Jaká je budoucnost bydlení v případě nové koaliční vlády?

23.11.2021 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Zlepšení dostupnosti bydlení bylo jedním z velkých témat programů politických stran, které v letošních volbách do poslanecké sněmovny bojovaly o přízeň voličů. Na pokus o sestavení vlády nyní čeká vítězné uskupení dvou koalic SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) a Piráti a Starostové. Zvýhodněné hypotéky na startovací byty, bezúročné státní půjčky pro mladé rodiny, zkrácení odpisové doby pro investory do výstavby, podpora nákupu a bourání zchátralých budov v centrech měst či digitalizace a zefektivnění procesů stavebních řízení. To a mnoho dalšího je potenciální budoucnost občanského bydlení, pokud koalice vládu úspěšně postaví a dodrží své sliby.

Již několik let se Česká republika potýká s nedostatkem domů a bytů k bydlení, k čemuž se přidal i prudký růst cen. Česká národní banka zároveň přišla s novými regulacemi, jejichž vlivem může dojít ke zdražování hypoték, což nedostupnost bydlení rovněž negativně ovlivní. Jak se k této výzvě ve svém programu staví potenciální nová česká vláda? A je její strategie vhodná a reálně proveditelná?

Zvýhodněné hypotéky na první bydlení

Koalice SPOLU, vítěz říjnových voleb, ve svém programu vyslovila jednoznačnou podporu mladým rodinám a s ohledem na bydlení by pro ně ráda zajistila zvýhodněné hypotéky na první bydlení. Povinná spoluúčast, která aktuálně činí 20 %, by se snížila na 10 %. Zároveň by lidé na první bydlení mohli čerpat bezúročnou státní půjčku ve výši právě 10 % hypotéky. Tento dluh by se rodinám navíc po narození prvního, druhého a třetího dítěte postupně snižoval.

TIP: Kalkulačka hypoték

O 40 tisíc nových bytů ročně více

V roce 2019 se dle statistik v České republice dokončilo zhruba 36,5 tisíce nových bytů, meziroční nárůst dosáhl asi 7,6 %. Růstový trend přitom už přetrvává několik let, takže by se mohlo zdát, že se situace vyvíjí dobře. Z dlouhodobého hlediska se však intenzita výstavby drží kolem průměrných hodnot, žádný stavební boom se nekoná.

Například v roce 1975 se u nás postavilo kolem 100 tisíc nových bytů ročně. Koalice SPOLU by se těmto číslům ráda přiblížila a její strategie kalkuluje s navýšením tempa výstavby o 40 tisíc nových bytů za rok.Z konkrétních kroků, jak toho dosáhnout, jmenuje koalice kupříkladu podporu investic zkrácením lhůty pro uplatnění daně z příjmu při prodeji nemovitosti či zkrácením odpisové doby pro investory.

Čtěte také: Jak a od kdy se změnily podmínky u daně z příjmu z prodeje nemovitosti?

Změny a podpora bydleni dle koaliční vlády

Zdroj: Depositphotos

 

Potenciál ve zchátralých budovách či brownfieldech

V plánu je rovněž podpora nákupu a bourání zchátralých budov v intravilánech měst a obcí, pokud v nich vzniknout nové prostory pro bydlení. Pro obce by se výstavba měla zjednodušit uvolněním pozemků v držení státu a posílením role samospráv v územním plánování.

„Byť neznám konkrétní kontury záměru koalice, na první dobrou mi dává velký smysl podpořit nákup a případně i bourání zchátralých budov v centrech měst. Ze zkušenosti vím, že realizovat kompletní rekonstrukci zchátralého bytového domu v centru města o velikosti tři až dvanáct bytů v současné době prakticky nedává ekonomický smysl, nebavíme-li se o nejdražších českých městech,“ myslí si Jan Boruta, jednatel společnosti FérMakléři.cz.

„Představy prodávajících totiž bývají nesmyslně vysoké. Ještě horší je pak situace, je-li investičním záměrem realizovat byty na nájem. To by mnohdy měl majitel prodávané nemovitosti investorovi ještě doplatit, aby se tomu vyplatilo nemovitost koupit, rekonstruovat a nestavět na zelené louce,“ dodává Jan Boruta.

Čtěte také: Kdy vám můžou zvýšit nájem?

Rychlejší a efektivnější výstavbu má podpořit digitalizace a omezení byrokracie

Stavební řízení by se dle koalice mělo celkově zrychlit a zjednodušit změnami ve stavebním zákoně, proces vyřizování stavebního povolení by poté mělo být možné celý provést online. O větší míru digitalizace stavebního řízení usiluje i druhá potenciálně vládní koalice Pirátů a Starostů a nezávislých. V jejich programu zároveň silně rezonuje zaměření na obecní a sociální bydlení, finanční podpora obcí k vytvoření vlastního bytového fondu, ale například také omezení byrokracie a zrušení některých regulací, kupříkladu omezení kolaudace:

Čtěte také: Jaké doklady budete pro zahájení stavby domu? A kam pro ně?

„K bydlení není dnes možno zkolaudovat ateliéry a jiné nenormové byty, ve kterých se bydlí skvěle – jen nezapadají do desítky let starých tabulek. Regulace pročistíme a umožníme obcím, aby si vytvořily pravidla na míru,“ stojí v programovém prohlášení koalice PirSTAN.

„Věřím, že by velmi pomohlo, pokud bychom detailně analyzovali veškerý pracovní čas úředníků na stavebním úřadě a na základě toho jim nabídli nové nástroje, automatizaci, zázemí a správný motivační program. Jsem přesvědčen, že řada úkonů jim zabírá zbytečně mnoho času. Tento čas je třeba analyzovat a neefektivity v maximální míře eliminovat. Výsledkem by byla rychlejší výstavba a levnější kapitál investora,“ komentuje Jan Boruta.

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ