Jakou zvolit úschovu peněz při nákupu nemovitosti?

09.11.2021 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Budete v blízké době kupovat nemovitost? V takovém případě určitě přemýšlíte nad vhodnou úschovou peněz. Pojďme se tedy společně podívat, jaká pro vás bude nejvhodnější, ale i na to, jaká nesou úschovy rizika.

Správná volby úschovy peněz při převodu nemovitosti je naprostý základ. Převést peníze jen tak na účet prodávající s sebou nese velké riziko a právě proto je vhodné své peníze, zvláště tak obrovskou sumu při nákupu nemovité věci, raději nejprve vložit do úschovy. V praxi pak rozlišujeme hned 4 typy možné úschovy, a to u realitního makléře, advokáta, notáře anebo u banky.

Opravdu bych měl zvolit úschovu peněz?

Pokud nechcete opravdu hodně riskovat, tak ano. Jde pak zejména o ochranu financí v čase mezi podpisem kupní smlouvy a zapsáním vlastnického práva do katastru. Prodávající potřebuje jistotu, že je kupní cena zaplacena ještě před podáním návrhu na vklad vlastnického práva. A kupující zase nechce přijít o peníze, pokud by katastr nemovitost na jeho osobu z jakéhokoliv důvodu nepřepsal.

„Asi se všichni shodnou na tom, že převod nemovitosti je bez úschovy kupní ceny značně rizikový. Stejně riziková ale může být i špatná volba toho, kde peníze uložit, a je proto v rámci právní ochrany majetku potřeba vše pečlivě zvážit,“ říká advokát Pavel Strnad z AK Polverini Strnad. „Kromě úschovy u realitní kanceláře připadají v úvahu tři možnosti s určitou garancí – úschova u notáře, v bance a u advokáta.“

Čtěte také: Kdy potřebujete návrh vkladu do katastru nemovitostí? Jde to online?

Jakou zvolit úschovu: advokátní, banka, notář, realitku

Zdroj: Depositphotos

 

Advokátní úschova peněz při převodu

Často využívaná je advokátní úschova, a to zejména z důvodu velké flexibility a nižší ceny v porovnání s ostatními možnostmi. Pro účely každé úschovy musí být veden samostatný účet oddělený od majetku advokáta. Advokát také musí nahlásit každou úschovu České advokátní komoře do její evidence. Advokáti mají navíc ze zákona povinnost být profesně pojištěni nejméně do výše pěti milionů Kč, což však bude pro řadu případů vzhledem k vysokým cenám nemovitostí nedostatečné.

Dobré je ale vědět, že advokát není nijak pojištěn v případě ztráty finančních prostředků. Ke ztrátě peněz pak může dojít poměrně nevinně a snadno, a to třeba tím, že odešle svěřené peníze na nesprávný účet. Je proto nutné se pro tyto případy připojistit.

„Nicméně přestože vše podléhá přísné regulaci a povinnému pojištění, může se v krajních případech – například při zpronevěře – stát, že prodávající o peníze přijde. Na úmyslný trestný čin se totiž obvykle pojistné plnění vůbec nevztahuje,“ vysvětluje advokát Pavel Strnad z AK Polverini Strnad. Při zpronevěření peněz z advokátovi strany máte tedy veliký problém.

Čtěte také: Nejste si jisti, kdo je vaším věřitelem? Plnit dluh lze i složením do soudní úschovy

Bankovní úschova peněz při nákupu nemovitosti

V případě bankovní úschovy stojí za celým procesem kromě obvyklé regulace i důvěryhodná velká instituce, která drží velký objem financí pro krytí bankovních úschov, navíc je pojištěna.

Bankovní úschova je proto považována za nejbezpečnější, nevýhodou naopak je malá flexibilita při určování podmínek úschovy, banka navíc často podmiňuje úschovu zřízením hypotéky na danou nemovitost,“ říká advokát Pavel Strnad z AK Polverini Strnad. Ceny jsou stanoveny jednotlivými bankami a jsou vyšší než v případě advokátní úschovy. Obvykle dosahují výše kolem 0,2 % z úschovy.

TIP: Hypoteční kalkulačka

Notářská úschova financí po podepsání kupní smlouvy

Notářská úschova je rovněž dražší než využití služeb advokáta a ceny jsou dané tarifem dle vyhlášky. Svým principem je podobná úschově advokátní, protože notář má dle zákona povinné profesní pojištění. Nutné je však dodat, že notářská úschova není nijak krytá státem.

„Je rozšířený mýtus, že notářská úschova je krytá státem. Není tomu tak, za úschovu odpovídá pouze notář. Stát odpovídá za notáře pouze v případech souvisejících zejména s dědickým řízením a se soupisem veřejných listin,“ vysvětluje advokát Pavel Strnad z AK Polverini Strnad.

Kdy je možná úschova u realitní kanceláře?

Poslední z obvyklých možností je úschova u realitní kanceláře, kde díky zákonu o realitním zprostředkování z loňského roku došlo k výrazným změnám.

„Klíčové je, že realitní kancelář nesmí úschovu pod pokutou až půl milionu korun vůbec nabízet. Poskytnout ji může jen na základě písemné žádosti zájemce učiněné na samostatné listině. Zákon pak stanovuje i další podmínky,“ říká advokát Pavel Strnad z AK Polverini Strnad.

Za úschovu peněz se u realitních kanceláří obvykle neplatí, poplatky jsou totiž často zahrnuté v provizi za zprostředkování obchodu s nemovitostí.

Zdroj: P. O. M., AK Polverini Strnad

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 8 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ