Milostivé léto platí i pro dlužníky u VZP. Úlevy nachystala i Moneta

26.11.2021 | , Finance.cz
Spotřebitel


Máte dluhy u zdravotní pojišťovny? Pomoci vám může milostivé léto. Jakým způsobem ho můžete využít u všeobecné zdravotní pojišťovny? A co byste měli vědět?

Institut milostivého léta funguje už téměř měsíc, ale teprve nedávno se rozhodlo, jak bude možné řešit dluhy u Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Ta totiž s výkladem novely zákona měla problém, přestože se spadá mezi veřejnopravní subjekty, pro které milostivé léto platí. Jak to tedy je?

Jak vzniknou dluhy a penále na zdravotním pojištění?

Zdravotní pojištění je v České republice povinná daň a zadlužit se při jejím neplacení je skutečně snadné. Stačí párkrát nezaplatit zdravotní pojištění, jestliže jste samoplátce anebo zaplatit méně, než je stanoveno. Dluh však může vzniknout i tehdy, pokud svůj závazek hradíte pravidelně a ve správné výši, ale za to pod špatnými platebními údaji.

Dobré je vědět, že na dlužné částce (jistině) skáčou penále, a to ve výši 0,05 % za každý kalendářní den. Zdravotní pojišťovna po vás může dluh vymáhat i formou exekuce.

Čtěte také: Jak se počítají úroky z prodlení?

Exekuce kvůli dluhu na zdravotním pojištění

Právě pro takové dlužníky byl zaveden institut milostivého léta, který spočívá v možnosti zaplatit jistinu, čili částku, kvůli které dluh vznikl a následně i poplatek exekutorovi s tím, že zbytek vám bude společně s úroky z prodlení smazán. Nutno podotknout, že i přesto, že úroky z prodlení nebo penále činí největší část dluhu. Má to však své podmínky.

Tou první je, že se musíte dlužit veřejnoprávnímu subjektu, kterým VZP ale i ostatní zdravotní pojišťovny bezesporu jsou. Druhou pak je, že dluh musí být vymáhán soudním exekutorem.

Čtěte také: Jak a kde zjistím, že mám dluhy na zdravotním pojištění?

Milostivé léto u zdravotní pojišťovny: VZP, odpuštění penále

Zdroj: Depositphotos

 

Do kdy lze splatit dluh u VZP?

Milostivé léto započalo 28. října 2021 a trvá tři měsíce, což znamená, že svůj dluh u zdravotní pojišťovny můžete vyřešit nejpozději do 28. ledna 2022.

Kolik je poplatek exekutorovi?

Pro všechny osoby v exekuci je poplatek ve stejné výši. Exekutorovi zaplatíte částku 750 Kč, která však bude zvýšená o daň z připadané hodnoty se sazbou 21 %. Kromě jistiny tedy za "smazání" úroků z prodlení nebo penále uhradíte ještě 908 Kč. Vzhledem k tomu, že dle dostupných informací na webu Exekutorské komory, stojí vedení každé exekuce okolo 4 500 Kč bez DPH, se tedy nejedná o velký poplatek.

Důležité je však vědět, že pokud chcete vyřešit své dluhy v rámci institutu milostivého léta, musíte s tímto krokem exekutora předem obeznámit. On sám by vám pak měl dodat číslo účtu, variabilní symbol a případně i sdělit výši jistiny, jestliže ji neznáte.

Pokud byste totiž uhradili jistinu a poplatek s DPH bez toho, aniž byste o tom exekutorovi řekli, na možnost milostivého léta se pravděpodobně nevyužije.

Čtěte také: Co je dobré vědět o dluhu na zdravotním pojištění?

K milostivému létu se připojí i MONETA

Přestože banka MONETA nepatří mezi veřejnoprávní subjekty, k institutu se rozhodla připojit, ovšem svým způsobem.

Klientům, kteří jsou v prodlení se splácením svých finančních závazků více jak tři měsíce, odpustí veškeré sankční poplatky a penalizace. Stane se tak za předpokladu, že nejdéle do sedmi let splatí původní jistinu včetně dlužného obchodního úroku.

Nabídka platí pro ty klienty, kteří byli k 31. říjnu letošního roku v prodlení se splácením svých nezajištěných úvěrů o více jak 90 dní.

Samotný generální pardon na výše uvedené penalizace udělí banka v okamžiku doplacení jistiny a obchodního úroku. Na to budou mít klienti sedm let. V případě, že budou řádně plnit novou splátkovou dohodu, nebude jim banka během této doby účtovat žádný další úrok ani penalizace.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 8 krát

Články ze sekce: Spotřebitel