5 rad při nákupu nemovitosti a ochraně budoucího majetku

16.09.2021 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Ceny nemovitosti stále rostou, přičemž se společně s tím i zvyšuje poptávka. Mnoho lidí navíc hledá k nákupu chatu nebo chalupu. Co si ale při nákupu pořádně prověřit?

Poptávka po nemovitostech – zejména těch rekreačních – je v poslední době enormní. Lidé je často kupují bez řádného prověření. Neuvážený prodej však může mít v budoucnu dopad na hodnotu rekreačního objektu, a to zvláště v těch případech, pokud je cena až velmi nápadně nízká. Přečtěte si tedy, co si při nákupu nemovitosti a nejen té rekreační prověřit, na čem trvat anebo co udělat při nákupu.

  1. Prověření územního plánu a budoucnosti okolí
  2. Překontrolování technického stavu nemovitosti
  3. Právní stav nemovitosti aneb co o něm víte
  4. Uzavřete nejdříve rezervační a pak kupní smlouvu
  5. Zápis nemovitosti do katastru nemovitostí

1. Prověření územního plánu a budoucnosti okolí

Mezi důležité informace, které byste si měli zjistit, patří např. to, zdali je v okolí domu, chaty nebo chalupy chystaná výstavba včetně územní rezervy pro silnice či železnice, stav infrastruktury, chystané změny územního plánu či případné pozemkové úpravy. Vše můžete zjistit z územních plánů obce. Tyto dokumenty by měly být volné k nahlédnutí na internetu a najdete v nich budoucí využití území a uspořádání ploch v obci.

„Důležité jsou i sousedské vztahy, protože problémoví sousedé mohou znehodnotit i sebelepší nemovitost,“ uvádí advokát Pavel Strnad z AK Polverini Strnad.

TIP: Hypoteční kalkulačka

2. Překontrolování technického stavu nemovitosti

Je nutné se primárně soustředit na klíčové technické aspekty, jako je statika, izolace, střecha, plášť domu, nebo stav inženýrských sítí. Na prověření je vhodné najmout profesionály. Technický expert pomůže správně zkontrolovat samotnou nemovitost, zkušený advokát zase zajistí, že nepřijdete o peníze i samotný dům. Odborníci ušetří zbytečné výdaje, včas odhalí problémy a pomohou, pokud se jakýkoliv problém objeví.

Čtětě také: Čím dál oblíbenější realitní aukce: co od nich očekávat?

Co a koho prověřit při nákupu nemovitosti

Zdroj: Shutterstock

 

3. Právní stav nemovitosti aneb co o něm víte?

„Na toto se často zapomíná, přitom je to stejně důležité, jako technický stav domu. Důležitý je nabývací titul a jeho omezení, ale například i zajištění přístupu k nemovitosti – nejlépe z obecní komunikace, případně formou věcného břemene. Pozor je třeba si dát i na právní zajištění připojení na všechny potřebné inženýrské sítě,“ říká advokát Pavel Strnad „Není výjimkou, že například studna leží na pozemku souseda a není žádný právní nárok na její využívání, což může být problém.“

Důležité je také prověření druhé strany, čili prodejce. Zajímejte se proto, jestli daná nemovitost patří do společného jmění manželů a smlouvu tak musí podepsat oba manželé. Dále je také nutné zjistit, zda uzavřením prodeje druhá strana nezkracuje případného věřitele.

4. Uzavřete nejdříve rezervační a pak kupní smlouvu

Rezervační smlouva musí zahrnovat všechny strany obchodu, reálné termíny, správně definovat nárok, výši a splatnost provize i smluvní pokuty, (ne)exkluzivitu, délku trvání, ale i své ukončení.

U kupní smlouvy se pak nejčastěji chybuje ve specifikaci předmětu koupě a jeho povolení k užívání, ploše, kvalitě, ceně a souvisejících právech či omezeních, nárocích z vad nebo možností ukončení smlouvy. „Často nevědomky a omylem mohou vzniknout obrovské chyby, které v některých případech mají fatální finanční důsledky,“ doplňuje advokát Pavel Strnad.

Kdy náleží realitnímu makléři provize?

„Realitní kanceláři musí náležet provize nejdříve po vkladu vlastnického práva ke zprostředkované nemovitosti do katastru nemovitostí, tedy po úspěšném dokončení celé transakce – nikoliv již za pouhé obstarání příležitosti či uzavření kupní smlouvy, jak se tomu velmi často děje. Důležité je se vždy poradit s profesionálem ještě před podpisem jakékoliv smlouvy navržené realitní kanceláří,“ doporučuje advokát Pavel Strnad.

5. Zápis nemovitosti do katastru nemovitostí

Vlastnické právo k nemovitosti zapsané v katastru se nabývá až jeho zápisem do katastru. To znamená, že samotný podpis kupní smlouvy k převodu vlastnictví nestačí, ale musí dojít i k jeho zapsání na katastru nemovitostí. Až po tomto je možné považovat celou transakci za úspěšně skončenou.

Kupní cena je tak zpravidla z úschovy uvolňována ve prospěch prodávajícího právě až po úspěšném provedení vkladu do katastru. Toto tak doporučuji v kupní smlouvě pohlídat. Proto je zpravidla nutné využívat úschovy peněz po celou tuto dobu. Z nabízených možností doporučujeme pouze notáře nebo banku. Úschovy v realitních kancelářích či u advokátů nejsou ani zdaleka tak zajištěné,“ dodává Pavel Strnad.

Čtěte také: Kdy se platí daň z prodeje nemovitosti?

Zdroj: AK Polverini Strnad, P. O. M.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ