Profesní životopis: Jak ho vytvořit, aby byla dodržena pravidla, a přesto zaujal?

21.09.2021 | , Seocentrum
Komerční sdělení


Jestliže hledáte práci, rozhodně se neobejdete od životopisu. V tom je třeba shrnout vše důležité, čím už jste si v životě prošli. Pouze v pár slovech je tak nutné vyzdvihnout své zkušenosti a schopnosti, abyste dokázali zaujmout personální oddělení. Jak však na to?

Základní informace


V žádném profesním životopise by rozhodně neměl chybět určitý základ, ve kterém se představíte. Jako první se uvádí osobní údaje o vás, tedy:

  1. jméno
  2. kontakt – ať už telefonní číslo či e-mail
  3. poštovní adresa

Přidat můžete i krátké osobní prohlášení o tom, proč se ucházíte o tuto práci.

Chybět rozhodně nesmí vaše praxe, na jakých pozicích jste pracovali a jak dlouho, včetně názvu zaměstnavatele. V neposlední řadě uveďte také vzdělání, školení a kvalifikační rozvoj. Na závěr je dobré uvést i pár osobních zájmů.


Podstatné detaily


Nezbytností je uvést název pracovního zařízení, zaměstnavatele a krátké info o tom, jaká byla vaše pracovní náplň. To však naneštěstí většinou není dost na to, abyste zaujali oproti konkurenci dalších uchazečů. Proto se hodí uvést detaily, které vám mohou přidat plusové body.

 Snažte se proto konkrétně vyzdvihnout, co se vám v práci podařilo zlepšit a dokázat. Nestačí tedy pouze pár prázdných slov, uvádějte konkrétní hodnoty vašeho úspěchu. Na internetu můžete najít vzor životopisu a tím se inspirovat.


Grafická úprava


Kromě informací, které v životopisu uvedete, je velmi důležité, jak celý tento dokument vypadá. Profesní životopis by totiž měl být úderný, aby zaujal, ovšem zároveň decentní a nepřeplácaný. Jestliže si nevíte rady s grafickou úpravou a formátováním, existují různé šablony, které vám s psaním životopisu pomohou. Ať už se jedná o online nástroje či aplikace.
Napsat životopis není jen tak. Vždy se ho snažte přizpůsobit tak, aby ladil s požadavky dané firmy. Záleží totiž, zda se jedná o formální či spíše neformální prostředí.

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení