Jak volit s propadlým občanským průkazem?

14.01.2023 | , Finance.cz
Volby


V lednu proběhnou prezidentské volby a vy máte propadlý občanský průkaz? Jaké máte možnosti, abyste mohli jít k volbám?

Nedávno přijatý zákon o občanských průkazech trochu znesnadnil volbu s propadlým občanským průkazem, ale stále se jedná o poměrně snadno řešitelnou věc. Jak tedy jít volit s propadlým občanským průkazem?

Zdroj: Depositphotos

Cestovní pas vám umožní volit i s propadlým občanským průkazem

Pravděpodobně nejjednodušší možností při propadnutí, ztrátě či krátkodobém zašantročení občanského průkazu je jít volit s cestovním pasem, který je u voleb rovněž uznáván jako průkaz totožnosti. Nicméně u něj platí stejná podmínka jako u občanského průkazu, musí být platný.

Cestovní pas si můžete vyřídit ve standardní lhůtě do 30 dnů, což ani pro druhé kolo prezidentských voleb nestihnete. Proto raději doporučujeme si vyřídit občanský průkaz ve zkrácené lhůtě.

Dále si jej můžete vyřídit ve zkrácené lhůtě do 5 pracovních dní na obecním úřadu s rozšířenou působností, nicméně za vydání pasu zaplatíte 3000 Kč, resp. 1000 Kč u občanů do 15 let.

Další možností je vyřízení si expresního cestovního pasu, tedy o vydání cestovního pasu do 24 hodin, na Ministerstvu vnitra v Praze na Pankráci. Nicméně počítejte s poplatkem ve výši 6000 Kč u osob starších 15 let, u osob mladších 15 let je poplatek 2000 Kč.

Vyřízení cestovního pasu je poměrně drahé a stejně je k němu potřeba občanský průkaz, tudíž pro vás i vaši peněženku bude výhodnější vyřízení si občanského průkazu, kde jsou lhůty stejné a poplatky se pohybují ve stokorunách.

Jaký máte čas na výměnu občanského průkazu, abyste stihli volby?

Jak uvádíme výše, prezidentské volby se konají v lednu 2023, první kolo 13. a 14. ledna, případné druhé kolo pak 27. a 28. ledna, tudíž obvyklé vyřízení bezplatného občanského průkazu do 30 dnů pro druhé kolo pravděpodobně nestihnete.

Jestliže tedy chcete stihnout druhé kolo voleb, musíte zažádat o vydání občanského průkazu ve zkrácené lhůtě, správnímu poplatku se tedy nevyhnete.

O občanský průkaz ve zkrácené lhůtě můžete žádat na obecním úřadu s rozšířenou působností, kde vám jej vydají do 5 pracovních dní. Abyste tedy mohli jít k volbám s tímto občanským průkazem, budete muset jít žádat nejpozději 1. října 2021.

Správní poplatek za vyřízení občanského průkazu do 5 pracovních dnů činí 500 Kč u obecního úřadu s rozšířenou působností i Ministerstva vnitra.

Dále můžete žádat o občanský průkaz na obecním úřadu s rozšířenou působností či na Ministerstvu vnitra ČR a nový doklad si vyzvednout na Ministerstvu vnitra v Praze na Pankráci, kdy vám bude občanský průkaz vydán do 24 hodin.

Abyste tedy mohli jít k volbám s tímto občanským průkazem, budete muset jít žádat nejpozději v den voleb 13. ledna (respektive 27. ledna) do 14:30. Doklad si pak budete moci vyzvednout na ministerstvu do pátečních 18:00.

Správní poplatek za vyřízení občanského průkazu do 24 hodin je 1000 Kč na Ministerstvu vnitra.

Můžete si jít na obecní úřad vyřídit dočasný občanský průkaz a s tím odvolit?

Nicméně novela o občanských průkazech z léta 2021 znemožňuje dostat časově omezený doklad bez biometrických údajů i potvrzení o změně údajů zapisovaných do průkazu.

Dočasný občanský průkaz tedy není možné vyřídit ani se jím u voleb identifikovat.

Kde můžete jít volit jen s občankou? Pouze v místě trvalého bydliště

S občanským průkazem můžete volit pouze v místě trvalého bydliště.

Pokud se chystáte na výlet či žijete mimo trvalé bydliště, můžete si jít vyřídit voličský průkaz. Pro druhé kolo máte čas do 25. ledna.

Stačí k tomu platný občanský průkaz a můžete o něj žádat fyzicky, poštou i online, jestliže máte elektronický podpis či datovou schránku. Následně si jej můžete vyzvednout na obci s rozšířenou působností.

Volební lístky si k volbám vezměte, nicméně pokud si je zapomenete, nevadí to, ve volební místnosti vám je na vyžádání vydají.

Přejeme šťastnou volbu.

 

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 9 krát

Články ze sekce: Volby