Jaké kroky je třeba podniknout po bouračce anebo srážce se zvěří?

26.10.2021 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Ne každý kvůli šoku během dopravní nehody anebo při srážce dokáže racionálně uvažovat a řešit situaci. Pojďme se proto společně podívat, jak byste se měli vůči sobě, policii a pojišťovně zachovat, pokud havarujete anebo srazíte na silnici zvěř.

Dopravní nehoda ale třeba i srážka se svěří není pro řidiče ani spolucestující nic příjemného, a to ani v situaci, kdy všichni naštěstí zůstali bez zranění. Nejprve byste samozřejmě měli zajistit bezpečí všech účastníků. Co ale dělat pak?

Kdy volat policii k dopravní nehodě?

Povinnost zavolat policii k dopravní nehodě máte, jestliže:

  • dojde ke škodě na zdraví,
  • dojde k věcné škodě na vozidle vyšší než 100 000 Kč anebo
  • byla způsobena škoda třetí osobě (to neplatí v případě leasingu apod.).

Co dělat, když nemusíte volat policii?

V takovém případě máte povinnost sepsat záznam o nehodě a kontaktovat pojišťovnu, se kterou máte sjednáno povinné ručení.

„Pokud věc neřeší Policie ČR, která o věci vydá protokol, je možné využít například standardizovaný euroformulář, tzv. Evropský záznam o dopravní nehodě, který svými kolonkami nasměruje řidiče k jeho kompletnímu vyplnění. Pokud ale tiskopis zrovna nemáte po ruce, v krajním případě lze oznámení sepsat i na čistý list papíru, i tento záznam ale musí obsahovat identifikaci místa a času dopravní nehody, jejích účastníků a vozidel, její příčiny, průběhu a následků, a který všichni účastníci nehody podepíší,” vysvětluje Smolík z pojišťovny právní ochrany D.A.S.

Zdokumentování místa a důkazů o nehodě

Ještě předtím, než se rozhodnete zavolat pojišťovně, u které máte sjednáno povinné ručení, byste měli zdokumentovat, resp. tedy vyfotit veškeré případné důkazy, ale i samotné místo srážky.

„Detailní zdokumentování situace vás může v budoucnu ušetřit mnoha komplikací. Je tedy dobré nezapomenout na vyfotografování či natočení postavení vozidel po nehodě (a to zblízka i zdálky), jejich brzdné dráhy a všech viditelných poškození,” dodává Smolík.

Dále si také nezapomeňte vyměnit kontakt se všemi spoluúčastníky a svědky nehody. Mimo digitální stopy si ale ponechejte i poškozené či odpadlé díly a konkrétní součástky vozidla pro případ, že by pojišťovna požadovala znalecký posudek potřebný k proplacení oprav.

Čtěte také: Jak postupovat při dopravní nehodě v zahraničí?

Co dělat při dopravní nehodě: srážka dvou aut, se svěří

Zdroj:  Depositphotos

 

Co všechno musíte o nehodě oznámit pojišťovně?

Mezi bezodkladné povinnosti ve vztahu k pojišťovně dále patří:

  • písemné ohlášení tzv. škodné události a případné nahlášení toho, že proti vám bylo uplatněno právo na náhradu újmy,
  • vyjádření se k požadované výši náhrady a
  • informování o zahájení možného správního či trestního řízení.
  • TIP: Kalkulačka a srovnání povinného ručení

Řešení dopravní nehody s havarijní pojišťovnou

Budete-li muset následnou opravu poškozeného auta řešit se svou havarijní pojišťovnou, je nejlepší s tím začít hned na místě bouračky. Tak lehce využijete asistenčních služeb, které je většině případů součástí pojištění (a to často i povinného ručení) , jako je odtah nebo zapůjčení náhradního vozidla.

Naprostým základem při vyjednávání s pojišťovnou (případně i s policií), je v tomto případě úplnost, pravdivost a srozumitelnost – pracovníci pojišťovny musí znát pravé příčiny nehody, rozsah škody, musí vědět o případném zapojení třetích osob nebo vícenásobném pojištění. Jakákoliv snaha o upravení těchto údajů se nevyplácí.

Čtěte také: Co dělat, když potřebujete asistenční službu na dovolené

Co dělat, když srazíte zvěř?

Pojištění srážky se zvěří může být jak připojištěním k povinnému ručení, tak složkou havarijního pojištění. K jeho užití musíte postupovat takto:

  • upozornit na místo nehody výstražným trojúhelníkem a pohybovat se po místě v reflexní vestě,
  • i při sebemenší škodě přivolat policii, protože jde o zákonnou povinnosti (každé zvíře někomu patří, např. mysliveckému sdružení, a jde tedy o výše zmíněnou škodu třetí osobě) a nahlášení střetu se zvěří policii bývá také podmínkou k plnění pojištění,
  • kontaktovat asistenční službu vašeho pojistitele,
  • vše poctivě zdokumentovat stejně jako v případě srážky dvou aut a
  • se sraženou zvěří zbytečně nemanipulovat a počkat na příjezd policie.

Čtěte také: 6 věcí, které možná nevíte o havarijním pojištění

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 14 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ