce odešel anebo byl propuštěn a má zájem najít si další přivýdělek, popř. zaměstnání anebo práci na plný nebo zkrácený úvazek se skutečně může registrovat na úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání. Na podporu v nezaměstnanosti však poživatelé starobního důchodu nemají nárok. To samé by pak mělo platit i pro důchod předčasný. Zde však pozor.

V předčasném důchodu si sice můžete přivydělávat, ale na rozdíl od řádného starobního, do kterého se odchází při dosažení důchodového věku, pouze však tak, aby se vám z příjmů neodvádělo pojistné. Při práci na pracovní smlouvu se odvádí vždy, u DPP do 10 000 Kč hrubého měsíčně ne a u DPČ se neodvádí do 3 499 Kč měsíčně.

Čtěte také: 5 případů, kdy nedostanete podporu v nezaměstnanosti

Úřad práce a podpora: důchod, předdůchod, výsluha

Zdroj: Depositphotos

 

Registrace na úřadu práce a invalidní důchod

Invalidní důchodci pro invaliditu 1. a 2. stupně se mohou nechat zařadit do evidence uchazečů o zaměstnání na krajské pobočce úřadu práce a mohou také čerpat podporu v nezaměstnanosti, jestliže jim na ni vznikl nárok. Ten vzniká, pokud byli účastníky na sociálním pojištění alespoň po dobu 12 měsíců za posledních 24 měsíců.

Jiná pravidla však platí pro osoby invalidní ve 3. stupni. Ty se mohou na úřadu práce registrovat, ale pouze za předpokladu, že jsou schopné výdělečné činnosti za zcela mimořádných podmínek. Nárok na podporu v nezaměstnanosti v případě invalidního důchodu pro invaliditu 3. stupně není stejně jako u starobních důchodů.

Čtěte také: Pracovní možnosti invalidních důchodců

Evidence na úřadu práce, když pobíráte předdůchod

Dle tiskové mluvčí Úřadu práce ČR, Kateřiny Beránkové, je možné, aby se osoba pobírající předdůchod evidovala na úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání. Co se pak týče čerpání podpory v nezaměstnanosti, lidé pobírající předdůchod na ni mají nárok, pokud splňují potřebnou dobu pojištění, jak bylo vysvětleno výše.

V předdůchodu totiž čerpáte vlastní finanční prostředky, které jste si našetřili v penzijním spoření, nejde tedy o žádnou státní sociální dávku a právě proto se souběh podpory v nezaměstnanosti a čerpání peněz v předdůchodu nevylučuje.

TIP: Seznam adres a poboček úřadu práce

Výsluhový příspěvek, úřad práce a podpora v nezaměstnanosti

Nárok na výsluhový příspěvek podle zvláštního právního předpisu mají osoby, které byly ve služebním poměru u Armády ČR anebo u Bezpečnostních sborů minimálně 15 let a poté práci změnily. I s výsluhovým příspěvek se můžete nechat zařadit do evidence uchazečů o zaměstnání. S otázkou podpory je to pak složitější.

Pokud je výsluhový příspěvek vyšší než výše vaší podpory v nezaměstnanosti, nárok na podporu mít nebudete. Pokud je však nižší, podporu dostanete, ale jen ve výši, která odpovídá rozdílu mezi podporou a příspěvkem. To samé platí i u příspěvku za službu.

Vdovský a vdovecký důchod a registrace na ÚP

Pobírání vdovského nebo vdoveckého důchodu rozhodně nebrání evidenci na úřadu práce a při splnění podmínky pojištění máte i nárok na podporu v nezaměstnanosti, pokud tedy nejste ve starobním důchodu anebo v invalidním důchodu pro invaliditu třetího stupně.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 49 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY