Jaké sociální dávky lze využít při drahých energiích?

16.11.2021 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Cena elektřiny a plynu prudce stoupla. Lze na pokrytí výdajů využít některé sociální dávky?

Cena energií stoupla snad u všech dodavatelů a navíc zákazníci Bohemia Energy spadli do režimu dodavatelů poslední instance, kvůli čemuž se jim zálohy zvedly až o tisíce korun měsíčně. Řada domácností je tak ohrožena existenčními problémy a chudobou.

Sám Úřad práce ČR pak na svém webu upozorňuje na možnou pomoc, a to prostřednictvím 3 sociálních dávek:

  1. Příspěvek na bydlení
  2. Doplatek na bydlení
  3. Mimořádná okamžitá pomoc

1. Příspěvek na bydlení

Příspěvek na bydlení je dávka státní sociální podpory, která je určena rodinám s nižšími příjmy. Pomoci má pak logicky s výdaji na bydlení, do čehož však nespadá pouze nájemné, ale i právě výdaje na energie a služby. Je tu pak pro osoby, které jsou v nájmu, mají vlastní anebo družstevní bydlení.

Dávka je nepojistná, ale důležité je splnit hned dvě podmínky nároku. Tou první je, že výše nákladů na bydlení musí být vyšší než 30 % čistého příjmu domácnosti, přičemž v Praze platí až 35 %. Posuzovat se budou příjmy všech osob, které trvale žijí s žadatelem ve společné domácnosti. Příjmy nezaopatřených dětí se pak nezapočítávají.

Druhou podmínkou je, že částka, která je vydávána na bydlení, nepřekračuje tzv. normativní náklady na bydlení, o kterých rozhoduje stát na základě velikosti obce a členů domácnosti.

Čtěte také: Jaké jsou mé normativní náklady na bydlení?

Váš nárok posoudí úřad práce na základě podané žádosti. Tu lze uplatnit až na 3 měsíce zpětně.

Výši vašeho příspěvku na bydlení si můžete vypočítat na naší kalkulačce.

Zdražení energií a sociální dávky: jaké, kde žádat

Zdroj: Depositphotos

 

2. Doplatek na bydlení

Doplatek na bydlení je na rozdíl od příspěvku určen pouze těm osobám, které se nachází v hmotné nouzi. Další podmínkou nároku je, aby osoba, která o doplatek žádá, získala nárok na příspěvek na živobytí, což je další dávka hmotné nouze.

Pokud u dané osoby anebo domácnosti nevzniknul nárok na příspěvek na živobytí z důvodu vysokých příjmů, je ještě pro přiznání možné přesáhnout částku živobytí, ale nepřesáhnout 1,3násobek částky živobytí společně posuzovaných osob.

Doplatek je pak samozřejmě také určen na výdaje na bydlení, do čehož spadají i energie, a to pro osoby v nájmu, ale i pro vlastníky nemovitosti nebo družstevního podílu. V případech zvláštního zřetele jej lze využít i na pokrytí nákladů spojených s ubytovacím zařízením, jako je např. chráněné bydlení, domov pro seniory nebo pro osoby se zdravotním postižením, azylový dům apod.

Výše doplatku na bydlení za 1 měsíc činí rozdíl mezi částkou na živobytí a mezi odůvodněnými výdaji na bydlení sníženou o příspěvek na bydlení a částkou, o který příjem domácnosti zvýšený o příspěvek na živobytí převyšuje částku živobytí.

Čtěte také: Co jsou to odůvodněné náklady na bydlení?

3. Mimořádná okamžitá pomoc

Jedná se také o dávku pro osoby v hmotné nouzi s tím rozdílem, že je ale u nich stav hmotné nouze podmíněn několika nenadálými situaci uvedenými v zákoně. Až na výjimku bývá jednorázová a nenároková.

V tomto případě mohou dávku mimořádné okamžité pomoci využít osoby, které nemají kvůli svým příjmům a majetkovým poměrům finance na pokrytí nezbytného výdaje. V našem případě je tedy určen na úhradu odůvodněných nákladů na bydlení, čili např. na doplatek na energiích.

V rámci dávky dostanete částku až do výše požadovaného nákladu s tím, že se jedná pouze o jednorázovou pomoc.

Čtěte také: Zdražování energií: Co vám může pomoci?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 11 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ