O kolik se v roce 2022 zvýší zdravotní pojištění pro OBZP?

07.12.2021 | , Finance.cz
DANĚ


Patříte mezi OBZP a zdravotní pojištění si hradíte sami? O kolik se vám příští rok zvýší měsíční platba? A jak to bude s doplacením do minima?

Stejně jako letos, tak i v příštím roce, který se blíží závratnou rychlostí, můžeme očekávat zvýšení zdravotního pojištění pro OBZP neboli pro osoby bez zdanitelných příjmů. O kolik si příští rok připlatíte a kdo všechno vlastně spadá mezi tyto samoplátce?

Kdo je nejčastěji OBZP?

Zdravotní pojištění v České republice funguje jako povinná daň, kterou musí mít uhrazenou každý. Za zaměstnance platbu provádí zaměstnavatel, za státní pojištěnce ji hradí stát a OSVČ si ji stejně jako OBZP budou muset vyřešit samy. Mezi osoby bez zdanitelných příjmů pak nejčastěji v praxi patří:

  • nezaměstnané osoby, které nejsou uchazeči o zaměstnání v evidenci na Úřadu práce,
  • osoby mající pouze příjmy z pronájmu nebo kapitálového majetku,
  • občané pracující pouze prostřednictvím dohody o provedení práce nebo o pracovní činnost do limitu,
  • studenti nad 26 let, kteří nestudují prvně v doktorském programu,
  • žena v domácnosti, která však nepobírá mateřskou, rodičovskou, invalidní důchod a ani celodenně nepečuje o dítě mladší 7 let anebo o dvě děti do 15 let
  • a další.

Čtěte také: Jak a kde se může OBZP přihlásit k platbám sociálního a zdravotního pojištění

Zdravotní pojištění OBZP 2022 a dopočet do minima

Zdroj: Depositphotos

 

Co ovlivňuje výši zdravotního pojištění u OBZP?

Částka, kterou osoba bez zdanitelných příjmů musí měsíčně zaplatit na zdravotním pojištění, tvoří 13,5 % z minimální mzdy.

Minimální mzda pak byla pro rok 2021 stanovena na 15 200 Kč hrubého měsíčně a zdravotní z ní tak tvoří 2 052 Kč měsíčně. Pro rok 2022 však došlo ke zvýšení minimální mzdy o 1 000 Kč, čili na 16 200 Kč. Opětovně tedy dojde i ke zvýšení zdravotního pojištění pro osoby bez zdanitelných příjmů, a to o 135 Kč, čili na 2 187 Kč měsíčně.

Minimální zdravotní pojištění a práce na zkrácený úvazek

Důležité je vědět, že zdravotní pojištění musí být vždy zaplaceno alespoň z minimálního vyměřovacího základu, kterým je samozřejmě minimální mzda. V praxi to ale může znamenat potíže pro osoby, jejichž mzda je na základě pracovní smlouvy nižší než ta minimální.

Řeč je samozřejmě o osobách pracujících na zkrácený úvazek. Právě jejich hrubá mzda nemusí dosáhnout ani na tu minimální. Jak je to tedy v takovém případě se zdravotním pojištěním, když není dodržen minimální vyměřovací základ?

U takových osob je prováděn tzv. dopočet do minima, což znamená, že zdravotní pojištění do dané částky budou muset uhradit z vlastních peněz. Dopočet do minima pak provede zaměstnavatel sražením částky na zdravotní pojištění z výplaty.

Čtěte také: Kdy platíte nejvíce na zdravotním pojištění?

OBZP a důchodové pojištění

Odvádět zdravotní pojištění je u OBZP stejně jako u všech ostatních povinnost. Platba sociálního a důchodového pojištění však pro osoby bez zdanitelných příjmů povinná není. Na druhou stranu je o ní však dobré minimálně uvažovat, a to kvůli nároku na starobní důchod. Jinak je totiž dost reálné, že vám bude chybět potřebná doba pojištění.

Částka dobrovolného důchodového pojištění pak činí 28 % z minimálního vyměřovacího základu. V roce 2021 na něm zaplatíte 2 482 Kč. Pro rok 2022 se částka minimální zálohy na dobrovolné důchodové pojištění zvyšuje, a to na 2 724 Kč.

Čtěte také: Kdo zaplatí v roce 2022 více na sociálním pojištění?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 7 krát

Články ze sekce: DANĚ