Co kryje pojištění vozidla a kdy vám nezaplatí škodu?

29.10.2021 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Vyznáte se v pojistných podmínkách svého auta? Pokud ne anebo aktuálně nějaké druhy pojistek srovnáváte, podívejte se, co řešit při výběru a také na to, kdy vám i přes pojištění nebude nic proplaceno.

Povinné ručení, ale i havarijní pojištění nás svým způsobem finančně ochraňuje v případě dopravních nehod s jinými vozidly anebo třeba při srážce se zvěří. Znát podmínky svého pojištění by jednoduše měla být nutnost a povinnost každého řidiče. Taková znalost se vyplatí především tehdy, kdy musí být k dopravní nehodě přivolána policie nebo asistenční služba, jako tomu bývá typicky v případě srážky se zvěří.

Jak nejlépe pojistit automobil?

Aby bylo pojištění auta považováno za komplexní a účinné ve všech situacích, mělo by se skládat ze dvou všem jistě známých složek – z tzv. povinného ručení (pojištění odpovědnosti za újmu způsobenou provozem vozidla) a havarijního pojištění.

  • Povinné ručení je pak pro majitele automobilů samozřejmě povinnost. V případě nehody pokrývá škody, které řidič vozem způsobí na majetku či zdraví ostatních.
  • Havarijní pojištění oproti němu pokrývá škody způsobené přímo na vozidle osoby, která se takto pojistila. Škoda pak přitom může být způsobena jí samotnou, ale i ostatními účastníku dopravního provozu. Vztahuje se přitom i na odcizení automobilu.

Dobré je navíc vědět, že havarijní pojištění není nutné sjednávat u pojišťovny, kde máte vedeno povinné ručení. Pojišťovnu si můžete vybrat dle své libosti, v čemž vám mohou hodně pomoci internetové kalkulačky a srovnávače nabídek. Ještě předtím, než se však necháte zlákat nízkou cenou, si přečtěte, co všechno bude havaríjko krýt a za jakých podmínek.

TIP: Srovnání a kalkulačka povinného ručení

Pojištění automobilu: co kryje, jak vybrat, kdy není plnění

Zdroj: Depositphotos

Od čeho se odvíjí cena pojištění vozidla?

Ať už jde o povinné ručení anebo havarijní pojištění, výše pojistného se odvíjí kromě jiného od ceny automobilu. Ta je navíc zároveň obvykle pojistnou částkou. Hodnota vozu se ale po čtyřech letech od jeho výroby může výrazně snížit, a to třeba až o desítky procent, kvůli čemuž je potřeba pravidelně pojištění aktualizovat. Pro sjednání kvalitního pojištění pak existuje mnoho tipů a strategií.

„Základním parametrem pro výběr povinného ručení je ale v každém případě limit krytí v případě pojistné události. Jeho dolní hranice je stanovena zákonem na 35 milionů Kč, ale samozřejmě čím vyšší limit je, tím výhodnější pro majitele vozu pojištění bude. Havarijní pojištění se pak doporučuje vybírat podle rozsahu krytí (havárie, živelní událost, odcizení, vandalismus či všechno dohromady) a také podle druhu spoluúčasti, tedy podle toho, do jaké výše se budete muset podílet na financování pojistné události. Spoluúčast se zpravidla pohybuje mezi 0 a 20 procenty, a čím nižší tedy je, tím výhodnější je pro pojištěného (ale pojistné je pak samozřejmě vyšší),” říká Tomáš Smolík z pojišťovny právní ochrany D.A.S.

Čtěte také: Za jakých okolností můžete zrušit povinné ručení?

Kdy pojišťovna nemusí proplatit způsobenou škodu?

Pokud si myslíte, že je vám pojišťovna povinna proplatit způsobenou škodu za předpokladu, že pravidelně platíte, jste na omylu. Pravdou sice je, že pojišťovna škodu zaplatí, ale v některých situacích ji po vás může vymáhat.

Bude tomu tak např. tehdy, pokud jsou důvodem škody na vozidle drogy za volantem anebo alkohol. Pokud by u vás k něčemu takovému došlo, u havarijního pojištění nebude pojišťovna hradit vůbec nic. Škoda, kterou jste zavinili druhé osobě, pak sice bude hrazena z povinného ručení, ale pojišťovna má po vás právo částku, kterou zaplatila poškozeným, vymáhat a to v plné výši.

Součástí plnění mohou být nejen škody na majetku, ale také škody způsobené na zdraví či životě. A sem patří nejen bolestné, ale také ušlý zisk a v nejhorším případě náklady spojené s trvalými následky.

Stejně problematické je také řízení pod vlivem léků, ujetí z místa nehody či řízení bez řidičského oprávnění. Ale v případě, že pojišťovna odmítá platit neprávem, na trhu existuje pojišťovna právní ochrany, která tyto situace pokrývá a po pojišťovně částku vymáhá.

Čtěte také: 6 věcí, které možná nevíte o havarijním pojištění

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ