Co jsou to zelené dluhopisy?

12.10.2021 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


První zelené dluhopisy vznikly v roce 2007. O co jde a proč vůbec došlo k jejich vzniku? Přečíst si u nás můžete také výhody, které investice do nich přináší.

V posledních desetiletích v mnoha světových městech i v krajině ubývalo zeleně, což se však postupně společnost pokouší napravovat. Volání po zelené barvě se přizpůsobil i finanční trh a před 14 lety vznikly první zelené dluhopisy. Čím jsou zelené dluhopisy specifické? A co je o nich dobré vědět?

Základní informace o dluhopisech v kostce

Dluhopis je cenný papír, jehož vlastník má právo na splacení jistiny a úroků. Umožňuje tak emitentovi získat potřebné financování s tím, že jeho věřitelská základna je rozprostřena mezi širokou řadu majitelů dluhopisů.

Typicky je pak emituje stát, kraj, obec, firma či fyzická osoba. Podmínkou, aby mohl být dluhopis v Česku veřejně nabízen, je schválený prospekt od ČNB. Případně platí výjimky pro podlimitní emise, např. při velikosti emise do 1mil. eur. Jinak mohou být dluhopisy nabízeny pouze neveřejně.

Čtěte také: Chcete doma šetřit emise? Rozsviťte si zelenou elektřinou

Zelené dluhopisy: co to je, výhody, emitenti

Zdroj: Depositphotos

Co jsou to zelené dluhopisy?

Zelené dluhopisy (Green bonds) jsou ekologickým instrumentem, jehož účelem může být pouze financování a podpora „zelených projektů“, které si kladou za cíl zlepšit životní prostředí.

Zařadit je pak můžeme do kategorie tematických cenných papírů, kam patří například válečné dluhopisy z období druhé světové války a železniční či dálniční dluhopisy emitované státy za účelem posílení infrastruktury v zemi.

Čím se liší zelené dluhopisy?

Zelené dluhopisy se od korporátních liší dvěma zásadními rozdíly:
  • První z nich je to, že podporují například výstavby větrných či solárních parků, výrobu ekologických paliv nebo zalesňování krajiny. Nejčastějšími emitenty jsou proto velké inovativní společnosti nebo státy.
  • Druhým významným rozdílem pak je to, že zelené dluhopisy jsou v mnoha státech osvobozeny od daně. Pro emitenta jsou tak levnější a investor si zase přijde na (relativně) zajímavější výnos.

Zmíněné rozdíly můžeme brát mj. také jako výhody. Jedním z dalších benefitů při investici do dluhopisů pak může být i reputace investora, který svými penězi daleko raději podpoří zlepšení životního prostředí, než aby je vložil do jiných druhů investic.

Movitých investorů, jež extrémně zajímá osud Země, neustále přibývá, a ti úplně nejbohatší už investují jen do její budoucnosti. Do zelených investic je nežene vidina zisku, ale přesvědčení, ekologické smýšlení a zodpovědnost.

Čtěte také: Jak se daní kapitálový majetek

Vznik a rozvoj zelených dluhopisů v Evropě

Historicky první zelené dluhopisy byly emitovány v roce 2007 rozvojovými bankami, jako jsou Evropská investiční banka a Světová banka. Během roku 2013 se do emisí zelených bondů zapojily i další korporace a jejich objem se razantně zvýšil.

S tím, jak se ekologický boj stává více a více trendy, přibývá i emitentů. Zatímco v roce 2013 činil celkový objem zelených dluhopisů na světovém trhu 11 miliard amerických dolarů, v roce 2015 vzrostl téměř čtyřikrát na 42 miliard, a v roce 2016 tuto hranici pokořil už v srpnu.

Emitenti zelených dluhopisů v Evropě, USA a v ČR

Mezi emitenty zelených dluhopisů dnes najdeme jak státy (Francie, Německo, Polsko), tak také banky (Evropská investiční banka) a mnoho firem a podniků (Apple, Vodafone a další).

Investory, kteří se zajímají o ekologické a udržitelné projekty, může zaujmout i emise tuzemské společnosti Farmponic Flowers s.r.o., která se jako jediná v Evropě specializuje na produkci jedlých květin prostřednictvím hydroponie. Uvedená emise získala na odborném portálu Dluhopisy.cz štítek „Jedeme v tom s vámi!“, který napovídá, že jde o mimořádně zajímavou investici.

„Při procesu prověřování a analýzy nové emise publikované na našem portálu jsme zjistili, že v případě Farmponic Flowers jde o velmi propracovaný a atraktivní projekt, do kterého chceme investovat i naše finance. Díky tomu emise získala označení „Jedeme v tom s vámi“, říká Ing. Jiří Mesároš, investiční expert a majitel společnosti Centrum dluhopisů.

Čtěte také: Sviťte zeleně. Jak si vybrat elektřinu z obnovitelných zdrojů?

Zdroj: Dluhopisy.cz

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU