Co se změnilo u poukazů na zdravotnické prostředky?

07.10.2021 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


U poukazů na zdravotnické prostředky se řada věcí v roce 2021 změnila. Jak dlouho je nově poukaz platný a může vám být vydán elektronicky?

V roce 2021 vstoupila v platnost novela č. 89/2021 Sb., o zdravotnických prostředcích, která pozměnila původní zákon č. 378/2007 Sb., o léčivech a změnách některých souvisejících zákonů. Od 26. května pak u některých věcí fungují nová pravidla. Co se tedy změnilo a nemělo by vám uniknout?

Co jsou zdravotnické prostředky?

Za zdravotnický prostředek můžeme považovat materiál, předmět, přístroj, nástroj, zařízení anebo programové vybavení, které je určeno pro diagnostické nebo léčebné účely. Tím se rozumí nejen stanovení diagnózy, ale i případná prevence, monitorování, mírnění projevů choroby anebo léčba. Spadá sem pak i kompenzace poranění nebo zdravotního postižení, kontrola početí anebo vyšetřování, náhrady a modifikace anatomické struktury nebo fyziologického procesu.

Řadí se sem pak prostředky, které mají být použity pod dohledem lékaře, ale i ty, které jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění pacienta.

Pokud by si daná osoba nebyla jistá, zdali prostředek spadá do zdravotnických pomůcek, může požádat o posouzení prostřednictvím Žádosti o vypracování odborného stanoviska či posudku nebo o vydání rozhodnutí Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Čtěte také: Komu ještě pojišťovna může přispět na brýle?

Elektronický poukaz na zdravotnické prostředky: změny 2021

Zdroj: Depositphotos

 

Vydání poukazu na zdravotnické pomůcky

Zdravotnické pomůcky se předepisují obdobným způsobem jako léky. Vyzvedávají se pak v lékárně anebo přímo na výdejně zdravotnických prostředků a smluvní výdejně. Využít lze také zásilkový výdej.

Dříve bylo možné vydat poukaz pouze v listinné podobě. To se ale změnilo s novelou zákona, která vstoupila v platnost 26. května. Nově je tedy možné vystavit poukaz na zdravotnické prostředky i v elektronické podobě, čili velmi podobně jako v případě eReceptu. Za tuto změnu k lepšímu pak samozřejmě může pandemie, kterou způsobil covid-19 a snaha o omezení kontaktu osob.

Čtěte také: Na co může zdravotní pojišťovna přispět vašim dětem?

Jak vám bude vystaven identifikátor poukazu?

Stejně jako u eReceptu vám může být identifikátor vystaven prostřednictvím listinného formuláře. Pacient si však může zvolit jiný a především bezplatný způsob vystavení. Lze jej tedy ještě vydat:

  • v datové zprávě zaslané na adresu elektronické pošty,
  • textovou zprávou na mobil,
  • datovou zprávou s využitím aplikace (nebo webu) systému eRecept.

Jak dlouho je platný poukaz na zdravotnické pomůcky?

Před změnou zákona měl poukaz na zdravotnické prostředky platnost 90 dnů. Zde se však mějte na pozoru, neboť doba platnosti se zkrátila na třetinu, čili pouze na 30 dnů. To však za předpokladu, že předepisující lékař neurčí jinak - nejdéle může být poukaz platný 1 rok.

Platnost se pak vztahuje k okamžiku uplatnění poukazu. Doba upravování prostředku na míru dle potřeb pacient pacienta anebo dokonce individuální výroba či sestavení není však časově omezeno a limit 30 dnů se v tomto případě proto nevyužívá.

Pro poukazy, které byly vystaveny 26. května 2021 a dříve, přitom stále platila doba zmíněných 90 dnů platnosti.

Čtěte také: Jak dlouho je platný recept na léky?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 16 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU