Vyznáte se v nových energetických štítcích u spotřebičů?

25.11.2021 | , Finance.cz
Spotřebitel


Smolný den. Vaše elektrozařízení se porouchalo a vy se musíte porozhlédnout po novém. Vejdete do obchodu s elektrospotřebičemi a zůstáváte stát v němém úžasu. Na energetických štítcích vidíte jen označní A až G. Hledáte A+++, protože pochopitelně chcete co nejúspornější zařízení. Jak je možné, že se v dnešní době vyrábí elektronika s takovou obrovskou spotřebou?

Můžeme vás ubezpečit, že je vše v naprostém pořádku. Výrobci posílají na trh stále úspornější výrobky a mimo jiné i díky stále úspornějším technologiím musely projít energetické štítky u řady spotřebičů změnou. Energetická spotřeba se tedy nezhoršila, jen se na štítcích uvádí jinak.

Energetické štítky

Zdroj: Depositphotos

Zmizela znaménka + 

Na nových energetických štítcích se uvádí pouze A až G. Energetická třída je nyní měřena podle nových kritérií a pomyslný schůdek abecedního označení se razantně posunul směrem dolů. Zjednodušeně by se dalo říct, že už nebylo kam psát znaménka plus, tak se známkování posunulo a vytvořila se větší rezerva pro úspornější spotřebiče v budoucnu. Nové štítkování by pak mělo být vůči budoucímu pokroku v technologii odolnější. 

Změna proběhla u těchto spotřebičů: 

  • chladící technika (například chladničky, mrazničky, vinotéky) 
  • pračky prádla, pračkosušičky 
  • myčky nádobí 
  • monitory, televize a podobná elektronika s displejem 

U velmi úsporných zařízení to v praxi pro běžného spotřebitele vypadalo docela zmatečně, některé výrobky už se ani nevešly do tabulek. Například pračka X byla označena na štítku jako A+++, na samotné pračce bylo pak uváděno A+++ -60%. Tedy ještě úspornější, než bylo možné úvést na štítku. Dnes se taková pračka řadí do energetické třídy A. 

Kdy ke změně došlo? 

Staré štítky se měnily za nové s nástupem března 2021. Změna proběhla jak v kamenných pobočkách, tak v internetových obchodech. Výjimkou jsou starší modely, které již výrobci nebudou do obchodů dodávat. 

Čtěte také: Kolik stojí průkaz energetické náročnosti budov a kdy ho potřebujete?

Co je na štítcích úplně nové? 

Na nových štítcích naleznete v pravém horním rohu QR kód, který vás odkáže na stránky Evropského registru výrobků s energetickým označením (EPREL). Jsou to stránky, na kterých naleznete podrobnější informace o daném produktu. To by vám mohlo usnadnit porovnávat výrobky, mezi kterými se rozhodujete. 

Co se dále zásadně změnilo, jsou údaje udávány v kWh. Údaje se u stejného výrobku na starém a novém štítku mohou lišit. Je to tím, že byly spotřebiče podrobeny přesnějším měřením podle nových metod. 

U chladící techniky, jako jsou chladničky, mrazničky nebo vinotéky, se uvádí odhadovaná roční spotřeba nadále. Co se týče údaje o kapacitě vinoték, uvádí se nyní v počtu lahví, nikoli v litrech. 

Štítek u chladniček/mrazniček a vinoték

Energetické štítky

Zdroj: ec.europa.eu 

U praček, pračkosušiček i myček nádobí se dříve uváděla odhadovaná roční spotřeba také, ale takový údaj vzhledem k individualitě každého spotřebitele příliš nedával smysl. Nově se uvádí průměrná spotřeba na 100 cyklů. Tato změna by měla koncovému uživateli přinést přesnější představu. 

U těchto spotřebičů se nadále uvádí mimo jiné i spotřeba vody či délka pracího či mycího cyklu. Tato měření probíhají při programu ECO, kterým musí být spotřebiče vybaveny a reálně budete nejspíš používat i jiné programy, takže ve výsledku se s praxí zřejmě nebudou shodovat a je na místě tyto hodnoty brát pouze pro orientaci

Štítek u praček, pračkosušiček a myček nádobí 

Energetické štítky pračky, sušičky, myčky

Zdroj: ec.europa.eu 

Televize, monitory a jiná zobrazovací technika měla dříve na energetických štítcích uvedenou odhadovanou spotřebu v kWh za rok. Nově se dnes udává kWh na 1000 hodin. Taková inovace by nám také měla přinést přesnější údaje a lepší představu. 

Štítek u televizí, monitorů 

energetický štítek - displeje

Zdroj: ec.europa.eu 

Jednotnost energetických štítků 

Štítky energetické náročnosti jsou ve všech zemích Evropské unie stejné a stanovuje je rámcové nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2017/1369. Nové měření a následné známkování spotřebičů v EU sice není dokonalé, nicméně je v součastnosti jedno z nejlepších a nejpřesnějších na světě.

TIP: Projděte si ceny elektřiny v našem srovnávači a ušetřete nejen na spotřebičích. 

 
Štítky:

Autor článku

Ondřej Bala


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 18 krát

Články ze sekce: Spotřebitel