Kolik si lze přivydělat na úřadu práce?

03.09.2021 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


I lidé v evidenci na úřadu práce si mohou při splnění zákonných podmínek přivydělat. V letošním roce maximálně 7 600 Kč měsíčně, přičemž po dobu výdělku jim nenáleží podpora v nezaměstnanosti. Jak je to s daňovými platbami?

Formou nekolidujícího zaměstnání si mohou přivydělat občané v evidenci na úřadu práce maximálně polovinu minimální mzdy, přičemž nemohou pracovat na dohodu o provedení práce, v praxi si proto nejčastěji přivydělávají na dohodu o pracovní činnosti.

Výkon nekolidujícího zaměstnání je nutné vždy oznámit příslušnému úřadu práce. „Nekolidující zaměstnání je vhodné chápat pouze jako krátkodobý přivýdělek, pro nezaměstnané by mělo být primárním cílem co nejdříve najít klasické pracovní uplatnění,“ doplňuje Gabriela Ivanco,daňová poradkyně Mazars.

Pro koho je nekolidující zaměstnání vhodné?

Z důvodu nemožnosti pobírat současně podporu v nezaměstnanosti a mít k tomu ještě příjem formou nekolidujícího zaměstnání je přivýdělek na úřadu práce vhodný spíše pro lidi, kteří již vyčerpali podpůrčí dobu u nároku na podporu v nezaměstnanosti nebo nezaměstnané, kterým byla odložena výplata podpory v nezaměstnanosti z důvodu obdržení odstupného.

Podpora v nezaměstnanosti je totiž vyšší než případný příjem z nekolidujícího zaměstnání. „Občané mladší 50 let mohou pobírat podporu v nezaměstnanosti nejdéle 5 měsíců, občané ve věku 50 let až 55 let potom 8 měsíců a občané starší 55 let mohou pobírat podporu v nezaměstnanosti maximálně 11 měsíců,“ vysvětluje Gabriela Ivanco.

Čtěte také: Klíčová čísla pro uchazeče o zaměstnání, nejen k nároku na podporu v nezaměstnanosti

Nekolidující zaměstnání na ÚP: daně a pojištění

Zdroj: Shutterstock

 

Kdy se platí pojistné z DPČ?

Sociální pojištění a zdravotní pojištění se odvádí z dohody o pracovní činnosti, jestliže hrubá měsíční odměna činí 3 500 Kč a více. V takovém případě odvádí sociální i zdravotní pojištění zaměstnanec i zaměstnavatel. Občané v evidenci na úřadu práce jsou pro účely placení zdravotního pojištění státními pojištěnci.

To v praxi znamená, že při výpočtu zdravotního pojištění se neprovádí dopočet do minima ve výši minimální mzdy. Zdravotní i sociální pojištění se vypočítá ze skutečné hrubé odměny. „Pro účely výpočtu zdravotního pojištění je tedy nutné mzdové účetní doložit, že se jedná o výkon nekolidujícího zaměstnání při současné evidenci na úřadu práce,“ dodává Gabriela Ivanco.

Čtěte také: Komu se ještě vyplatí DPČ?

Nulová daň z příjmu

I zaměstnanci vykonávající nekolidující zaměstnání mají při výpočtu daně z příjmu fyzických osob nárok na uplatnění slevy na poplatníka ve výši 2 320 Kč. Stačí podepsat u zaměstnavatele prohlášení k dani. Z důvodu uplatnění slevy na poplatníka je tedy daň z příjmu nulová. Sociální a zdravotní pojištění se však odvádí.

„Při hrubé odměně z nekolidujícího zaměstnání ve výši 7 600 Kč je tak v praxi zaměstnanci sraženo zdravotní pojištění ve výši 342 Kč a sociální pojištění ve výši 494 Kč, čistá odměna na účet tedy činí 6 764 Kč,“ vypočítává Gabriela Ivanco.

Autor článku

Tomáš Skolek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 8 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY