Výpověď na nemocenské: Kdy se registrovat na úřadu práce a čerpat podporu?

20.09.2021 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Pobíráte zrovna nemocenské dávky, ale skončila vám pracovní smlouva na dobu určitou, která vám už nebude prodloužena? Anebo jste výpověď dostali, jste na neschopence a nevíte, kdy se registrovat na ÚP? Povíme vám to.

Zaměstnance, který je dočasně práce neschopný, chrání před výpovědí zákoník práce. Přesto lze v praxi najít situace, během kterých zaměstnavatelé toto pravidla zákonně i na nezákonně obejdou. Jde o případy, kdy je zaměstnanec např. ve zkušební době anebo mu je doručena dohoda o rozvázání pracovního poměru, kterou podepíše, přestože nemusí. Jak je to potom s nemocenskými dávkami a evidencí na úřadu práce?

V jakých situacích můžete dostat na neschopence výpověď?

Doma na překážkách při pobírání nemocenských dávek můžete dostat výpověď (někdy i okamžitou), pokud např. porušíte režim práce neschopného zaměstnance a to zvlášť hrubým způsobem. Bez vašeho zavinění s vámi zaměstnavatel může pracovní poměr jednostranně ukončit i z organizačních důvodů anebo pokud jste ve zkušební době. Oficiálně vás sice ve zkušebce může vyhodit až 15. den DPN, ale všichni víme, že ve zkušební době lze dát výpověď bez udání důvodu takřka kdykoliv.

Zákoník práce pak může zcela legálně zaměstnavatel obejít, i pokud vám doručí ukončení pracovního poměru vzájemnou shodou. Zde je ale třeba podpisu obou smluvních stran a nikdo vás nemůže nutit dokument podepsat.

Jiná situace pak ještě nastává, pokud vám během neschopenky končí pracovní smlouva na dobu určitou. Zaměstnavatel není povinen vám ji prodloužit a ani s vámi podepisovat novou. Zde pak není ani výpovědní lhůta.

Čtěte také: Co dělat, když vám končí smlouva na dobu určitou?

Neschopenka, nemocenská - úřad práce, podpora v nezaměstnanosti

Zdroj: Depositphotos

 

Konec zaměstnání a co bude s neschopenkou?

I když vám skončilo zaměstnání a jste stále nemocní, neschopenka a spolu s ní i pobírání nemocenských dávek nekončí, stále vám budou náležet, neboť je čerpáte z nemocenského pojištění, které vzniklo v době pracovního poměru.

Dobrá zpráva je, že na pobírání nemocenského budete mít nárok, i pokud vám lékař neschopenku napíše až po ukončení zaměstnání. Funguje zde totiž ochranná lhůta, ale pozor. Trvá pouze 7 kalendářních dní od zániku pojištění.

Čtěte také: Kdy vás mohou vyhodit, když jste na neschopence

Můžete se při pobírání nemocenské registrovat na pracáku?

Pokud vám skončilo zaměstnání a pobíráte nemocenskou, na pracák ještě nechoďte. Osoba, která je uznána dočasně práce neschopnou se totiž nemůže registrovat na úřadu práce a ani nemůže být zařazena do evidence uchazečů o zaměstnání. Po dobu čerpání nemocenského pak máte vyřešeno i zdravotní a sociální pojištění, neboť se jedná o vyloučenou dobu pojištění. Na příslušný úřad práce tedy zajděte co nejdříve po skončení dočasné pracovní neschopnosti.

TIP: Kalkulačka nemocenské

Kdy budete mít nárok na podporu v nezaměstnanosti?

Pokud se po skončení neschopenky zaregistrujete do evidence uchazečů o zaměstnání na příslušném úřadu práce, budete mít za splnění podmínek nárok na podporu v nezaměstnanosti. Stejně pak, jako nelze být na neschopence zařazen do evidence na ÚP, nebude v době, kdy pobíráte nemocenské dávky, náležet podpora v nezaměstnanosti.

Po skončení DPN a registraci na ÚP na ni však už budete mít nárok, pokud jste byli v posledních 24 měsících sociálně pojištěni alespoň 12 kalendářních měsíců.

Osoby pobírající výsluhový příspěvek pak dostanou namísto podpory rozdíl mezi výsluhovým příspěvkem a podporou. Dávku pak nedostane ta osoba, která porušila své pracovní povinnosti zvlášť hrubým způsobem 6 měsíců před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání.

Jak vysokou podporu dostanete?

Měsíční částka podpory v nezaměstnanosti je závislá na vašem předchozím výdělku. Celkově ji pak lze pobírat 5 měsíců, u osob od 50 do 55 let je to 8 měsíců a u starších 55 let až 11 měsíců.

  • první dva měsíce dostanete 65 % průměrného měsíčního výdělku,
  • třetí a čtvrtý měsíc už jen 50 % průměrného měsíčního výdělku a
  • po zbytek podpůrčí doby pouze 45 % průměrného měsíčního výdělku.

Čtěte také: Kdo nedostane podporu v nezaměstnanosti?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 57 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY