Co je dobré vědět, když chcete investovat do dluhopisů?

13.10.2021 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Jste nováček, který by rád zkusil vložit své peníze do dluhopisů anebo jste už nějakou dobu rovnou drobný investor? Pojďme se společně podívat na několik věcí, které byste při výběru vhodné investice rozhodně neměli přehlédnout.

Dluhopis (bond) je druh cenného papíru a od akcií, které jsou také cenným papírem, se liší především tím, že předem stanovuje jasný finanční výnos, který má emitent vyplatit osobě, která si dluhopis "pořídila". V samotném dokladu má pak jasně být i termín vyplacení a dále také částka včetně úroků.

Nákupem dluhopisu se totiž v podstatě stáváte věřitelem emitenta a on se naopak stává vaším dlužníkem. Získáváte tím tedy právo, aby vám splatil jistinu i kupóny, čili dluh.

Na první pohled pak může taková definice a vysvětlení znít až přehnaně jednoduše, jako kdybyste se nemohli nijak spálit. Jak je to ale doopravdy? Na co si dát pozor, pokud si pro svou investici vyberete právě dluhopisy?

Pořád znovu o diverzifikaci portfolia

Diverzifikovat portfolio je vhodné nejen u investic, ale i u klasického konvenčního spoření. U investičních produktů, kde je vždy určitá dávka rizikovosti, by to ale mělo platit dvojnásob. Nikdy své finance nevkládejte pouze do jednoho typu dluhopisu, ale "rozprostřete" je do více, čímž snížíte riziko. Nemusíte navíc zůstávat pouze u dluhopisů, peníze můžete vložit do různých typů finančních produktů. Myslete navíc především na to, že zde platí pravidlo, že čím vyšší výnos, tím se zvyšuje i riziko investice.

Při hledání dluhopisu, který chcete koupit, navíc úroky porovnávejte s ostatními. Vaším nákupem, čili vašimi penězi totiž bude emitent financovat své podnikání. Jestliže je nabízeno vysoké úročení a ostatní podnikatelské subjekty využívají mnohem levnější financování (např. bankovní úvěry), buďte na pozoru. Taková situace zavání budoucími finančními potížemi.

Čtěte také: Kolik vynáší dluhopisy?

Dluhopisy: pojištění, vysoké úročení, bonita

Zdroj: Depositphotos

 

Jak je to s pojištěním u dluhopisů?

Předem byste měli vědět, že investice do podnikových dluhopisů není pojištěna. To znamená, že pokud vám emitent (osoba, od které máte dluhopis) nesplatí jistinu anebo úroky/kupóny, Garanční systém finančního trhu vám v tomto případě nepomůže.

Orgánem dohledu je zde pak samozřejmě Česká národní banka. Ani ta vás však tentokrát příliš neochrání. To, že z její strany došlo ke schválení emise dluhopisů, znamená jen to, že ověřila, že prospekt dluhopisu splnil "pouze" zákonem stanovené formální náležitosti. Nic víc od ČNB včetně nějaké pomoci čekat nemůžete.

Dobré je však vědět, že Česká národní banka neschvaluje prospekty soukromých dluhopisů, které nelze nabízet veřejně a kde je počet investorů omezen na 150. U veřejných dluhopisů poté neschvaluje do objemu 1 miliónu EUR.

Čtěte také: Co jsou to zelené dluhopisy?

Jak ověřit bonitu emitenta?

Stejně jako v předchozím případě, ani to ČNB nijak neprověřuje. Bonitu je přitom vhodné ověřit, neboť se jedná o věrohodnost a s ní i o to, zda je vám emitent schopný své závazky splatit.

S tímto vám mohou pomoci nezávislé ratingové agentury. Ty analyzují rizikovost emitenta a stanoví investiční stupeň. Právě investiční stupeň nebo také rating určí pravděpodobnost toho, zda své závazky emitent vůči investorovi řádně a včas splatí.

Pokud by zde nebylo možné zjistit investiční stupeň a s ním i spojená rizika, budete si muset bonitu emitenta prověřit sami. Až následně vyhodnoťte, zda jej vůbec chcete jako dlužníka.

Čtěte také: Ušetřená tisícovka měsíčně: Do čeho ji investovat?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 7 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU