Vedlejší výdělečná činnost v roce 2023

21.12.2022 | , Finance.cz
DANĚ


Přivyděláváte si prostřednictvím vedlejší výdělečné činnosti? Pokud ano, přečtěte si, jak to bude další rok s minimální zálohou, ale i se stropem pro platbu sociálního pojištění.

To, za jakých okolností se při podnikání jedná o činnost hlavní a za jakých o vedlejší, rozlišuje zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění. Nejčastěji se pak jedná o osoby, které jsou souběžně s podnikáním zaměstnanci, důchodci, studenti, anebo třeba rodiče na mateřské dovolené.

Hlavní a vedlejší výdělečná činnost se pak v praxi rozlišuje zejména kvůli sociálnímu a zdravotnímu pojištění. První rok podnikání navíc neodvádíte žádné platby zdravotní pojišťovně ani okresní správě sociálního zabezpečení. Pojištění jednorázově doplatíte po podání přehledu o příjmech a výdajích. Následně platíte zálohy, jestliže vám je instituce stanoví.

Zdravotní pojištění a vedlejší výdělečná činnost

Osoby samostatně výdělečně činné, které podnikají prostřednictvím činnosti hlavní, jsou povinny platit minimální zálohy na zdravotní pojištění. Ty v roce 2022 činí u zdravotního 2627 Kč měsíčně a pro rok 2023 se zvýší na 2722 Kč.

Dobrou zprávou pro osoby na vedlejšáku je, že se jich minimální zálohy pro činnost hlavní vůbec netýkají. Při podnikání na vedlejší činnosti se totiž zdravotní pojištění vždy platí ze skutečně dosaženého zisku, což znamená, že nemusí být dodržen minimální vyměřovací základ, jako je tomu u činnosti hlavní. Zdravotní pojišťovna vám pak sama společně s podáním přehledu stanoví zálohy. 

Čtěte také: Kdy bude vaše výdělečná činnost vedlejší?

Vedlejší výdělečná činnost 2023 - daně, pojištění

Zdroj: Depositphotos

 

Sociální pojištění a vedlejší činnost

Stejně jako v případě zdravotního pojištění i u toho sociálního funguje u výdělečné činnosti hlavní měsíční minimální záloha. Ta v roce 2022 činí 2841 Kč, ale v roce 2023 se již bude jednat o částku 2944 Kč.

Dále se také samozřejmě změní i rozhodný příjem. OSVČ na činnosti vedlejší, které mají příjem do limitu, tj. rozhodného příjmu, totiž na sociálním pojištění nemusí odvést za celý rok vůbec nic. Za rok 2022 činil rozhodný příjem 93 387 Kč za rok podnikání. V roce 2023 dochází ke zvýšení, a to na 96 777 . Někteří živnostníci, kteří podnikají v rámci činnosti vedlejší, si tak polepší, neboť jim zůstane více peněz. Výměnou za to však nebudou z institutu podnikání důchodově pojištěni.

Čtěte také: Výhody zaměstnání při podnikání

Minimální zálohy u činnosti vedlejší

I u činnosti vedlejší vám může být okresní správou sociálního pojištění vyměřena minimální záloha na sociální pojištění, jestliže byl váš roční příjem nad zmíněný rozhodný limit. Minimální záloha na sociální pojištění tak u činnosti vedlejší v roce 2023 bude činit 1178 Kč. V roce 2022 byla 1137 Kč.

U zdravotního pojištění u činnosti vedlejší pak minimální záloha neexistuje. Resp. tedy není nutné ji dodržet za měsíce, kdy se podnikalo prostřednictvím vedlejší činnosti.

Čtěte také: Jak si vyřídit živnostenský list a kolik to bude stát?

Růst paušální daně v roce 2023

Od ledna 2021 bylo možné prvně vstoupit do režimu paušálního zdanění, kdy se měsíčně odvádí jednotná částka, která má tvořit platbu na sociální a zdravotní pojištění, ale i na daň z příjmů. Výhodou pak je, že osoby, které paušální daň hradí, nemusí odevzdávat daňové přiznání finančnímu úřadu a přehledy zdravotní pojišťovně a okresní správě sociálního zabezpečení. Mají v podstatě vystaráno s jednou platbou, která je pro rok 2022 stanovena na 5994 Kč. V roce 2023 však dochází k jejímu zvýšení, a to na 6208 Kč měsíčně. Navíc nově dochází k zavedení 3 pásem paušální daně závislých na výši ročního příjmu podnikatele a typu podnikání (výdajového paušálu). Více se o paušální dani dočtete na našich stránkách.

Čtěte také: Začínáte s podnikáním? Kde a jak se registrovat k dani z příjmů

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 31 krát