Jaké společnosti a banky se připojují k milostivému létu? Home Creddit, Moneta či Air Bank?

30.11.2021 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Institut milostivého léta sice platí především pro veřejnoprávní subjekty, ale přesto se k němu připojily i některé soukromé společnosti. U koho máte teď výhodnější podmínky na splacení dluhu?

Milostivé léto je forma tříměsíční zákonné pomoci osobám, které jsou v exekuci u veřejnoprávního subjektu. Do 28. ledna 2022 mohou splatit pouze jistinu dluhu a poplatek exekutorovi zvýšený o DPH, který pro každého činí 908 Kč.

Některé společnosti, které do novely zákona vůbec nespadají, se však do milostivého léta rozhodly zapojit také. Řada z nich ale svým způsobem. Jaké to jsou a co vám nabízejí?

Dluhy u Monety a odpuštění sankcí a penalizací

U Monety ani nemusíte být v exekuci, abyste mohli využít dluhových úlev, které svým klientům nabízí.

Pokud jste byli u banky k poslednímu říjnu letošního roku v prodlení se splácením svých nezajištěných úvěrů, a to minimálně 90 dní, budou vám odpuštěny veškeré sankce a penalizace. To ale za předpokladu, že splatíte jistinu a obchodní úroky svého dluhu nejdéle do 7 let. Pokud pak budou klienti během této doby řádně plnit novou splátkovou dohodu, banka Moneta jim za toto období nebude účtovat žádný další úrok ani penalizaci.

Samotnou úpravu splátkového kalendáře však nenabízí pouze klientům, kteří již problémy se splácením mají, ale i těm, kteří by takové problémy mohli mít v blízké budoucnosti.

Samotné odpuštění dalších úroků, sankcí a penalizací se pak týká pouze nezajištěných spotřebitelských úvěrů pro fyzické osoby a nezajištěných půjček OSVČ. Úleva se však nevztahuje na osoby v exekuci nebo insolvenci.

TIP. Splátková kalkulačka

Milostivé léto: Moneta, Home Credit, KB, Air Bank, ČS

Zdroj: Depositphotos

 

Milostivé léto u Home Credit a podmínky

Společnost Home Credit si nevymyslela žádné vlastní podmínky dluhových ústupků, ale rovnou přejala kompletní myšlenku a pravidla zákonného milostivého léta.

Podmínkou tedy je splatit jistinu, ze které dluh vznikl a dále také jednorázový poplatek ve výši 908 Kč. Nabídka této nebankovní společnosti platí od 28. října 2021 do 28. ledna 2022. Pokud klienti v tomto období splní zaplacení jistiny a poplatku, zbytek dluhu jim bude odpuštěn včetně úroků z prodlení a společnost Home Credit podá návrh na zastavení exekuce. Aby však došlo k oddlužení klientů, budou muset uhradit jistinu maximálně ve třech splátkách.

Jak již jasně vyplynulo, tato šance dostát svým závazkům, se bude týkat především osob, které jsou v exekuci a svůj dluh ještě nezačaly řádně splácet. Individuálně se pak budou posuzovat ti dlužníci, kteří sice v exekuci nejsou, ale za to se nachází v mimořádně tíživé životní situaci, avšak chtějí své problémy aktivně řešit.

Nejen u Komerční banky zaplatíte jistinu

Další bankou, která se rozhodla připojit k milostivému létu, je ta Komerční. Dále sem však spadají i její dceřiné společnosti, jako je ESSOX a Stavební spořitelna Modrá pyramida. U těchto společností navíc postačí, pokud zaplatíte jistinu dluhu. Využití možnosti oddlužení se pak bude týkat těchto typů úvěrů:

  • hypoték,
  • spotřebitelských úvěrů,
  • podnikatelských úvěrů,
  • úvěrů ze stavebního spoření
  • a kontokorentů.

Podmínkou je, že půjčku nesplácí buď fyzická osoba, nebo podnikatel, a proto je úvěr exekučně vymáhán. Iniciativy milostivého léta pak zde budete moci využít do konce února 2022.

Air Bank a Česká spořitelna se také připojily do milostivého léta?

Mezi další společnosti, které se rozhodly prozatím zapojit do institutu, pak ještě patří Air Bank, Česká spořitelna anebo Stavební spořitelna České spořitelny.

Čtěte také: Milostivé léto platí i pro dlužníky u VZP

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY