Hlavní příčiny vysokých cen energií a dopady na topení

19.11.2021 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Cenový dopad energií pociťují všichni – spotřebitelé, zaměstnanci, firmy či investoři. Kde jsou kořeny současných problémů? A jaký to bude mít dopad na topení?

„Problém vzniká už v samotném faktu rychlého globálního ekonomického zotavování. S tím spojená poptávka roste rychleji, než v jaké míře dokáže nabídková strana vyhovět. Tento vývoj pohání i velice uvolněná měnová politika, která zvýšila objem peněz v ekonomice. Na energetickém trhu jsou pak jasné indicie naznačující, že obchodníci objednali nižší dodávky energií, jelikož očekávali slabší ekonomický růst. Současně s tím se snížily investice do těžby i infrastruktury,“ komentuje Richard Bechník, investiční analytik Fincentrum & Swiss Life Select.

Co může za vysoké ceny plynu?

Například vysoké ceny zemního plynu jsou zapříčiněny jak delším čerpáním plynu ze zásobníků na jaře loňského roku, tak snížením některých dodávek z Norska. Údajně jsou v tuto chvíli před nástupem zimy evropské zásobníky plynu neobvykle málo naplněné, a to kolem 75 %. Poptávka po zemním plynu (to samé platí pro uhlí) přitom už přesáhla úrovně z předpandemického období. Nabídková strana tedy nevyhovujícím stavem přispívá k nárůstu cen.

„Rekordní ceny plynu (to samé platí pro uhlí) nutí energetický sektor a energeticky náročná průmyslová odvětví k hledání alternativy, aby udržela své provozy v chodu. Uhlí a plyn se pak používají hlavně v továrnách a teplárnách. Jejich ceny výrazně vzrostly kvůli nedostatečným zásobám těsně před příchodem zimy. Spotřebitelé se proto obrací k jiným zdrojům energie, jako je například ropa. Energetický trh tak je výrazně propojen a ceny komodit nám rostou plošně,“ řekl Richard Bechník. Ropa má pak ale přitom své vlastní příčiny zdražování.

Čtěte také: Čím nahradit kotel na tuhá paliva, když nemáte přípojku plynu?

Proč zdražuje plyn, elektřina, topení

Zdroj: Depositphotos

 

Jak za zdražení může zelená energie?

Více než tři čtvrtiny globální poptávky po energiích nadále uspokojují fosilní paliva. Méně než pětina pak připadá na obnovitelné zdroje mimo jadernou energii. Z tohoto pohledu jasně vyplývá, že než samotné zdražování alternativních zdrojů energií (dokonce jim dlouhodobě klesá nákladovost, v konečných cenách můžeme pociťovat pouze formu garantovaných výkupních cen, regulovanou část ceny) je potíž v pomalé výstavbě jejich kapacit. Ta totiž nestíhá nahrazovat opouštění původní tvorby „špinavé“ energie.

Druhý velký dopad zelené politiky na velkoobchodní ceny elektřiny představují rekordní ceny emisních povolenek. Ty platí uhelné elektrárny či průmyslové podniky za tunu oxidu uhličitého (CO2) vypuštěného do atmosféry. Cena emisních povolenek na konci srpna přesáhla 60 euro za tunu a dostala se tak na rekord. Ještě v roce 2017 se pohybovala hluboko pod deseti eury. Na druhou stranu podle nových dat evropského regulátora na příkladu německého trhu netvoří povolenka na konečné ceně nijak závratný podíl. Třetí negativní vliv je plánované zavírání německých jaderných elektráren, které má skončit v roce 2022.

Čtěte také: Na zelenou elektřinu přispívá každý. Průměrná domácnost zaplatí kolem 840 korun ročně

Jaké bude mít zdražování vliv na topení?

K situaci, která aktuálně v rámci zvýšení cen energii panuje, se vyjádřil i Jiří Svoboda z České společnosti Master Therm tepelná čerpadla. Ten předvídá, že s nárůstem cen lze očekávat zvýšený zájem o tepelná čerpadla, což zaregistroval již na základě poptávky od zákazníků společnosti. Tento zájem tak dle jeho slov povede ke zkrácení návratnosti investice. Co se ale naopak výrazně prodraží, bude topení přímotopy.

Čtěte také: Jaký typ tepelného čerpadla použít ve vašem domě?

Pokud pak i vy patříte k osobám, které by rády změnily vytápěcí systém a pořídily tepelné čerpadlo, je dobré zmínit, že je možné čerpat dotace od Nová zelená úsporám. Z programu lze dle typu čerpadla využít až 140 000 Kč.

V dalším článku si pak povíme, co vám může pomoci utáhnout zvýšené výdaje na energie.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 15 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ