Ripple versus Sec, kdo z nich přežije?

01.10.2021 | , Jonathan Bara
Komerční sdělení


Když americká komise pro cenné papíry a burzy (SEC) podala v prosinci 2020 žalobu na bombu proti inovátorovi kryptoměny Ripple Labs, neočekávala odvolání. Během fáze předběžného testování však právní tým Ripple po letech konfliktních a matoucích pokynů ohledně pravidel pro kryptoměny zahájil proces zkoumání samotného SEC.

Nikdo neočekával tsunami legálních, politických a sociálních médií od retailových investorů do kryptoměny, pobouřené zradou agentury, která tvrdí, že chrání jejich zájmy. Kolaps důvěryhodnosti SEC s touto 2 bilionovou komunitou globálních investorů odhaluje nákladný nesprávný výpočet SEC. Tento konflikt do značné míry ovlivnil i ripple kurz, který se bojí o své místo na trhu.

Oficiálne Washington byl skutečně závislý na velikosti, rozsahu a rozmanitosti třídy kryptoinvestorů a odvětví, které podporují. Kryptokomunita, kterou po léta ovlivňují mainstreamová média a vláda USA, vybudovala mediální ekosystém, který spojuje miliony investorů, spotřebitelů, vývojářů a podnikatelů po celém světě. Je vhodné, že průkopníci blockchainové ekonomiky by na svou komunikaci uplatňovali konsensuální protokoly. Tento decentralizovaný aparát sociálních médií se ukázal jako účinný - stačí se zeptat Kongresu po odporu účtu za infrastrukturu kvůli špatně napsanému ustanovení o krypto daních. Když byla podána žaloba Ripple, tento ekosystém pozinkoval nezávislé bojiště neočekávané SEC.

Povstání proti SEC není nijak zvlášť pro Ripple, ale je to odpor proti regulaci prosazováním a záměrným zmatením trhu, které rozzuřilo investory a vyhnalo vývojáře do zámoří. Hlavní body žaloby SEC ukazují, proč byl případ poslední kapkou pro kryptomilce. Agentura tvrdí, že distribuce kryptoměny XRP společnosti Ripple je od roku 2013 jedním dlouho neregistrovaným obchodem s cennými papíry, ale že samotné digitální aktivum - token, který funguje na plně decentralizované účetní knize - je cenný papír, který nemá žádný jiný nástroj než investiční smlouvu v jedné společnosti. Agentura dále trvá na tom, že každý účastník trhu na Zemi měl vědět, že XRP je cenný papír za posledních osm let, i když agentura přiznává, že do dne podání žaloby nebylo jasné, jaký je její stav.

Tato tvrzení rozzuřila investory a vývojáře z celého spektra tokenů a projektů, kteří si dokázali jen představit, co se jim může stát za takových nemožných standardů spravedlivého oznámení a řádného postupu. Kdokoli mohl být další bez varování. Mnozí poukazují na projev tehdejšího ředitele SEC Corporation Finance Corporation Williama Hinmana z roku 2018, když nastínil, jak token etheru, ether, není cenným papírem, a použil kritéria, která by se dala ještě přesvědčivěji aplikovat na XRP. (Koneckonců, Ethereum drželo v roce 2014 neregistrovanou počáteční nabídku mincí (ICO) bez následků, zatímco Ripple nikdy nedržel ICO a byl žalován.) Když Ripple přednesl tento argument u soudu, děsivě neodpovědná odpověď SEC byla, že Hinmanova řeč byla jen jeho osobní názor a neodrážel žádné oficiální myšlení agentury.

Tyto argumenty vyprovokovaly právníka Rhode Islandu Johna Deatona k podání návrhu na intervenci ve věci SEC. Ripple jménem malé skupiny maloobchodních držitelů XRP a trval na tom, že ani jedna strana v případu nepředstavuje jejich zájmy. SEC byl tímto pohybem evidentně zaskočen a jeho reakce vyvolala osobní útoky na investory Deaton a XRP. Pouze to ještě více vyprovokovalo více než 19 000 rozhořčených držitelů XRP, aby se připojili k Deatonovu návrhu a dychtivě řekli soudu, že nikdy neviděli XRP jako investici do Ripple a v mnoha směrech ji používali jako měnu.

Mezitím do bitvy pochodovala síť, která si říká „armáda XRP“, vedená desítkami ovlivňujících osob, které drží XRP spolu s dalšími kryptoměnami, nemají žádnou zvláštní oddanost a společně mají více než 1 milion sledujících na YouTube a Twitteru. Spěchají zveřejňovat a komentovat každé nové podání v dokumentaci případu, zatímco sledují akce a prohlášení amerického Kongresu a Bidenovy administrativy a debatují o tom, co to všechno znamená. Jsou rozšířeny po USA, Evropě, Asii a Austrálii a živí se 24hodinovým zpravodajským cyklem. Některé fungují jako drátové agentury a podrobně informují o právních a tržních faktech, zatímco jiné přinášejí živý názor, poskytují právní analýzu případu, analyzují nové projekty hlavní knihy XRP nebo nabízejí individuální rozhovory s klíčovými osobnostmi v oboru a vládě USA.

Komunita má navíc pozornost soudkyně soudce Sarah Netburnové, která otevřela tisíce telefonních linek pro veřejnost, aby si vyslechla každé procesní slyšení v daném případě, a linky se zaplňují během několika minut po otevření. Při rozhodujícím slyšení, když nařídila sesadit Hinmana, Netburn řekl, že to bylo proto, že vidí, že tento případ je jedinečný, množství sporů je značné a zájem veřejnosti je značný.

Armáda XRP nedávno zahájila odhalování video důkazů o pochybení v oblasti regulace, které ukazuje jak případ SEC, tak jeho důvěryhodnost pro veřejnost, nad rámec toho, co Ripple předložil u soudu. Jedno video ukazuje, že Hinman dává jasně najevo, že jeho projev v roce 2018 byl skutečně určen k vedení trhů a odrážel naše myšlení v SEC, což je v rozporu jak s čestným prohlášením, tak s jeho uložením.
 

Autor článku

Komerční sdělení

Články ze sekce: Komerční sdělení