Co dělat, když jste klientem Bohemia Energy?

14.10.2021 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Bohemia Energy ukončila svoji činnost, co mají její klienti dělat? Jaké budou mít ceny za elektřinu či plyn? Do kdy musí přejít k novému dodavateli energií?

Dodavatel elektřiny a plynu skupina Bohemia Energy ukončila 13. října svoji činnost a její klienti tak musí přejít k dodavatelům poslední instance.

Zdroje: Depositphotos

Kterých klientů se týká ukončení činnosti skupiny Bohemia Energy?

Do skupiny Bohemia Energy patřili zákazníci ze společností Bohemia Energy, Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy a X Energie.

O dodavatele energií tak přišlo 900 tisíc zákazníků.

Pokud jste patřili mezi zákazníky těchto společností, tak přecházíte k dodavatelům poslední instance, kteří jsou shodně tři u plynu i u elektřiny.

Kdo je dodavatel poslední instance?

Dodavatel poslední instance je subjekt na trhu s elektřinou a zemním plynem, který má právě v případech krachu jiného dodavatele a při dalších okolnostech, povinnost dodávat plyn či elektřinu.

Dodávka elektřiny i plynu dodavatelem poslední instance může trvat nejdéle 6 měsíců.

V rámci této lhůty musí klient uzavřít s některým z dodavatelů energií novou smlouvu o dodávce.

Pokud u žádné společnosti neuzavřete novou smlouvu o dodávce, tak dodavatel poslední instance může dodávku elektřiny i plynu ukončit.

Jestliže jste velkým odběratelem elektřiny a vaše spotřeba plynu za posledních 12 měsíců přesáhla 630 MWh, tak u vás dodavatel poslední instance nenastupuje a vy si musíte zajistit nového dodavatele bezodkladně sami.

V případě specifických otázek se obraťte na infolinky či e-mailové adresy společnosti Bohemia Energy.

Dodavatelé poslední instance pro elektřinu

Váš dodavatel poslední instance závisí na místě, kde bydlíte.

V případě dodavatelů elektrické energie se jedná o společnosti Pražská energetika (Praha a nejbližší okolí), E.ON Energie (jižní části České republiky) a ČEZ Prodej (střed a sever České republiky).

Dodavatelé poslední instance pro plyn

V případě dodavatelů plynu jsou dodavateli poslední instance Pražská plynárenská (Praha a nejbližší okolí), E.ON Energie (Jihočeský kraj) a innogy Energie (zbytek České republiky).

Jak se přihlásit k odběru u dodavatele poslední instance?

Nijak, vyčkejte až vás dodavatel poslední instance kontaktuje o zahájení dodávek, jejich podmínkách a cenách.

„Běžně takové vyrozumění probíhá do pěti dnů. Tentokrát se však ukončení činnosti týká jednoho z největších tuzemských dodavatelů. Je tedy velmi pravděpodobné, že bude docházet k drobným zpožděním, než dodavatelé poslední instance stihnou informovat všechny zákazníky,“ uvedl předseda Rady Energetického regulačního úřadu Stanislav Trávníček v souvislosti s koncem Bohemia Energy .

Kolik budete nově platit za plyn či elektřinu?

Dodavatel poslední instance vám dodá elektřinu či plyn za ceny, které jsou stanoveny Energetickým regulačním úřadem.

Nicméně ceníky dodavatele poslední instance zahrnují ceny vyšší než jsou nabídky dodavatelů.

Proto doporučujeme uzavřít řádnou smlouvu co nejdříve. Může to být klidně s dodavatelem poslední instance, který vám určitě rád ukáže svoji nabídku.

Ale samozřejmě můžete se poohlédnout i po jiných dodavatelích, protože nejste s dodavateli poslední instance nijak vázáni a můžete přejit kdykoliv ve lhůtě 6 měsíců.

Tip: Srovnejte si nabídky cen elektrické energie 

Do kdy musíte přejít k novému dodavateli elektřiny či plynu?

Jak uvádíme výše, k novému dodavateli energií musíte přejít nejpozději do 6 měsíců (přibližně do poloviny dubna 2022) od začátku odběru od dodavatele poslední instance.

Čtěte také: Platit dodavateli tak akorát. Jak si upravit zálohy za energie?

Kdy obdržíte konečné vyúčtování od Bohemia Energy?

Konečné vyúčtování vám Bohemia Energy vystaví nejpozději do 4 týdnů ode dne dodání potřebných dat od příslušného provozovatele distribuční soustavy.

Můžete zadat samoodečet k datu ukončení dodávkové smlouvy s Vaší společností?

Můžete, nicméně kontaktujte vašeho nového dodavatele či dodavatele poslední instance, kterému tento samoodečet nahlásíte.

 

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 12 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ